Poetický Macbeth je velkolepou vizuální podívanou

Poetický Macbeth je velkolepou vizuální podívanou80%

Převedení dramatické klasiky na filmové plátno se vždy jeví jako velmi obtížný úděl. Po několikanásobném zpracování Romea a Julie, Hamleta či Jindřicha V. se režisér Justin Kurzel pustil do tragického příběhu skotského hrdiny, který nabytou mocí s pachutí vraždy a viny přišel o rozum. Ve veršované podobě ožívá z pera velikána anglické poezie příběh, který zaujme i diváka básněmi netknutého.

Skotský válečník Macbeth v pustině vyslechne věštbu, která mu předpovídá královský trůn. Společně se svou ženou se ji rozhodne naplnit a proklestit si cestu ke koruně za každou cenu. Osudové rozhodnutí mu přinese moc, ale i nevyhnutelný pád do nejhorších zákoutí lidské mysli.

Hned zpočátku se nabízí otázka, jak mainstreamového diváka přilákat na téměř dvouhodinový epos kompletně ve verších. I když se dá s určitostí tvrdit, že Macbeth není na první pohled materiál pro komerčně laděné publikum, vryje se do paměti každému milovníkovi filmového řemesla. První vrstvu a základ velice povedené mozaiky tvoří vynikající casting v čele s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard. Především díky výkonům obou herců jsou Shakespearovy verše živé a plné těch správných emocí. I chvíle, kdy mají oba protagonisté monolog v osamění, nesou dechberoucí atmosféru.

V okamžiku, kdy se herci odmlčí, přebírá otěže precizní scénografie. Bitevní pole na diváka dýchá smrtí a utrpením, chladné a temné královské síně dramaticky čekají na první vyřčený verš. Tady se bezpochyby projevuje režisérova výtvarná práce na divadelních prknech. Širokou kompozici s občasným využitím zpomaneleného záběru, který je do výsledného střihu přidán vkusně, dynamicky střídají intimní detaily. To vše podkresluje úderná hudba režisérova bratra Jeda Kurzela.

Přidaná hodnota přichází pro skutečné znalce díla Williama Shakespeara. Verše v českém překladu Martina Hilského jsou srdcem celého filmu, podané v nejlepší možné podobě filmové adaptace. A pokud "obyčejného" diváka nepřesvědčí vizuálně-umělecká složka, okouzlí ho právě básně v shakespearově rané moderní angličtině - i když se i jako sebelepší talent na jazyky titulkům nevyhne. 

Spolupráce Kurzela s Fassbenderem slibuje na příští rok další, tentokrát herní adaptaci. Pokud se tato umělecká dvojice zhostí filmového Assassin's Creedu jen zpoloviny tak jako Macbetha (i když jde pochopitelně o dva nesrovnatelné žánry) má se filmové publikum na co těšit. Do té doby: Buď zdráv Macbethe, ty jenž si králem!

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Macbeth

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Poetický Macbeth je velkolepou vizuální podívanouPoetický Macbeth je velkolepou vizuální podívanouPoetický Macbeth je velkolepou vizuální podívanou
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!