Hadí plyn, Den architektury, Future Gate a Free jazz festival. Týdenní tipy od 25. září do 1. října

Hadí plyn, Den architektury, Future Gate a Free jazz festival. Týdenní tipy od 25. září do 1. října 

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Poslední zářijový týden nabízí plno kulturního vyžití! Zavítat můžete do kina na premiéru Hadí plyn, na inscenaci Srdeční záležitost či se podívat do výjimečných architektonických budov v rámci festivalu Den architektury.

V úterý 26. září propukne v Praze jubilejní desátý ročník filmového festivalu sci-fi filmů a kultury Future Gate. Jeho hlavní hvězdou bude kanadský herec Michael Ironside, který převezme cenu za přínos žánru sci-fi. Festival mimojiné uvede Ironsidovy filmy Hvězdná pěchota a Scanners. Právě rolí Darryla Revoka ve snímku režiséra Davida Cronenberga získal celosvětové uznání. Více informací naleznete v našem článku.

Hadí plyn

Nový snímek Davida Jařaba je výsostně autorskou úvahou o střetu kultur, kterému jsme nuceni permanentně čelit, o patriarchální nadřazenosti „bílého muže“ i o právu člověka na drancování přírodního bohatství, kterého pomalu, ale jistě ubývá...

Volná adaptace románu Josepha Conrada Srdce temnoty sleduje putování Roberta Kleina (Stanislav Majer), jehož cílem je nalezení bratra, který zmizel za tajemných okolností. Klein se ocitá na cestě, kde nic není známé ani jisté, na cestě, během níž je nucen přehodnotit vztah ke své kultuře, sám k sobě i ke svému bratrovi, o kterém si myslel, že ho zná tak dobře.

Srdeční záležitost

Autorka muzikálu Srdeční záležitost Amanda McBroom se dostala na vrchol popových žebříčků s hitem The Rose oceněným mnoha cenami Grammy. Z šestnácti svých písní vytvořila příběh Annie - ženy v domácnosti, která v jeden den oslaví čtyřicáté narozeniny i dvacáté výročí svatby. Zatímco se hlavní hrdinka ohlíží za svým životem a přemýšlí, zda ji jeho naplnění neminulo, je na pokraji objevení nového významu slova štěstí. Muzikál Srdeční záležitost v repertoáru Divadla Lucie Bílé s obrovským nadhledem a humorem zamýšlí nad odvěkou hádankou zvanou sebepoznání. V hlavních rolích účinkují Lucie Bílá a Denny Ratajský. Premiéra se uskuteční 28. září.

Foto: archiv DLB

Literární festival Kolébka

Mezi 28. a 30. zářím proběhne v Javorníku v Kulturním domě druhý ročník literárního festivalu Kolébka. Jeho moto je Slovo tvoří člověka. Čeká vás festival, který nevšedním způsobem představí divotvorné podoby literatury, knižní kultury a jazyka. Literární festival zahájí interaktivní výstava Noc Valpurgina na stejnojmenný motiv knihy, kterou napsal Gustav Meyrink v roce 1917.

Den architektury

V pátek 29. září odstartuje ve 135 městech a obcích v České republice a na Slovensku festival Den architektury. Od 29. září do 5. října se odehraje více než 450 exkurzí do běžně nepřístupných budov, architektonických procházek či cyklovyjížděk, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Program zve na cesty po architektonických skvostech, nejmodernější architektuře i zapomenutých stavbách, do paláců i vesnických domků, bývalých továren i bankovních domů, na výpravy po věžích, klášterech a kostelech nebo mostech, sportovních stadionech, výstavních pavilonech i nemocničních budovách.

Foto: archiv Den architektury

Mottem 13. ročníku festivalu je Objev konstrukce! A v hlavním programu se zaměří na výjimečná konstrukční řešení z nejrůznějších pohledů, a to jak v historické architektuře, tak u staveb 20. a 21. století. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz. Na většinu akcí je potřeba předchozí registrace.

Infamous beauty

Centrum současného umění DOX nabízí řadu jedinečných výstav. Infamous Beauty je tvořena průřezem více než 120 děl, od 80. let po současnost, amerického umělce a fotografa Andrese Serrana. Porovnání autorových novějších a starších děl přináší překvapivá a silná spojení. Výstavu je možné navštívit do 7. října v galerii DOX.

Santini objektivem Vladimíra Uhra

Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře zahájí 30. září výstavu fotografií staveb významného architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož úmrtí uběhlo 300 let. Jejich autorem je přední český fotograf architektury Vladimír Uher. K výstavě se váže bohatý doprovodný program, tvořený cyklem přednášek o díle a době Santiniho, barokním koncertem souboru Chorus Carolinus Kladno a fotografickým workshopem.

Foto: Vladimír Uher – Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Free jazz festival

V rámci Free jazz festivalu se odehrají čtyři koncerty během dvou dnů. V Klubu Kaštan zahraje 29. září Vratislav Brabenec, známý jako člen Plastic People Of The Universe, společně s o dvě generace mladším improvizačním triem Romanovská Tichý Hrubý. Na ně naváže v ten samý den německé duo Uli Gumpert & Baby Sommer.

O den později 30. září pokračuje festival vystopením uskupením KRK, které vzniklo v roce 2005 jako duo. Matthew Ostrowski i George Cremaschi živě, v reálném čase, manipulují s elektronikou. Cremaschi navíc oživuje digitální zvukové krajiny virtuózní hrou na kontrabas. Následovat bude volná improvizace v podobě švýcarštích Sc'ööf, kteří na sebe upozornili třeba v rámci letošního ročníku prestižního showcase festivalu Jazzahead! v Brémách. Vyznačují se mícháním žánrových prvků jazzu, metalu i punku.

Foto: Michal Váchal

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!