Ceny české filmové kritiky odhalily nominace. Největší šance mají Staříci a Vlastníci

Ceny české filmové kritiky odhalily nominace. Největší šance mají Staříci a Vlastníci  

Hned pěti nominacemi na ceny filmové kritiky se mohou pyšnit dva české snímky – road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci. Šanci odnést si prestižní ocenění má ale také film Nabarvené ptáče, který získal nominace čtyři.

Padesátka českých filmových kritiků letos nominovala celkem 12 českých snímků, a to včetně tří počinů mimo klasickou kinodistribuci. Hlasování o vítězích začíná již dnes. Jejich jména budou slavnostně vyhlášena v sobotu 1. února 2020 v pražském Divadle Archa. Galavečer živě odvysílá ČT art.

Horkým želízkem v ohni je debut Jiřího Havelky Vlastníci vycházející z představení divadla Vosto5 Společenstvo vlastníků, které premiérovalo v roce 2017 a které má na svědomí stejný režisér jako filmovou verzi. Film, který zavede diváky na poněkud vyostřenou domovní schůzi, je nominován na nejlepší film, nejlepší režii, scénář, ženský herecký výkon i na objev roku. První celovečerní hraný snímek Martina Duška a Ondřeje Provazníka Staříci zaujal kritiky rovněž režií, scénářem i hereckou dvojicí ve složení Ladislav Mrkvička a Jiří Schmitzer.

Jen o jednu nominací méně si vysloužil český kandidát na Oscara Nabarvené ptáče, kterého uvedl ve své soutěžní sekci i prestižní benátský festival. Snímek zahýbal vodami nejen českého filmového rybníčku svým svérázným líčením drsného osudu malého chlapce během druhé světové války. Mezinárodní úspěch má za sebou také krátký loutkový film Dcera, který může uspět v kategorii Mimo kino. Konkurenty mu budou komediální senzace uplynulého roku Most! a špionážní minisérie Bez vědomí.

Filmoví kritici ani letos nevynechali dokumenty. Cenu si může odnést vítěz jihlavského festivalu Sólo, který přináší portrét osamění duševně nemocného hudebníka. Šanci má rovněž road movie o cestě otce a syna Dálava či šestihodinový opus Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie.  

Foto: CinemArt

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!