Divadlo v planetáriu, Fear Street nebo Divokej Bill. Přinášíme kulturní tipy na týden od 28. června do 4. července

Divadlo v planetáriu, Fear Street nebo Divokej Bill. Přinášíme kulturní tipy na týden od 28. června do 4. července 

Přelom června a července přinese zajímavé kulturní vyžití. Tento týden doporučujeme neminout představení Ahoj vesmíre! v Planetáriu Praha, pustit si novinku Lany Del Rey. Určitě skočte i na program CAMPu a na koncert kapely Divokej Bill v areálu Ledáren Braník.

Fear Street Part 1: 1994

Na scénu přichází další netflixovský hororový film. Podle traileru se bude jednat o výtečnou podívanou s trochou retra a promakaných efektů. První snímek z trilogie Fear Street, založené na klasické knižní sérii R. L. Stinea, se odehrává v roce 1994.

Skupinka teenagerů zjišťuje, že děsivé události, které pronásledují jejich město po generace, mohou být navzájem propojeny a že mohou být samy dalšími cíli na mušce. Zlověstnou historii sledující příběh jednoho podivného města najdete na Netflixu od 2. července, další díly pak 9. a 16. července.

Hudební týden s jazzem či kapelou Tři sestry

Přelom června a července bude bohatý také na hudební zážitky. Prvním z nich je vystoupení Harold López-Nussa Trio, které proběhne v rámci Jazz Meets World v Novoměstské radnici v úterý 29. června. Z jiného soudku je pak tour kapely Divokej Bill. Tento týden ve čtvrtek se v rámci své šňůry Marathon 2021 podívají do areálu Ledáren Braník v Praze a o víkendu zavírají do Bruntálu a Zelčína. Deset zastávek napříč republikou chystají také Arakain a své Respiratour zahájí 2. července ve Chvalovicích.

Nenechte si ujít ani ostravský projekt Barrák music hrad. Program nabízí spoustu jednodenních, ale zato lákavých akcí s velkými jmény. Druhý červenec bude patři kapele Tata Bojs, den po nich vystoupí PUNK!!! a následovat budou i Rybičky48 nebo Mig 21.

Na turné Sex drógy rokenról pak vyjíždějí legendární Tři sestry a už 2. 7. se zastaví v Lokti nad Ohří a pokračovat budou třeba do Holkova u Velešína a Rožnova pod Radhoštěm. A ve stejný den ve Strakonicích uslyšíte Rybičky 48, vydali se na Letní parket tour. O novinkách promluvil frontman Kuba Ryba v dvaadvacáté epizodě podcastu KulTýden.

Praha pod mikroskopem

Léto s CAMPem začíná celodenním festivalem na Novém městě. Program je velmi pestrý a určitě se nebudou nudit ani děti. Centrum architektury a městského plánování na první červencový den přichystalo například dílnu s Legem, sítotiskový workshop, filmové promítání, sprejování či slackline. Pro dospělé publikum je pak přichystáno hned několik zajímavých prohlídek, třeba na brutalistní věž emauzského kostela Panny Marie. Se slabozrakou zaměstnankyní CAMPu Nicole nahlédnete do místního výstavního sálu.

Dojde i na haptickou prohlídku a s neslyšící průvodkyní Mary Mašláňovou se dozvíte také něco o minulosti areálu. Svou knihu Město pro každého na jednodenním festivalu pokřtí trojice autorů Osamu Okamura, David Böhm a Jiří Franta, kteří se ve své publikaci pokusili přiblížit architekturu dětem a mládeži inovativním způsobem. Odpoledne dojde na vernisáž výstavy Česká cena za architekturu a večer se nad Prahou projdou akrobati v rámci Slack Show, vystoupí Amelie Siba, zahraje Pierre Urban a o své poslední knize se rozpovídá Vladimir 518. A chuťové pohárky potěší foodtruck s burgery od Kaiser Franz.  

