Malý princ vykouzlil svůj vlastní filmový svět

Malý princ vykouzlil svůj vlastní filmový svět90%

Adaptace ikonického příběhu z pera Antoina de Saint-Exupéryho pěstuje na plátně růži, která dojme filmové diváky na všech planetkách.

Nejmladší diváci, ale i filmoví nadšenci všech věkových kategorií již navykli krásným animacím a půvabu, jaké mohou mít snímky od společnosti Pixar nebo Disney. Režisér Mark Osborne se rozhodl stavět na úspěchu kreslených postav a vzal do rukou příběh, který pojí svět dětí a dospělých. Život holčičky, která má až příliš striktně narýsovanou budoucnost, vyplnil světoznámým vyprávěním o malém chlapci, který se jednoho dne zjeví na poušti a přeje si nakreslit beránka.

Hlavní postavou filmového Malého prince je malá holčička, kterou její maminka pečlivě připravuje na svět dospělých. Ze systému úkolů a povinností vyčnívá podivný stařík ze sousedního domu, který jí brzy otevře neuvěřitelný svět. Svět, kde je všechno možné, představený světlovlasým chlapcem z planetky B612.

Scénaristé Irena Brignull a Bob Persichetti dokázali filmovému princovi dodat přesně to kouzlo, které potřeboval. Zasadili příběh, který už se ve své knižní podobě dotkl tolika lidských srdcí, do současného uspěchaného světa, kde úspěch vítězí nad srdcem a emocemi. Malá holčička a stařičký soused úžasně zrcadlí vztah pilota s princem včetně společného hledání smyslu dospívání. Nová, "pixarovská" animace reálného světa, se střídá s kresbami Saint-Exupéryho v unikátním poselství, které září z plátna s každým dalším filmovým okénkem.

Dokonalou iluzi dětské představivosti dokresluje hudba Richarda Harveyho a Hanse Zimmera. Celek skutečně působí jako mocné kouzlo, které připoutá děti i dospělé do sedaček a s úsměvem od kraje plátna k druhému přiměje diváka vidět film srdcem. Ve výsledku ani nevadí, že film je promítán v českém znění (z pochopitelných důvodů) a ne ve francouzském originále - nebo v zajímavě obsazeném anglickém dabingu.

Risk s adaptací nesmrtelné pohádky se vyplatil a díky láskyplně vyprávěnému příběhu se z Marka Osborna stal skutečný filmový šlechtic. Je dobře, že zmíněný režisér zapomněl dospět. Stejně tak se nemusí bát, že bude jeho Malý princ někdy zapomenut. Už nyní je skrytou hvězdou na noční obloze.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Malý princ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Malý princ vykouzlil svůj vlastní filmový světMalý princ vykouzlil svůj vlastní filmový světMalý princ vykouzlil svůj vlastní filmový svět
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!