Literární festival Kolébka proběhne již na konci září v Javorníku

Literární festival Kolébka proběhne již na konci září v Javorníku 

Mezi 28. a 30. zářím proběhne v Javorníku v Kulturním domě druhý ročník literárního festivalu Kolébka. Jeho moto je Slovo tvoří člověka. Čeká vás festival, který nevšedním způsobem představí divotvorné podoby literatury, knižní kultury a jazyka. Literární festival zahájí interaktivní výstava Noc Valpurgina na stejnojmenný motiv knihy, kterou napsal Gustav Meyrink v roce 1917.

Autoři interaktivního díla Jaroslav Hrdlička a Marie Krajplová mají s textem značnou zkušenost, protože dílo vytvořili na základě mnohaleté práce s původním překladem, ze kterého vznikla audiokniha Noc Valpurgina.

Dílo pojednává o potomcích starých šlechtických rodů, kteří žijí v malostranských palácích a kteří se stanou účastníky dramatických událostí. Jejich hybatelem je herec Zrcadlo, herec oživovaný „aveyšou“, který odkrývá skryté temné myšlenky lidí a dává průchod mystickým silám. Dílo Gustava Meyrinka je spojováno s prostředím Prahy stejně tak jako s východními ideologiemi.

Román Noc Valpurgina je jednou z prací, které v sobě tyto dvě tendence spojují. To se děje kromě jiného skrze motiv zrcadlení, který umožňuje efektivně zkoumat psychiku postav a socio-historické klima Prahy. Díky interaktivnímu zpracování se román stává originálním textovým průvodcem.

Po vernisáži program pokračuje koncertem Martina Chobota. Lístky v předprodeji naleznete v Městském informačním centru Javorník.

V rámci festivalu se můžete také těšit na řadu besed. Na výběr je například beseda s diskuzí na téma Literatura a historie: Spící paměť. Na festival zavítá spisovatel a novinář Pavel Šuba, který napsal dvě poutavé knihy z oblasti Sudet (Na sudetských horách se nezpívá, Klíč k Morgenlandu). Mimo jiné v rámci festivalu organizátoři nabízejí besedu s diskuzí na téma Malá vydavatelství a sociální sítě: Motýlí efekt.

Po dobu konání festivalu je možné zakoupit knihy z nakladatelství Surbanz, Bylo nebylo, Medusa, Planeta 9 a od spisovatelů, kteří se festivalu účastní, jako například Markéta Pilátová, Pavel Šuba a další.

Poslední festivalový den je ve znamení kurzů. V průběhu dne je možné se přihlásit na kurz natáčení audiopříběhů a kurz šití japonské vazby. Kurz tvůrčího psaní pro výherce literární soutěže Povídačka na motiv Olomouckého kraje vede spisovatelka Markéta Pilátová.

Foto: archiv Literární festival Kolébka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!