Hlavolam, který divák nechce přestat řešit. Minisérie Bez vědomí lapá do neodolatelných a pevně propletených sítí

Hlavolam, který divák nechce přestat řešit. Minisérie Bez vědomí lapá do neodolatelných a pevně propletených sítí85%

Šestidílná špionážní vzpomínka na události před třiceti lety, která je stejně nenápadná jako překvapivá, stejně klidná jako třeskutá. Scenárista Ondřej Gabriel ji připsal přesně takové vlastnosti, díky kterým si diváka dokáže omotat kolem prstu a oslňovat ho až do poslední minuty.

Píše se rok 1989. V československém vzduchu začíná být cítit svoboda. A voní až do Velké Británie, kam před lety uprchla houslistka Marie (Táňa Pauhofová) s manželem a disidentem Viktorem (Martin Myšička). Dvojice se tak s napětím a očekáváním rozhodne vrátit. Radost ze shledání s rodinou ale netrvá dlouho, Viktor totiž jedné nocí zmizí. Ačkoli Marii odmítá kdokoli pomoct, začne s pátráním v zemi, která už jí je dávno cizí.

Bez vědomí se nedočkáte automobilových honiček se závoďáky a vykrádaček ve stylu Mission Impossible, patří totiž k dramatickým tichošlápkům. Pomalu kolem diváka kráčí, vychutnává si každý jeho údiv i pobavení až z ničeho nic zaútočí. A loví jeho zvědavost jako rybář malé rybky v potoce.

Šupinatku po šupinatce si je skládá do kbelíku, až má celou zvědavost a zájem na své straně. Režisér Ivan Zachariáš divákovi spolu se scenáristou Ondřejem Gabrielem tu a tam nabídne nějakou tu návnadu v podobě tajemného dopisu nebo dávné ctitelky, většinou ale nechává příběh plynout pod hávem tajemna.

Luštění po špičkách

Divákovi tak nezbývá nic jiného než trpělivě čekat a spolu s tvůrci pomalu poodhalovat život jednoho disidenta. Někdy ho může vytočit typická teatrálnost Táňy Pauhofové, ale jinak je Bez vědomí až podezřele klidné. Alespoň v prvních dílech. Přesto v sobě paradoxně schovává napětí, které nedá spát. 

Na povrchu předstírá nezájem o své hrdiny, dělá jen náhodného kolemjdoucího. Uvnitř ale kuje pikle. Divák má tak pocit, že se musí okamžitě dozvědět, co se s Viktorem stane. Samotnému se mu ale nedaří tenhle hlavolam rozluštit. Jakoby mu stále něco unikalo. Když mu Gabriel dá alespoň malé vodítko a jemu se podaří část vyřešit, z ničeho nic se celá jeho představa o dalším postupu rozplyne.

A právě tahle těkavost drží diváka v neustálém pozoru, tak jako to dokáže málokterý hollywoodský snímek. Tak jak už se to v minulosti povedlo Pustině. To možná proto, že za oběma dramaty stojí právě Ivan Zachariáš. Ten sérií Bez vědomí dokázal, že jeho první seriál nebyl jen příjemným omylem, ale jeho standardem. Puncem kvality, která stojí za to vyhledat.

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!