Hvězdné léto pod Žižkovskou věží

Divadlo Kalich se stejně jako další scény přesouvá na léto do venkovních prostor. V Mahlerových sadech na Žižkově vystoupí během léta řada zajímavých umělců. Na své si přijdou jak hudební fanoušci, pro něž je tady třeba čtvrteční koncert Tomáše Kluse, ale samozřejmě i divadelní nadšenci. V pátek dostane prostor Hrdý Budžes a v sobotu se pak dopoledne mohou malí diváci těšit na Příhody včelích medvídků, přičemž večer vás na prknech potěší francouzský komediální hit s Janou Paulovou a Ivou Janžurovou Sbohem, zůstávám!

Představení Ahoj vesmíre!

Divadlo v Planetáriu Praha bude zážitek sám o sobě. V netradičních prostorech se představí především herci z Divadla Na zábradlí. Půjde o autorskou inscenaci Ahoj vesmíre! v režii Jana Mikuláška připravenou přímo pro toto netradiční místo. Diváky zavede do prostředí vědecké konference We Are The Humans 2021, jejímž cílem je shodnout se spolu s publikem na znění zprávy určené mimozemským civilizacím vyslané sondou Pilgrim 1.

Vědecký tým vedený manželským párem Lindou a Tomem v podání Kateřiny Císařové a hostujícího Jana Ciny chce právě v daný večer skrze demokratické hlasování rozhodnout o tom, co si lidská civilizace přeje předat sama o sobě bytostem z dalekého kosmu. Dojde tak k přímé konfrontaci o naší identitě, našich nejlepších výtvorech i největších pádech.

Nová šichta v letním kině na Pragovce

Celý život byl horníkem, ale kvůli uzavírce dolu si musí ve středních letech začít hledat novou profesi. Osud někdejšího havíře a nyní programátora Tomáše Hisema zachytil v dokumentu Nová šichta debutující režisér Jindřich Andrš. Snímek můžete bezplatně zhlédnout ve čtvrtek 1. července na nádvoří Pragovky v pražských Vysočanech, před projekcí si nenechte ujít tamní výstavu rezidentních výtvarníků KO-LABORACE.

Album Lany Del Rey 

Osmou studiovku si na tento týden přichystala éterická zpěvačka Lana Del Rey. Jen pár dní po březnovém albu Chemtrails over the Country Club bylo jasné, že nenechá hudebnice svoje fanoušky dlouho na suchu a ohlásila další desku nazvanou Blue Banisters. Novinka vyjde 4. července a poslechnout si můžete už tři ochutnávky. Mezi nimi je kromě stejnojmenné skladby Blue Banisters také Text Book a Wildflower Wildfire.

O virtualizaci sociálních vztahů pojednává nová kniha Gerarda Dubeyho. Technologie dnes prolíná téměř všechny oblasti našich životů a komunikace s ostatními lidmi není výjimkou. Ovšem dopady na lidské chování zůstávají stále opomíjeny. Virtualizace sociálních vztahů nutně vede k odtržení od skutečnosti a ke ztrátě důvěry v bližního, který fatálně přichází o svůj třetí rozměr. Knihu Sociální pouto v éře virtuality najdete na stáncích od 28. června.

Týden v televizi

Ani na přelomu června a července vás neochudíme o televizní tipy. Hned v pondělí večer přepněte na Primu. Usídlí se tam totiž romantický fantasy film Kráska a zvíře. V úterý po osmé bude ČT 2 patřit známé klasice s komikem Louisem de Funése Četník ze Saint Tropez a ve čtvrtek se pak na stejném programu vydá do New Yorku.

Páteční večer klasicky potěší dětské diváky televize Seznam s pohádkou Příšerákovi. Nova pak uvede Doktora od jezera hrochů a později dojde na Charlieho andílky. V sobotu před desátou pak doporučujeme Jedničku, kde uvidíte poctu legendárním hitmakerům v pořadu S láskou… královny popu. A konec víkendu si užijte třeba s Novou a filmem Dítě Bridget Jonesové.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!