Shawshank, Rolling Stones a show Elbel a Pazderkové. Nabízíme kulturní tipy na víkend 4. a 5. dubna

Shawshank, Rolling Stones a show Elbel a Pazderkové. Nabízíme kulturní tipy na víkend 4. a 5. dubna 

O víkendu se můžete pokusit o útěk z věznice Shawshank, pustit si k tomu Rolling Stones, zasmát se s Adélou Elbel a Ivou Pazderkovou a také si poslechnout konečně také nějaké dobré zprávy s Krasinskim. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz

Tvář Amy Winehouse, kterou možná neznáte

Její jméno zná každý z nás… žena, jejíž hlas oslovil miliony lidí, osobnost, která se během krátké chvíle stala hudební ikonou. Její smrt v pouhých 27 letech mnohé zaskočil. Znáte ale její osobní příběh - příběh Amy Winehouse? Celovečerní dokument ukazuje Amy jako obyčejnou dívku s obrovským talentem a touhou zpívat, hvězdu obletovanou fanoušky i jako oběť manipulovanou manažery a pronásledovanou bulvárními novináři, která nakonec uniká k závislostem.

Dokument pracuje s dosud nezveřejněnými archivními záběry, rozhovory, ale především dává do kontextu hudbu a autorské texty, které bolestně reflektují události a prožitky života Amy Winehouse. Díky tomu dokument Amy odhaluje citlivou zpěvaččinu duši, která doopravdy touží jen po dvou věcech: opravdové lásce a hudbě. Film si můžete pustit díky projektu Moje kino live, který vznikl na podporu malých kin.

Vybíráme za vás televizní bijáky

Sobotní večer přinese hned dva velké bijáky za sebou na Nova Cinema. Od osmi hodin vás polapí brány věznice Shawshank, kde budou odsouzenci Tim Robbins a Morgan Freeman spřádat plán na útěk. Strhující film natočený podle novely Stephena Kinga je oceňován mezi kritiky a dodnes patří mezi nejlepší filmy všech dob. Pokud vás zajímá téma filmových útěků z vězení, podívejte se také na náš výběr.

Má smysl prchat, když vás Nezvratný osud stejně dožene? Nebohý student Alex má zvláštní vizi - totiž že školní výlet do Paříže pro všechny skončí výbuchem letadla. Alexův následný panický záchvat na palubě způsobí, že je on a dalších šest cestujících vyloučeno z přepravy. Jeho hrůzná předtucha se ovšem naplní, a tak se shodou okolností stávají jedinými přeživšími letecké havárie. Dlouho si ale života užívat nebudou, smrt má totiž svoje plány a velmi nerada je mění. Slavný americký horor Nezvratný osud se dočkal čtyř pokračování a nedávno slavil 20 let. Podívejte se na to, co jste možná o Nezvratném osudu ještě nevěděli.

V neděli bude na Prima Cool od osmi hodin vévodit Lara Croft: Tomb Raider. Lara (Angelina Jolie) je dcera známého a bohatého vědce, cestovatele a hledače pokladů, který ovšem zemřel za neobjasněných okolností. Lara se vydává v jeho šlépějích a chce najít obě části prastarého šému, který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem. A aby toho dosáhla, musí zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl.

Akční fantasy pro vás moc není, ale záhady vám nevadí? Vydejte se tedy na Primě od osmi hodin na Stopu Růžového pantera. Tento slavný diamant byl uloupen již potřetí, proto je k případu znovu povolán poněkud neohrabaný a ztřeštěný francouzský detektiv Clouseau. Letadlo, kterým Clouseau cestoval, ovšem zmizí také. Je tedy na reportérce Marii Jouvetové, aby slavného detektiva vypátrala - je totiž přesvědčená, že Clouseau žije. Film se od předchozích panterů značně liší, vznikl totiž až dva roky po smrti hlavního hrdiny Petra Sellerse. Stopa Růžového pantera je tedy vzpomínkou na Sellersovy výkony v předchozích dílech, vznikl převážně sestřihem nepoužitých sekvencí z předchozích filmů, které byly doplněny dotáčkami, v nichž Clouseau nevystupuje.

