Konečně fotbal, NoDFLIX i virtuální realita Alyx. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 23. března

Konečně fotbal, NoDFLIX i virtuální realita Alyx. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 23. března 

Nový týden a čerstvé kulturní tipy na doma. Nemáte na co se dívat, co poslouchat či co hrát? S výběrem vám pomůžeme. Sledujte náš web i sociální sítě.

Freud & Hra z Anglie

Německé kriminální drama Freud na Netflixu sleduje osudy mladého Sigmunda Freuda, který jako začínající nadšený psycholog přichází na kloub konspirační vraždě ve Vídni 19. století. Nechybí ani mysteriózní prvky. V hlavní roli se představil rakouský herec Robert Finster.

Máme domácí nabídku i pro všechny milovníky kopané. Svůj oblíbený tým sice aktuálně fanoušci nepodpoří, mohou se ale podívat na seriál o tom, jak fotbal vznikal. The English Game neboli Hra z Anglie ukazuje vývoj populární hry v 19. století, kdy dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. Série je rovněž dostupná na Netflixu.

Pokud nemáte předplacené ty nejpopulárnější videotéky, podívejte se na náš výběr alternativ zdarma.

Žít navěky Dary Hornové

Ráchel má problém, nemůže zemřít. Její současné potíže jsou ničím oproti tomu, co zažila za posledních dva tisíce let, kdy přežila desítky svých partnerů a viděla rodit se a umírat stovky svých dětí. Každou rodinu musí jednoho dne opustit, aby sama neupadla v podezření, přičemž jejímu znovuzrození vždy musí předcházet upálení se v očistném ohni. Od chvíle, kdy v Římany okupovaném Jeruzálemě zaplatila během starobylého rituálu svou smrtelností za to, aby mohl žít její nemanželský syn, zkusila už všechno, aby mohla pokojně odejít z tohoto světa. Až když se Ráchelina vnučka Hannah pustí do převratného výzkumu v oblasti DNA, svitne jí nová naděje. Román Žít navěky Dary Hornové představila ve svém březnovém výběru literatury naše Aneta Trnová

Podívat se můžete i na náš výběr básní, který jsme v redakcí sestavovali k nedávnému Světovému dni poezie.

Hry, četby, povídky a podcasty na Mujrozhlas.cz

Portál Českého rozhlasu Mujrozhlas.cz nabízí to nejlepší z produkce veřejnoprávního média. Najdete na něm rozhovory, rozhlasové hry, autorské četby, povídky nebo zajímavé podcasty. Rádi upozorňujeme třeba na romány Jaroslava Foglara či adaptaci Mistra a Markétky. Z podcastů je pak zajímavým objevem série Martina Minhy Osobák, kde si autor vyzkoušel různé disciplíny s předními českými sportovci.

A podcasty samozřejmě najdete i na Informuji.cz. Původní rozhovory o zajímavých kulturních fenoménech v sérii #Proudcast si pustíte zde.

Petříček, NoDFLIX nebo Vinohrady LIVE

Máme pro vás samozřejmě také tipy na dnešní živé přenosy. Na webu jsme již aktualizovali jejich přehled na nový týden. V rámci projektu #kulturazije se vrací hra Bláznivý Petříček na motivy filmu J. L. Godarda. Dočkáte se příběhu lásky mladého muže, znuděného všedností a krásné teroristky. Přenos vám přesdílíme i na našem facebooku.

Z pohodlí gauče můžete ode dneška pravidelně sledovat i pořady z Divadla NoD. Chystají se projekty, které byste v NoDu jinak mohli vidět naživo, i ty, které vznikly přímo pro potřeby virové pandemie. Na programu bude například představení Všechno, co v nás zkurvili komunisti, Hodní chlapci, či Fantasy! Celý program najdete zde.

Hrajeme i v karanténě. Tak se jmenuje projekt Divadla na Vinohradech, který rovněž od pondělí spouští pravidelný stream. Diváky v domácí izolaci čekají záznamy vybraných inscenací, které budou vysílány v reálném čase. Některá představení již nejsou v repertoáru divadla, a tak si můžete prostřednictvím streamu připomenout nebo dohnat divadlení zážitky, které jste během provozu divadla nestihli. Jednou týdně je navíc plánován diskuzní živák s názvem "Večery bez líčidel (v rouškách)" s vinohradskými herci.

