Vítejte v Česku, Elita i Kings Of Convenience. Přinášíme kulturní tipy na týden od 14. do 20. června

Vítejte v Česku, Elita i Kings Of Convenience. Přinášíme kulturní tipy na týden od 14. do 20. června 

Červnové počasí nás táhne ven za kulturou, a také proto jsme pro vás sepsali, kam tento týden vyrazit. Doporučujeme třeba krátké filmy zabývající se národní identitou, street art festival nebo knihu povídek nejlepších tuzemských spisovatelů. A nechybí ani divadlo, výstavy či nové album indie-folkových Kings Of Convenience.

Elita

Úspěšné teen drama Elita se 18. června dočká čtvrté série. Španělský netflixovský seriál žánru thriller sleduje starou známou partu studentů, kteří se z chudých poměrů dostanou díky exkluzivní stipendiu na prestižní školu a stávají se společenskou smetánkou. I když už mají vše, stále touží mít víc a nebojí se jít za hranu. V nové sérii přibydou nové postavy a těm starým pořádně zamávají s životem.

Vítejte v Česku

Kdo jsou vlastně Češi a jaké jsou naše nejlepší a nejhorší stránky? To se rozhodli ve svých filmech reflektovat tři nadějní režiséři, kteří se pokouší prozkoumávat naši identitu z nejrůznějších úhlů. První krátký film, Anatomie českého odpoledne, oceněná jako nejlepší krátký film na 28. Českém lvu, zavádí diváka na pláž plovárny. Gamlerství se věnuje film Protihráč a snímek Hranice nás zavádí za celníky, kteří stráží naše fyzické hranice a možná i národní hodnoty. Premiéru si můžete užít už 17. června v letním kině na nádvoří areálu Kasárna Karlín.

Vítejte v Česku trailer from Kruton on Vimeo.

Pragovka Gallery otevírá brány

Živá kultura se vrací v plné síle i do Pragovky. Své ateliéry ve čtvrtek 17. června otevře řada umělců. Mezi něž se řadí například Jana Babincová, Karíma Al-Mukhtarová, Martin Matoušek nebo Zuzana Růžičková. Součástí bude také komentovaná prohlídka výstavy KO-LABORACE s kurátorem a na večer je připravena projekce kultovního tuzemského filmu Kouř.

 

Street art festival WALLZ

Writerská legenda Jan Kaláb, uznávaný zahraniční umělec Johannes Mundinger, Jakub Tytykalo, David Strauzz. Ti všichni se zúčastní druhého ročníku street art festivalu, který letos proběhne od 14. do 19. červnaPlzni. V těchto dnech mohou návštěvníci umělce potkat v ulicích přímo při činu a v sobotu pak proběhne závěrečná akce festivalu s vernisáží doprovodné výstavy v prostoru DEPO2015.

Žižkov otvírá nový festival malých nakladatelů

Jan Vodňanský a František Gellner. Dělí je od sebe sice šedesát let, ale jedno mají společné – slavili by letos kulatiny, a právě jim vzdá hold první ročník festivalu malých nakladatelů KniŽižkov. V sobotu 19. června se plácek v parku před Vozovnou promění v oslavu malých knihkupců a hned desítka z nich představí svoji práci. Vystoupí také Jiří Dědeček, pár řádek přečte spisovatel Jáchym Topol i Zuzana Špůrová a další. Chybět nebudou další doprovodné akce, výtvarná knihvazačská dílna nebo dramatizované čtení pro děti s pantomimou.

PechaKucha Night Prague Vol. 73

Po měsících strávených online se tento týden odehraje také první PechaKucha Night, a to na střeše funkcionalistického domu Radost. Ve speciálním formátu 20x20 vystoupí ve středu 16. června dvacítka mluvčích a autorských kolektivů z různých tvůrčích oborů. Během večera promluví například umělec František Skála, dokumentaristka Lucie Králová, intermediální umělec Michal Kindernay, typograf Filip Blažek, architekt Igor Machata, sochař Matěj Hájek, organizátorka digitální galerie Vyšeart, zakladatelé knihkupectví a galerie Xao a další.

Divadelní Werich i Tesla

Tento týden si nenechte ujít ani naše divadelní tipy. Od úterý do čtvrtka vyrazte do Musea Kampa, kde na vás čeká Jan Werich dvou tváří. Tu první, mladší verzi si zahraje Vojta Kotek a druhé se chopí Václav Kopta.

14. června představí Divadlo Komedie velkého vynálezce Nikolu Teslu. Do A studia Rubín pak vyrazte na představení Osobní Fudži o ztrátě a procesu vyrovnávání se s ní. Toto requiem je dle tvůrců inspirováno zapomenutými rituály, japonským lesem Aokigahara a ukazuje sebevraždu očima pozůstalých.

Nové album Kings of Convenience

Po dvanácti letech vyjde tento týden nová deska norskému duu Kings of Convenience. Autoři hitu Misread nebo Me in You se dali dohromady v roce 1999, ale od té doby vydali pouze tři studiová alba. To čtvrté, nazvané Peace or Love vyjde 18. června. Eirik Glambek Bøe a Erlend Øye lákají na jedenáctku skladem písní Rocky Trail. „Další klasická Eirikova skladba, která obratně ignoruje plán verš-chorus-verš. Je to populární hudba, ale ne tak, jak ji známe,“ okomentoval novinku Øye.

Kniha Má mě ráda, nemá mě ráda

Devět současných českých prozaiků a devět povídek plných nejistot, pochyb a toužebného čekání. To je nová kniha Má mě ráda, nemá mě ráda, která vychází 14. června v nakladatelství Listen. Svým textem přispěl třeba Jaroslav Rudiš, Michal Viewegh nebo Alena Mornštajnová.

Foto: Salvo Alibrio, Pitchfork 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!