Anthropoid: český atentát s příchutí Hollywoodu

Anthropoid: český atentát s příchutí Hollywoodu80%

Režisér Sean Ellis natočil dramatický příběh klíčové operace československé historie, který svým dobrým zpracováním škrábe na zadní vrátka světového filmového průmyslu.

Očekávaný snímek o hrdinství československých výsadkářů v nitru ustrašeného protektorátu byl uveden již na festivalu ve Varech, nyní se ale konečně dostal na plátna českých, vzhledem k příběhu domácích kin. A Gabčík s Kubišem si pod vedením britského reřiséra Seana Ellise nevedou vůbec špatně. Našinec až s Anthropoidem pocítí, kde zaostává Renčova Lída Baarová, a žasne nad tím, kolik dobrého lze vyrobit v naší matičce Praze i s jejím úhlavním řezníkem ve středu zájmu.

Anthropoid sleduje osud dvou československých vojáků protinacistického odboje, Jozefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan). Jejich výsadek nedaleko hlavního města Prahy je začátkem tajné operace, jejímž cílem je zlikvidovat obergruppenführera SS a třetího nejmocnějšího nacistu Reinharda Heydricha. Nemožnou misi podporuje zbytek českého odporu, ale času je málo. Heydrich má brzy odcestovat za hranice. Odvážný plán také nabourávají pochybnosti a strach z toho, jaká by v případě úspěchu byla odveta vůči československému lidu.

Tvůrci snímku Anthropoid zvedli prestiž a kvalitu svého díla už před natáčením. Rozhodnutí udělat z britsko-francouzsko-české koprodukce film co nejvíce věrný Čechům samotným, spojené s výborným obsazením, byla skutečně trefa hodná toho nejlepšího atentátníka. Točilo se v Praze, pokud možno s českými herci, členy štábu, reálnými lokacemi. Zapomeňme na to, zda mají parašutisté české přízvuky nebo ne. Pod Hradčanami se točil snímek, který válečným hrdinům skládal hold, ale nebál se ani pochybovat o katastrofálních následcích.

Dornan s Murphym se rozjíždí pomalu. První polovina je spíše průměrná a přípravám na zásadní den D sluší jen všeobecná paranoia a strach z odhalení. Doprovod dvou českých dívek hezky ukazuje rozdíl v myšlení mezi přežíváním v okupované Praze a bojem za vlast, která pod nadvládou Němců takřka neexistuje. Opravdu zajímavé věci se začínají dít s prvními pochybnostmi o nacistické vendetě a proveditelnosti celé akce. Slabou chvilku si vybírají parašutisti i doposud klidné zbytky odboje. Emoce mohou divákům připadat strohé, ale vycvičení vojáci jsou uvěřitelnější s málem výraznějších výpadků než s permanentní úzkostí.

Finále, které přirozeně odstartuje samotný atentát, je potom opravdovou třešničkou na dortu. Stíhání československých útočníků vrcholí zradou i vlastenectvím, brutálním mučením i bojem o přežití. Scény v kostele jsou brilantně nasnímány a napětí cítí i znalci historie a faktů o operaci Anthropoid. Autoři si sice neodpustili na závěr jedno malé, hollywoodské klišé, ale na cti snímku to rozhodně neubírá.

Ellis možná českému filmu ukázal cestu, jak pracovat s podobnými díly. I když se nám na poli historických snímků poměrně daří, rozdíl je v porovnání s Anthropoidem znát. V hodnocení je možné najít neobjektivní vlastenectví, ale pokud Anthropoid zapůsobí na tuzemskou tvorbu stejně jako Gabčík s Kubišem na Československo, můžeme vyhrát boj i jakoukoliv válku.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Anthropoid

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!