A v neposlední řadě nabízíme Komorní koncert: Bruch. Schubert. Dvořák od Prague Philharmonia. Světoznámá filharmonie do placeného programu zahrnula Smyčcový kvartet č. 1 c moll op. 9, Kvartetní větu c moll D 703 i Smyčcový kvintet č. 3 Es dur op. 97. Přehled veškerých live přenosů najdete zde.

Startuje ČT3

ČT 3 býval třetí kanál České televize, který  svůj program v letech 1993–1994 nepřetržitě vysílal 24 hodin denně, podobně jako dnes zpravodajská ČT 24. Dneškem trojka ožívá a bude nabízet pořady zaměřené na seniory. Nová stanice České televize bude servírovat oblíbené seriály, nostalgické komedie i tematické pořady a magazíny, které by se v karanténě mohli starším Čechům líbit. Na obrazovky se vrátí i kdysi populární hlasatelky. Nebudou chybět ani praktické rady pro život v karanténě a pochopitelně i zprávy, které bude ČT 3 v určitých časech sdílet se zpravodajskou čtyřiadvacítkou.

Tělocvik.online

Systematický plán, doporučení a video tutoriály pro výuku, která si klade za cíl hravou formou nadchnout žáky pro pohyb prostřednictvím pozitivních zážitků. To je projekt Tělocvik.online, který se stejně jako jiné pohybové aktivity nabízí divákům na sítích. Nápaditými sestavami, cvičením, ale i tancem zásobují autoři na Facebooku a na svém YouTube kanálu. Cíl je jasný - vaší silnou stránkou se brzy stane kreativita a všední dny v obýváku se promění ve výjimečné. Podívejte se sami zde.

TV tip: Nevinnost a Lítám v tom

Uznávaný lékař Tomáš (Ondřej Vetchý) je nečekaně obviněn ze sexuálního zneužití své čtrnáctileté pacientky a marně se snaží prokázat svou nevinu. Vyšetřováním je navíc pověřen policista (Hynek Čermák), kterému přebral ženu a může tak být motivován osobní pomstou. Ve 20:00 na programu Nova Cinema uvidíte snímek Jana Hřebejka Nevinnost s výjimečnými hereckými výkony, který získal České lvy i Ceny filmové kritiky. Jako doplnění k nedávnému reálnému dokumentu V síti se hodí témeř ukázkově.

Druhým tipem je romantické drama, rovněž oceněné za velkou louží. Ryan (George Clooney) létá po celém světě a jako zaměstnanec společnosti zabývající se podnikovou optimalizací propouští lidi z práce. Nomádství mu vyhovuje a jeho snem je nalétat 10 milionů leteckých mil. Plány mu však naruší mladá ambiciózní kolegyně Natalie (Anna Kendrick). Jeho skvělý, samotářský a bezproblémový styl života najednou dostane úplně jiné a nechtěné tempo. Vítěz Zlatého glóbu za scénář a snímek nominovaný na šest Oscarů Lítám v tom / Up in the Air disponuje skvělým soundtrackem a je pohodovým kouskem pro pondělní večer. Uvidíte ho taktéž v osm večer na stanici Prima MAX nebo si ho můžete později pustit na Netflixu.

Half-Life: Alyx

Fanoušci her od společnosti Valve se dočkali. I když zřejmě jen ti, kteří vlastní nějaký ten VR systém, tedy přístroj pro zobrazení virtuální reality. Právě pro takové prostředí je totiž uzpůsobený nový titul ze série Half-Life s názvem Alyx. V našich nedávných tipech jsme upozorňovali na jinou nostalgickou hru, která rozšířila vesmír Gordona Freemana o malý bonus k původní hře Black Mesa. Alyx je ale novinka v pravém slova smyslu a první recenze hovoří o jednom z nejlepších kousků ve slavné řadě. Proti zlé mimozemské rase Combine můžete bojovat už dnes a to za něco málo přes 1200 korun. Samozřejmě ale s příslušným hardwarem.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na tipy za celý minulý týden, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!