Marťan: cesta k záchraně (nejen) Ridleyho Scotta?

Marťan: cesta k záchraně (nejen) Ridleyho Scotta?90%

Právě přichází do kin nejnovější snímek Ridleyho Scotta, režiséra takových trháků jako Vetřelec nebo Gladiátor, jemuž se však v posledních letech příliš nedařilo.

Promethea nebo dlouho očekávaný Exodus jsme pak v lepším případě přijali s povzdechem, že to rozhodně není to, co bývalo, ozývaly se však také názory, že od Scotta toho už příliš čekat nemůžeme a že by měl snad odejít do „ filmového důchodu“ dřív, než si úplně zkazí pověst. Dotyčný si rozhodně tato slova k srdci nevzal, právě naopak! Svůj další film věnoval záchraně člověka, a to dokonce na dalekém Marsu!

Příběh nás zavádí do nedaleké budoucnosti, ve kterém je osidlování planet stále žhavějším tématem. Na povrchu Marsu je proto vyslána šestičlenná posádka v čele s Melissou Lewis (Jessica Chastain), aby zde zajistila dostatek vzorků pro další výzkum. Situace se však mění ve chvíli, kdy astronauty překvapí prudká bouře, kvůli které musí nakonec urychleně planetu opustit. Tedy až na Marka Watneyho (Matt Damon), o kterém si jeho kolegové mysleli, že během bouře nešťastně zahynul. Tomu tak nezbývá, než se pokusit přežít v nehostinné pustině na vlastní pěst, dokud nejlepší vědecké mozky nevymyslí, jak ho dostat zpátky na Zem.

Záchrana v hollywoodském stylu

Jak vidíme, Scott se ve více než dvouhodinovém filmu snaží zachránit více než jeden život. A podobně jako hlavní hrdina má k dispozici ty nejlepší lidi! Kromě Matta Damona, kterého divákům určitě není třeba blíže představovat (spatřit jsme ho mohli  např. v tematicky podobném snímku Interstellar), se scénáře chopil Drew Goddard, podílející se mj. na tvorbě úspěšných seriálů jako Ztraceni nebo Daredevil. Předlohou mu byla kniha, jejímž autorem se stal Andy Weir, nadšenec do IT technologií a fyziky. Ten své dílo vydával nejdřív po jednotlivých kapitolách, až jej nakonec fanoušci požádali, aby je vydal jako knihu na Amazonu. Tam si jí všimly vlivné osobnosti, a jak to dopadlo, již víme. Andy je tedy jedním z mála autorů, kteří si dokázali prorazit cestu k úspěchu vlastními silami, a do Scottova týmu tak perfektně zapadá.

Na plátna kin k nám tak přichází snímek, který sice příliš nevybočuje z klasického schématu Hollywoodu, nudit se však u něj rozhodně nebudete. Čeká na vás totiž skvělá podívaná, ve které nechybí humor ani několik povedených dramatických momentů. Prostoru se navíc dostává i dalším hercům, nepůjde tedy jen o „one-man-show“ hlavního hrdiny, kterou bychom možná očekávali.

Poněkud paradoxně může být právě Damonova postava (lépe řečeno její psychologie) jedním z mála nedostatků celého filmu. Díky pravidelným záběrům na Zem, kde si vědci lámou hlavu s jeho záchranou, tak můžeme nabýt dojmu, že astronautovi toho na pusté planetě vlastně moc nechybí — neustále je v pohybu, ve chvílích odpočinku poslouchá ABBU a příděly jídla reguluje zdánlivě bez námahy na jednu porci za tři dny. Pocit opuštění a další charakteristiky tedy ustupují do pozadí, což sice z Marka Watneyho nedělá menšího sympaťáka, faktem však zůstává, že zrovna u něj si mohli dát tvůrci více záležet.

Prostě film pro všechny!

I přes nedostatky v psychologii postav nebo občasné odchylky od skutečnosti (klimatické podmínky na Marsu…) nesmíme zapomínat, že je to stále jen film a ten by měl být přístupný všem. Případné vědecké nepřesnosti snad tedy můžeme tvůrcům odpustit. Na druhou stranu se nedá říci, že ani filmaři nereflektují současné dění. Stejně jako USA uzavřely v poslední době s Čínou několik dohod (některé z nich se lehce dotkly i ekonomiky obou zemí), stejnou cestou se vydává i Ridley Scott, který právě z Číny učinil ve filmu hlavního amerického spojence (a zřejmě si tak zajistil i možnost promítání v tamějších kinosálech). Rovněž informace o existenci vody na Marsu tvůrcům neunikla, do filmu však již nepronikla, neboť by to jistě znamenalo nemalé změny nejen ve scénáři.

Co tedy říci závěrem? Scott nám předkládá snímek, na němž jednoznačně dokazuje, že s pořádným scénářem má ještě stále co nabídnout. A i přes drobné nedostatky (kterým se však vzhledem k povaze a námětu filmu nejspíš ani zcela vyhnout nelze) si Marťan rozhodně zaslouží vysoké hodnocení i diváckou pozornost. Jde totiž o snímek, u kterého se příjemně zabavíte, ať už s přáteli nebo se členy vaší rodiny. Film pro všechny!

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Marťan

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!