A Photo Spirit, Hans Zimmer a Zapomenutou cestou Praha-Lvov. Týdenní tipy od 4. do 10. března

A Photo Spirit, Hans Zimmer a Zapomenutou cestou Praha-Lvov. Týdenní tipy od 4. do 10. března 

Další kulturní týden je před námi! Vydejte se do ostravské galerie na výstavu uznávané fotografky Ruth Orkin, do pražské Novoměstské radnice na koncert oktetu HLASkontraBAS, nebo do kina na dokument o legendární biatlonistce Gabriele Soukalové. Kulturou a uměním tento týden žijí i divadla o O2 arena přivítá Hanse Zimmera.

A Photo Spirit

Genderově laděný výstavní projekt A Photo Spirit představuje více než sto čtyřicet snímků Ruth Orkin, která proslula fotografiemi slavných holywoodských herců a významných amerických osobností 50. let 20. století.

Foto: A Photo Spirit, © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst, Bonn 2024

Výstava je tematicky rozdělena do dvou celků. Do první části A Photo Spirit patří takzvané pouliční fotografie, které zachycují každodenní ruch v ulicích velkých měst. Druhá část je věnovaná ženám a jejich portrétům. Jemné, ale revolucionářské záběry Ruth Orkin zobrazují ženy, které se v 50. letech 20. století začaly zbavovat vnucených konvencí a vydávaly se svou vlastní cestou. Ženy očima Ruth Orkin jsou sebevědomé, chytré a předbíhající svou dobu. Výstavu v Galerii výtvarného umění v Ostravě je možné navštívit od 6. března do 12. května.

Foto: A Photo Spirit, © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst, Bonn 2024

HLASkontraBAS Oktet

HLASkontraBAS Oktet provede posluchače kaleidoskopicky barvitou „krajinou hlasů“ a spolu s islandskými hosty představí repertoár chystaného alba Kaleidoscapes.

Žádnou jinou takovou kapelu na planetě nenajdete. Tvoří ji čtyři zpěvačky a čtyři kontrabasisté. Projekt HLASkontraBAS se může chlubit opravdu jedinečným soundem a strhující tvorbou, spojující hravost, tajemno i melancholii. Na mimořádném vystoupení 6. března ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice ansámbl představí nový program připravený na Islandu ve spolupráci s uznávanými skladateli z různých koutů světa. Jako hosté vystoupí islandští hudebníci Pétur Ben a Ragga Gröndal.

Psychologický výklad snů

Občas se vyplaví jako tajemné odkazy v láhvi a my přemítáme nad tím, jak si je vyložit. Sny však už dnes nejsou jakýmsi vzdáleným záhadným a mystickým jevem, jejichž význam záleží na tom, kdo a v jaké době je vykládá. „Sny jsou dnes už stejně srozumitelné jako jakýkoliv jiný proces lidského organismu,“ říká psycholog Dušan Fábik. Co vlastně sny představují a jaký je jejich vztah k našemu duševnímu rozpoložení? Co dokáže analýza snů a jak vypadá? Definuje nás to, o čem sníme, a umíme své sny ovlivňovat? Může dobrá spánková hygiena zlepšit snění? A jsou lidi, kteří nesní vůbec? Všechno, co jsme chtěli vědět o snech a psychice, nám prozradí přednáška psychologa Dušana Fábika. Ponořte se do symbolů a metafor, které k nám vysílá naše hlava, v Kině Světozor 6. března.

Foto: Psychologický výklad snů, SmartTalk

Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí

Dokumentární snímek sleduje cestu z Jablonce nad Nisou na světový trůn a umožní tak divákovi proniknout do tajů života biatlonové královny Gabriely Soukalové. Sekundárně s tím snímek mapuje vzestup popularity tohoto sportu, na němž má právě ona zásluhu. Dokázala se stát nejúspěšnější světovou biatlonistkou, ale její životní cesta nebyla jednoduchá. Musela překonat spoustu překážek, ale dostala se až na vrchol, když se stala vítězkou Světového poháru a několikanásobnou olympijskou medailistkou. Film dokumentující její vzestup i pád se objeví na plátnech českých kin 7. března.

Můj bratr mesiáš

Od února do dubna 2024 má Divadlo Kámen v repertoáru především hru Můj bratr mesiáš. Kromě činoherního základu precizně nazkoušeného třemi herci je ke každému provedení přizván jiný host konkrétního večera, který přibližně sedmkrát za představení vstoupí do hry. Na jednu takovou divadelní hru se můžete přijít podívat 8. března. Inscenaci Můj bratr mesiáš společně vytvořila skupina Divadla Kámen a dvojice tanečnic a hereček Live Hanne a Anne Katrine Haugenovy ze severského města Tromso. Pražští herci vytvářejí divadelní základ, jejich norské kolegyně natočily videomateriál ze severské přírody, který se prolíná průběhem představení.

The World of Hans Zimmer

Hans Zimmer chystá překvapení pro fanoušky své hudby. Jeho úspěšná show The World of Hans Zimmer získá v roce 2024 nový podtitul A New Dimension, který již sám napovídá, že velikán filmové hudby ověnčený mnoha cenami připravuje zbrusu nový výběr z jeho rozmanité sbírky skladeb. Fanoušci se tak mohou těšit na jedinečnou hudební cestu, která je zavede do úplně nových dimenzí. Turné obsáhne více než 30 zastávek ve 13 evropských zemích. Pražská zastávka v O2 areně se uskuteční 8. března.

Marek Vašut: Káťa a krokodýl aneb 55 let v showbyznysu

Setkejte se s legendárím bavičem a hercem Markem Vašutem naživo! Před půl stoletím natočil svůj první film. Nevěříte? Povídání s hercem, který podle svých vlastních slov nikdy nenapíše paměti a slibuje, že příští podobnou akci uspořádá za 50 let, proběhne již 8. března v Háji ve Slezsku.

Zapomenutou cestou Praha-Lvov

V rámci Měsíce Ukrajiny uvedou Městská divadla pražská premiéru textu Simony Petrů Zapomenutou cestou Praha–Lvov, která se uskuteční 10. března v 3KINO ART PASÁŽ.

Foto: Městská divadla pražská

Autorkou textu připravované inscenace Zapomenutou cestou Praha-Lvov je dramaturgyně MDP Simona Petrů, která k okolnostem vzniku říká: „S kolegy v Čechách i na Ukrajině jsme se před dvěma roky vydali na společnou cestu. Pro některé to nebyla volba, ale nutnost. Odjezdy a příjezdy jsou náročné a hektické, cesta může být únavná, a mnohdy opravdu je. Už dva roky jsme ale také na cestě, kde se nám daří nacházet pro sebe pochopení a společnou řeč. Našli jsme jeden v druhém inspiraci, oporu a naději. A ano, mluvíme často o historii a prospívá to oběma stranám. Jsem moc vděčná všem hercům, kteří s námi do tohoto projektu šli. Chce to odvahu chtít vidět spíš to, co nás spojuje, než co nás dělí. Pro mne je tato inscenace o tom, že když nepřestaneme hledat cesty jeden k druhému, nemůže nám nikdo náš skutečný domov vzít.“

Foto: A Photo Spirit, © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst, Bonn 2024

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!