8. květen v Praze: státní svátek přinese vstupy zdarma i prohlídky běžně nepřístupných prostor

8. květen v Praze: státní svátek přinese vstupy zdarma i prohlídky běžně nepřístupných prostor  

O státním svátku 8. května se již tradičně otevřou některé běžně nepřístupné prostory Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky. Zavítat zdarma můžete ale i do prostor České televize na Kavčích horách nebo do všech expozic Národního zemědělského muzea na Letné.

1. Valdštejnský palác

Senát Parlamentu České republiky pořádá již tradičně na státní svátek 8. května Den otevřených dveří s komentovanými prohlídkami. Od 9:00 do 16:00 hodin si budete moci prohlédnout nejkrásnější historické prostory Valdštejnského paláce, mezi něž patří Hlavní sál, Rytířská síň, Audienční síň, Mytologická chodba nebo Jednací sál. Pro veřejnost bude zpřístupněna i Valdštejnská zahrada, Výstavní síň Senátu a Informační centrum. Vstup zdarma. Nestihnete-li prohlídku tento den, máte šanci v květnu a říjnu každý víkend a státní svátky od 10:00 do 17:00 hodin, od června do září dokonce o hodinu déle.

Valdštejnský palác. Foto: Bengt Oberger, CC BY-SA 3.0

2. Kolovratský palác na Malé Straně

Hned v sousedství se nezapomeňte podívat do interiérů Kolovratského paláce stojícího pod Palácovými zahradami Pražského hradu. V budově sloužící především jako zázemí pro některé výbory, komise a kluby Senátu a k přijímání zahraničních delegací si v rámci historického okruhu prohlédnete například Zelený a Růžový salonek pojmenované podle převládající barvy jejich interiéru. Otevřeno bude rovněž od 9:00 do 16:00 hodin, vstup zdarma.

3. Poslanecká sněmovna

8. května si můžete přijít prohlédnout i Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky sídlící v několika historických palácích u Malostranského náměstí. Společně s průvodci Pražské informační služby se během zhruba hodinu trvající prohlídky seznámíte s historií budov, architektonickými zajímavostmi i s jejich současným využitím. Vůbec poprvé si budete moci na stěnách tzv. Chodby razítek v Thunovském paláci prohlédnout ukázky z nově vystavené kolekce razidel českých a československých zákonodárných sborů, která je uložena v Archivu Poslanecké sněmovny a která ilustruje dějiny parlamentarismu na území dnešní České republiky. Sraz k prohlídkám je od 9.00 do 16.00 hodin u vchodu v podloubí na Malostranském náměstí 19, vstup zdarma.

4. Česká televize

Na den otevřených dveří láká malé i velké návštěvníky 8. května i Česká televize, do jejíchž prostor na Kavčích horách se můžete přijít podívat na to, jak vznikají vaše oblíbené pořady. Připraveny budou 3 prohlídkové trasy a jedna speciálně bezbariérová. V areálu navíc najdete volně přístupná stanoviště, na kterých bude po celý den připraven tematický program. Čekají na vás nejrůznější hry, soutěže, projekce večerníčků, taneční škola StarDance, hudební vystoupení a setkání s oblíbenými moderátory i herci. Celým dnem bude provázet moderátorka Marcela Augustová. Kompletní program, který bude probíhat mezi 9:00 a 18:00 hodinou, naleznete zde. Vstup je zdarma. Na trasu Zpravodajství je z důvodu přípravy Událostí poslední vstup možný v 15.30 hodin.

Expozice Rybářství. Národní zemědělské muzeum. Foto: archiv NZM

5. Národní zemědělské muzeum

Málo se ví, že o státních svátcích můžete zcela zdarma navštívit i Národní zemědělské muzeum na pražské Letné. Ujít byste si neměli nechat stálé expozice Zemědělství, Rybářství, Laboratoř ticha, Myslivost, Jede traktor, Voda v krajině, Gastronomie, Živou zahradu na vyhlídkové střeše ani aktuální výstavy. 

Střešní terasa Národního zemědělského muzea na Letné. Foto: archiv muzea

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!