Festival La Película odstartuje filmem Ma Ma s Penélope Cruz

Festival La Película odstartuje filmem Ma Ma s Penélope Cruz

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V únoru bude českými a moravskými kiny opět znít španělština. Jedenáctý ročník festivalu španělských filmů La Película započne 16. února v pražském kině Světozor, od 18. února budou filmy k vidění i v brněnském kině Scala, 25. února se přehlídka usídlí v kině Central v Hradci Králové a závěr festivalu bude od 1. března patřit ostravskému Minikinu. Diváci budou moci zhlédnout téměř dvacet španělských a latinskoamerických filmů.

Ma Ma

Hlavním hostem slavnostního zahájení bude jeden z nejvýraznějších současných španělských filmařů Julio Medem. V pražském Světozoru osobně uvede českou premiéru svého nejnovějšího snímku Ma Ma s hvězdnou Penélope Cruz, které byla role Magdy, ženy a matky s diagnózou rakoviny, šitá na míru. Ma Ma bude po festivalové premiéře uvedena do běžné distribuce. Kromě toho budou moci diváci v rámci festivalového programu zhlédnout i Medemovy starší snímky Sex a Lucía a Zrzavá veverka.

Aktuální novinkou bude i snímek z dílny legendárního Carlose Saury, který se ve filmu Argentina tentokrát zaměřil na bohatý argentinský folklor a především tango, ve všech jeho podobách. Moje velká noc (Mi gran noche) je zas počin španělského provokatéra Álexe de la Iglesia, bláznivá komedie plná politicky nekorektního humoru ze zákulisí televizního natáčení silvestrovského programu.

Hrdinové zla

Španělská kinematografie je známá filmy o dětech, nejčastěji reflektující neutěšenou sociální situaci. To je i případ snímku Hrdinové zla (Los héroes del mal), který vypráví o partě dětí, jejichž „přátelství“ je založeno na násilí, alkoholu a drogách. Za pozornost stojí také celovečerní hraný debut režiséra Daniela Guzmána Zanic (A cambio de nada) o chlapci, který si po útěku z domova vytvořil na ulici vlastní rodinu.

Na festivalu nebudou chybět ani zajímavé dokumentární počiny. Sladké Španělsko (Mi querida España) je střihový dokument, který skrze ukázky z talk show Jesúse Quintera (vlivný španělský novinář a moderátor televizní talk show podobající se českému pořadu Jana Krause) vykresluje méně známý obraz španělské společnosti. Další snímek diváky zavede pro změnu do Chile, mezi poslední patagonské indiány – to je dokumentární esej Perleťový knoflík (El botón de nácar).

Amama

Zvláštní pozornost věnovala dramaturgie baskické filmové produkci, která zejména v poslední době sbírá ocenění na světových filmových festivalech. Do prostředí baskického venkova, kde se střetává moderní svět s tradicemi starobylé kultury, zavede diváky intimní drama Babička (Amama). Dalším snímkem je psychologické drama Loreak, který byl i španělským kandidátem na Oscara.  A originální dokument Jai Alai Blues odvypráví neuvěřitelný příběh vzestupu a pádu tradičního baskického míčového sportu Jai Alai v USA.

Perleťový knoflík

Na festivalu samozřejmě nemůžou chybět ani snímky z Latinské Ameriky - a to například argentinské drama s prvky hororu Vrátili se…, již zmiňovaný Perleťový knoflík, nebo také první kubánský snímek z žánru sci-fi Omega 3.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Více o "La Película"

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!