Poslední Labyrint nezachránil před nudou ani děj nabitý vizuálními efekty

Poslední Labyrint nezachránil před nudou ani děj nabitý vizuálními efekty50%

Série Labyrint podle knižní předlohy Jamese Dashnera začala před čtyřmi lety slibně. Skupina teenagerů žila uprostřed labyrintu a jejich jediným úkolem bylo dostat se ven. To se jim také nakonec povedlo a jejich další osudy mohli diváci sledovat v druhém díle Labyrint: Zkoušky ohněm. Trilogii nyní uzavírá Vražedná léčba - nejdelší, vizuálně nejpropracovnější, ale také nejnudnější a nejzmatenější díl.

Před třemi let ve Zkouškách ohněm se hlavní hrdinové ukrývali před Z.L.S.N. v odbojové skupině. "Zlosyn" je ale objevil a podařilo se mu zajmout běžce Minha a odvést ho do jediného města bez nákaz, které zbylo. Thomas se okamžitě rozhodl, že kamaráda osvobodí. A právě promyšlenou a poutavou záchrannou misí začíná Vražedná léčba.

Čeho je moc, toho je příliš

Slibný úvod se ale brzy změní ve zběsilou jízdu za vizuálmími efekty a akčními scénami. Dokud jsou Thomas a jeho přátelé na cestě do Města, může třetí díl ještě pořád konkurovat tomu prvnímu. Když se ale ocitnou za hradbami, dozvídáme se o tom, jak Z.LS.N. vytváří lék proti prudce nakažlivé nemoci. Nové informace a zajímavé prostředí už sice nejsou tak zábavné jako Labyrint: Útěk, ale pořád by zdatně mohli sekundovat druhému dílu. Postupně ale divák zjistí, že záchrana Minha bude trvat téměř celý film, a začne se nudit, a to i přesto, že je děj nabitý akcí. 

Postupně výbuchy, ohně, boj a zbraně nahradí většinu dialogů. A s mluvením se také vytrácí logičnost příběhu. V posledních dvaceti minutách (což je zhruba doba, která zbyde potom, co Thomas zachrání Minha) se dokonce objeví hned několik nových dějových linií, na které si už ale bohužel režisér Wes Ball nenechal čas, nevysvětlil je, a tak divák nedostane šanci chápat jednání některých postav. Pozitivní závěr proto úplně ztrácí smysl.

Vyrovnané herecké výkony během celé trilogie

Hlavní hrdinové, které si zahráli Dylan O'Brian, Dexter Darden, Thomas Brodie-Sangster, Ki-hong Lee a Kaya Scodelario, podávali během celé série dobré herecké výkony hodící se k jejich věku i filmovému žánru. Jejich hraní ničím neruší a zároveň příjemně doplňuje děj. Výraznější jsou v případě závěrečného dílu trilogie jenom dva herci - Patricia Clarkson jako jedna z vedoucích členek Z.L.S.N. a Aidan Gillen jako velitel stráže ve Městě. Zejména Aidan Gillen probudil své horší pletichářské já, které už ukázal i ve Hře o trůny, a strhává na sebe veškerou pozornost.

Stejně jako u většiny filmových pokračování i to labyrintové tedy mělo sestupnou tendenci. Po výborném prvním díle přišel ucházející druhý. Třetí a zároveň nejslabší část trilogie doplatila zejména na špatné rozvržení děje. Možná že kdyby si Wes Ball nechal více prostoru na události po záchraně Minha, mohla se Vražedná léčba vyrovnat alespoň své o tři roky mladší předchůdkyni. Takhle se ale bohužel ztrácí v šedavém světle průměrnosti.

Zdroj fotografií: www.csfd.cz

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Labyrint: Vražedná léčba

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!