Febiofest slaví čtvrtstoletí. Cenu za celoživotní dílo dostala Kolářová a Aznavour

Febiofest slaví čtvrtstoletí. Cenu za celoživotní dílo dostala Kolářová a Aznavour 

Nemocnou herečku Catherine Deneuve nahradil při slavnostním ceremoniálu skladatel a šanzoniér ze země vína a sýru Charles Aznavour. Společně s legendou českého stříbrného plátna Danielou Kolářovou převzal cenu Kristián.

Mezinárodní filmový festival Febiofest slaví 25 let. Svůj jubilejní ročník zahájil snímkem Večírek režisérky Sally Potter, konverzačním dramatu obsazeným herci jako je Timothy Spall (Harry Potter), Kristin Scott Thomas (Nejtemnější hodina, Tomb Raider) , Patricia Clarkson (Labyrint: Vražedná léčba) nebo Bruno Ganz (Pád třetí říše), Cillian Murphy (DunkerkAnthropoid) a Emily Mortimer (seriál Newsroom).

Hlavní hvězdy večera se však hosté nedočkali. Už dopředu bylo avizováno, že francouzská herečka Catherine Deneuve ze zdravotních důvodů nedorazí.

"Dohodli jsme se s agentkou, že nás bude o stavu Catherine informovat, a pokud by to bylo jen trochu možné, rádi ji v Praze přivítáme kdykoliv v průběhu festivalu," vysvětlila mluvčí Febiofestu Gabriela Vágner. Za ikonu 60. let francouzské kinematografie převzal ocenění francouzský velvyslanec Roland Galharague.

Ve Smetanově síni Obecního domu jí však bohatě nahradili další dva ocenění, herečka Daniela Kolářová a na poslední chvíli pozvaný francouzsko-arménský šansoniér, herec a také skladatel Charles Aznavour. Kolářová si zahrála ve více než stovce filmů a mnoha seriálech. Diváci ji asi nejvíce znají z Noci na Karlštejně, Léta s kovbojem nebo Vratných lahví. Sama se prý cítí spíše jako divadelní herečka. Ve filmu měla ale podle vlastních slov velké štěstí na práci s báječnými lidmi.

Aznavour má za sebou přes 60 snímků. Poprvé se na plátně objevil v roce 1936 ve filmu Válka kluků. Jako skladatel se v Praze podruhé představil v pátek. V Kongresovém sále aplaudovalo publikum nejen jemu, ale i dceři Katie, která ho doprovodila jako vokalistka. Velikán malého vzrůstu už na slavnostním ceremoniálu přislíbil, že ho Česko ještě uvidí.

„Jsem moc rád, že jsem přijel, určitě se ještě vrátím," řekl s cenou Kristián v ruce.

Febiofest mohou diváci v Praze navštívit do 23. března. Pak se rozjede do krajů.  V 15 sekcích festival nabídne více než 170 filmů. Svoje půlvýročí oslaví sekcí s názvem Best of - deseti nejoblíbenějšími filmy, které zdobily přehlídku v minulých letech. Ve výběru nechybí například Lola běží o život, Mulholland Drive Davida Lynche nebo Pianista Romana Polanského.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!