„Měl jsem takovej divnej pocit.“ Nezvratný osud slaví dvacet let od premiéry

„Měl jsem takovej divnej pocit.“ Nezvratný osud slaví dvacet let od premiéry 

Nikdo nemá úplnou kontrolu nad svým osudem a smrtí, pokud si život sám nevezme. S takovou myšlenkou si pohrává snímek Final Destination, od jehož světové premiéry uplynula dvě desetiletí. Co jste o filmu možná nevěděli?

Slavný americký horor Nezvratný osud původem čínského režiséra Jamese Wonga vstoupil do kin 17. března 2000 a dočkal se celkem čtyř pokračování – poslední z nich spatřilo světlo světa v roce 2011. Na šestém dílu od loňského roku pracuje filmové studio New Line Cinema, scénář připravuje dvojice Marcus Dunstan a Patrick Melton, kteří mají na kontě například sequely k Saw.

Výchozí premisa snímku byla poměrně nevídaná. Teenager Alex měl před odletem na školní výlet do Paříže realistickou předtuchu, že se stroj při vzletu zřítí a všichni na palubě zahynou. Z letadla se rozhodne vystoupit a ačkoli se většina cestujících k jeho vizi staví skepticky, několik spolužáků ho následuje. K nehodě nakonec skutečně dojde. Když se Alexe ptají vyšetřovatelé, jak o ní věděl, odpoví „Měl jsem takovej divnej pocit…“ Jak se ale posléze ukáže, smrti se nemůže vyhnout nikdo z přeživších.

Nezvratný osud nebyl první

Snímek původně neměl mít celovečerní formát, zamýšlen byl coby epizoda kultovního seriálu z devadesátých let Akta X, která nakonec nebyla realizována. Námět seriálových tvůrců ale originální nebyl – převzali ho z nepříliš úspěšné duchařiny Sole Survivor z roku 1983 pojednávající o jediné přeživší letecké havárie, kterou pronásledují její oběti.

Píseň Johna Denvera věstí smrt

Pokaždé, když se blíží okamžik smrti některé z postav filmu, začne v pozadí hrát skladba Rocky Mountain High amerického folkového zpěváka Johna Denvera. A ne náhodou – známý interpret, který po sametové revoluci dokonce zavítal na koncert do Plzně, zemřel v roce 1997 předčasně ve věku třiapadesáti let při nehodě krátce po startu letadla.

Reálné záběry letecké havárie

Tvůrci do filmu použili nahrávky skutečného a dodnes ne zcela vyjasněného leteckého neštěstí z července 1996. Během pravidelného letu TWA 800 tehdy z newyorského letiště směrem do Říma s přestupem v Paříži vyrazilo letadlo, které dvanáct minut po vzletu explodovalo. Podle závěrů vyšetřování došlo v palivové nádrži stroje pravděpodobně ke zkratu. Nehodu nepřežilo 230 osob, na palubě byli mimo jiné i studenti a učitelé z francouzského kroužku pensylvánské střední školy.

Inspirátor pro další díla

Final Destination byl prvním teen hororem, v němž hrdiny nezabíjí masový vrah jako ve filmu Halloween či Pátek třináctého, ale neviditelná nadpřirozená síla. S podobným konceptem pracují novější snímky Odebrat z přátel, Ouija nebo Vadí nevadí.

Několikrát ho parodizovali v sérii Scary Movie i v komedii Protivný sprostý holky. Stejně jako charakter Terry Chaney z Nezvratného osudu zemře i Kenny ze sitcomu Městečko South Park v epizodě Končí invalidové v pekle? přejetím autobusem.

Odkaz na mistry strachu

Protagonisté Nezvratného osudu nesou jména podle slavných hororových tvůrců. Například Brendan Fehr alias George Waggner odkazuje na stejnojmenného režiséra snímku Vlkodlak z roku 1941, Forbes Angus neboli Larry Murnau zase naznačuje německého tvůrce Upíra Nosferatu z roku 1922 Friedricha Wilhelma Murnaua. Koho má symbolizovat postava Billyho Hitchocka, asi netřeba rozvádět.

Foto: New Line Cinema

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!