Tomb Raider: oblíbená hrdinka Lara Croft se vrací a přináší dvě hodiny napětí, akce a vyřešených záhad

Tomb Raider: oblíbená hrdinka Lara Croft se vrací a přináší dvě hodiny napětí, akce a vyřešených záhad90%

Mladá hrdinka původně známá z počítačové hry se vydává na dobrodružnou výpravu po stopách svého dlouho ztraceného otce. Cestou se nejednou dostává do ohrožení života a narazí na silné nepřátele, ale vybuduje si i nová přátelství.

Lara Croft (Alicia Vikander) je nezávislá mladá žena, která žije tak trochu na hraně. Má ráda dobrodružství, věnuje se boxu a snaží se si přivydělávat rozvážením jídla i dalšími - o poznání pochybnějšími - činnostmi. To vše by ale dělat nemusela, kdyby si jen konečně přiznala, že je její otec mrtev. Stačilo by podepsat papíry a zdědila by mnoho prosperujících firem, panství a přinejmenší záviděníhodné finanční zázemí. Jenže ačkoli je její otec pohřešován už sedm let, Lara se naděje na jeho návrat vzdát nechce.

A právě když už se začíná pomalu smiřovat s tím, že se její otec nevrátí, dostává se jí do rukou nečekaně malý střípek hádanky, který ji dovede až k otcově mnoho let tajenému výzkumu. Ukazuje se, že její otec, Lord Richard Croft (Dominic West) nebyl tak úplně jen nudným šlechticem a podnikatelem, ale ve skutečnosti že šlo o zvědavého dobrodruha a archeologa, jehož primárním cílem těsně před zmizením byla snaha o nalezení hrobky, která dle všeho skrývá zlo tak mocné, že by zničilo celý svět. A právě na ostrov, kde se pověstná hrobka nachází, se Lara vydává s nadějí, že znovu spatří svého pohřešovaného otce.

Tam se jí však do cesty postaví Mathias Vogel (Walton Goggins). Ačkoli tvrdí, že pracuje jen podle pokynů svého zaměstnavatele a snaží se hrobku najít, aby konečně mohl z ostrova pryč, ve skutečnosti z něj přímo sálá záporácká energie a jeho krutovláda nad v podstatě otrockými pracovníky jen potvrzuje, jaká je jeho pravá podstata. Nedávno nabyté přátelství s Lu Renem (Daniel Wu) bude chvílemi to jediné, co Laře dodá potřebnou podporu, aby neztrácela naději a také svou tvrdohlavost.

Alicia Vikander jako nová představitelka akční hrdinky Lary Croft rozhodně zabodovala. Ano, je o dost jiná než její herní předloha či původní filmová Angelina Jolie. Plné rty a výrazně ženské křivky nahradila drobná mrštná postava a sympaticky drzá tvář, která dokáže i beze slov ukázat vzdor, přátelství či strach. Nová Lara není nadčlověk či superhrdina, naopak, ve filmu hned několikrát nemáme problém uvěřit, že si mladá nezávislá archeoložka sáhla na úplné dno - výjimečně napínavá je hlavně scéna se starým zrezivělým letadlem, jejíž útržky jsme mohli vidět už v traileru.

Pokud od filmu vyloženě nečekáte dokonalou podobu se všemi herními předlohami či navazující pokračování původního filmového Tomb Raidera, budete rádi, že se Lara Croft vrátila. I když v dnešní době velká většina filmového průmyslu žije z  remaků a ze znovuoživování úspěšných značek a známých postav, v tomto případě to rozhodně není na škodu. Dokonce i ti, kdo se při sledování tohoto filmu s hrdinkou setkají úplně poprvé a mají prostě jen rádi napínavé dobrodružné filmy plné nevyřešených záhad, tajemných hrobek a pradávných mýtů, si nového Tomb Raidera oblíbí.

Pokud opravdu musíme filmu něco vytknout, jsou to časté "vzpomínky" - opakující se záběry, které Laře připomínají mimo jiné vztah s otcem před jeho zmizením. Tyto vzpomínkové scény jsou někdy čistě na vybudování emocí, někdy pomáhají vyřešit záhadu, někdy však ani bystřejší divák nepochopí, co se to hrdince problesklo hlavou. To je však úplný a lehce odpustitelný detail. Nový Tomb Raider se jednoduše povedl, takže zvažujete-li návštěvu kina, rozhodně mu dejte šanci.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Tomb Raider

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!