Rolling Stones zavalí sobotní ČT Art

Píše se rok 1999 a Rolling Stones právě končí své koncertní turné NoSecurity, které mělo propagovat stejnojmenné album. V San Jose se sešlo téměř třiatřicet tisíc diváků a tato rocková legenda zde ve své nejlepší formě zahrála své největší hity. Nenechte si záznam koncertu ujít u vás doma, sledujte iVysílání ČT Art. Mezitím si připomeňme megahit Anybody Seen My Baby z roku 1998, v klipu mimochodem účinkuje Angelina Jolie.

V divadelním online světě budou o víkendu převládat ženská sóla

V sobotu se můžete těšit na improvizace a stand-up show v podání Ivy Pazderkové a Adély Elbel. Jejich komickou talk-show Všechno nejlepší si můžete pustit na mall.tv. Mluvit budou hodně, a to i s vámi, proto se nebojte ptát opravdu na všechno!

A v ženských sólech budeme poklačovat i v neděli, a to pravidelnou dávku zážitků z Divadla NoD. Těšit se můžete na Soul(ó)ženy v podání formace Maso Krůtí. Trio Kateřina Beran, Marta Sobotková, Eliška Soukupová budou řešit zapeklitou otázku: Jak se mladá žena vyrovnává s potřebou naplnit společenský ideál z minulého století? Povídá se totiž, že být nejlepší partnerkou znamená být bohyní v kuchyni, dobrou matkou, nejlepší kamarádkou a v posteli děvkou. Tak tenhle lidový recept na ženskou dokonalost opravdu doma nezkoušejte, štěstí vám nikdy nevykyne.

Reggae, pop a koncert pro 10 milionů

Každý den od 18:00 můžete také sledovat na facebookové stránce Koncert pro 10 milionů rozhovory se zajímavými osobnostmi a hrdiny posledních dnů, reportáže a živé koncerty. V sobotu živě zahrají indie rockový The Silver Spoons, o svém projektu Energii lékařům promluví Jan Lukačevič, přes Skype se  spojí z rakouské izolace frontman skupiny Support Lesbiens Marko Dušan a připojí se také Světlana Witowská, která promluví o bezpečnosti v České televizi.

Další živý přenos z Rock Café Kultury do domu bude v sobotu patřit herečce, zpěvačce a dabérce Ivaně Korolové. Ivanu diváci znají třeba z filmů Panic je nanic nebo Ať žijí rytíři!, svůj hlas propůjčila třeba Líze Simpsonové. Hudebně na sebe upozornila již svým prvním elektropopovým singlem „PMS“, následovaly další hity jako „V tom“ či „Paleo“.

V neděli se tentokrát přihlásí Cocoman a Selector Boldrik z Cross Clubu. Cocoman je znám především jako reggae zpěvák, za své působení ovšem svou image měnil několikrát - stal se také folkařem s kytarou, divoce tančícím DJem a tvůrcem v EDM projektu Sirene Factory, nebo šíleným chemikem z formace Nevereš. Za svůj muzikální workoholismus zvládl získat i dvě žánrové ceny Anděl. Na mall.tv mu bude krýt záda party maker Selector Boldrik

Čeští spisovatelé v izolaci

Pro Vltavu teď píší o životě v karanténě čeští spisovatelé, kteří místo veřejných čtení a besed tráví čas - ostatně jako mnozí z nás - zavřeni za zdmi svých domovů. Jak v izolaci pracuje jejich inspirace? Je krize tvůrčí příležitostí nebo pohřebištěm velkých myšlenek? Český rozhlas Vltava oslovil některé z nich a ptal se na téma V izolaci. Jak téma zvládli třeba Bianca Bellová, Pavla Horáková, Miloš Urban, Olga Stehlíková a mnozí další si můžete přečíst nebo poslechnout na Vltavě.

A konečně dobré zprávy - s Johnem Krasinskim

Herec John Krasinski, kterého jistě znáte třeba ze seriálu Kancl nebo filmu Tiché místo, se rozhodl zaměřit v době mediální zahlcenosti koronavirovou krizí ryze pozitivním zprávám z celého světa. Videa publikuje na novém YouTube kanále s názvem Some Good News a na svůj první díl si přizval svého seriálového kolegu Stevea Carella, aby si spolu zavzpomínali na show Kancl, která letos slaví 15 let. Dobrých zpráv není nikdy dost, sledujte tedy Some Good News!

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na páteční tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!