Jazz On5, filmové festivaly a zimní piknik. Týdenní tipy od 6. do 12. listopadu

Jazz On5, filmové festivaly a zimní piknik. Týdenní tipy od 6. do 12. listopadu 

První listopadový týden přináší řadu hudebních a filmových akcí. Za hudbou můžete vyrazit na pražský festival Jazz On5, do Chebu a Jindřichova Hradce na Tři sestry a Horkýže Slíže či do Liberce za Rybičkami 48. Nebudou chybět ani pražské filmové festivaly 3Kino Film Fest a Ozvěny Noir Film Festivalu. Kromě těchto akcí vám přinášíme i další kulturní tipy!

Jazz On5

Ve spolupráci s městskou částí Prahy 5 připravil smíchovský klub Jazz Dock prestižní hudební přehlídku Jazz On5. Během osmi večerů se na pódiu u Vltavy vystřídají takové světové hvězdy, jako jsou dvojnásobný držitel Grammy Kurt Elling, legendární kytarista John Scofield nebo brooklynská groovová kapela Kennedy Administration. „Stylově bude Jazz On5 pestrobarevnou mozaikou, ve které si každý divák nalezne svůj díl hudby. Zazní moderní jazz, fusion, pop-soul, blues i funk,“ říká o festivalu, který probíhá ve dnech 3. až 10. listopadu, manažer Jazz Docku Jakub Lederer.

3Kino FilmFest

S příchodem listopadu se Praha stane epicentrem evropského filmového světa. V pondělí 6. listopadu započne soutěžní část desátého ročníku středoevropského festivalu 3Kino FilmFest. Organizátoři prozrazují, že v porotě letos bude legendární polský režisér Krzysztof Zanussi. Jubilejní desátý ročník otevře film Jagna čerstvě nominovaný na Oskara. Jedná se o novinku režisérského dua Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana. Film je vytvořen jedinečnou technikou animované malby.

Do soutěže bylo nominováno více než 20 snímků z Polska, Slovenska, Maďarska a Česka„Mám radost, že se nám letos podařilo do soutěže získat žhavé novinky napříč filmovými žánry. Diváci tak budou mít jedinečnou možnost poprvé vidět nejen cenami ověnčené filmy, ale i to nejzajímavější, co se letos ve střední Evropě natočilo” říká organizátor 3Kino FilmFest Vavřinec Menšl.  

Dobře rozehraná partie

Barbora Hrzánová a Radek Holub se v Divadle Kalich sejdou při Dobře rozehrané partii. Ve středu 8. listopadu bude mít v Divadle Kalich premiéru komedie vyhledávaného rakouského dramatika Stefana Vögela Dobře rozehraná partie. Autor se slavnostního večera osobně zúčastní. Nová jímavá konverzační komedie v sobě skrývá velké téma, a to sílu přátelství, zájmu o sebe navzájem, ochoty si pomoci a být si na blízku, i když to kolikrát není zrovna jednoduché, ale o to cennější je nahlížet na to s humorem.

Foto: Divadlo Kalich

Ozvěny Noir Film Festivalu

Jako každý rok, i letos proběhnou v pražském kině Lucerna Ozvěny Noir Film Festivalu, a to ve dnech 9. až 11. listopadu. Noir Film Festival je každoroční přehlídkou filmu noir, specifického fenoménu světové kinematografie, který bývá rozličně označován za samostatný žánr, historický cyklus nebo vizuální styl. Program sestává jak ze zástupců tzv. klasického filmu noir, který vznikal v éře hollywoodských studií ve 40. a 50. letech, tak z pozdějších inkarnací, které je možné identifikovat napříč světovou kinematografií. Během tří večerů bude k vidění pětice filmů vybraná napříč programovými sekcemi – Cutterova cesta, Polnočná omšaEso v rukávuBulvární plátekNebou mi věřit.

Tři sestry & Horkýže Slíže Bratia a Sestry tour 2023

Bratia a Sestry opět spolu! Tři sestry a Horkýže Slíže na jednom pódiu, dvě legendy české a slovenské hudební scény přijedou 10. listopadu do Chebu a 11. listopadu do Jindřichova Hradce. Fanoušci tak mohou zažít nezapomenutelnou noc plnou rockových hitů nabitých neutichající energií.

Zimní Apetit piknik

Další setkání milovníků jídla a příznivců časopisu Apetit v historických prostorách Novoměstské radnice se uskuteční již 11. listopadu od 10.00 do 19.00. Vstup je zdarma. Po celý den návštevníci mají možnost ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. Výjmkou nebudou ani kuchařské show, workshopy, rozhovory s šéfkuchaři, tombola a program pro děti.

Já, Johan*a

Městská divadla pražská uvedou v Komedii hru Charlie Josephine Já, Johan*a, jejíž loňská světová premiéra v londýnském divadle Shakespeare´s Globe vyvolala značný ohlas i kontroverze. Za osobní přítomnosti Charlie Josephine se česká premiéra uskuteční 11. listopadu.

Foto: archiv MDP

Johanka z Arku nebo též Panna orleánská je symbolem nezlomnosti a víry v Boha i samu sebe už od 15. století. Příběh válečnice, která vedla francouzské vojsko během stoleté války proti Anglii, a mučednice, jež byla roku 1431 upálena jako kacířka a v roce 1920 svatořečena, zpracovalo a vyložilo nesčetně umělců. V divadle Komedie nový výklad legendy připravuje česko-slovenský tvůrčí tým, jehož Johan*a bojuje za svobodu, jinakost a právo být sám*a sebou. Je hlasem LGBTQI+ lidí. Tento akcent zesiluje i spolupráce s queer platformou PiNKBUS.

Rybičky 48 Oldschool tour 2023

Před dvaceti lety členové kapely snili o tom, že vyrazí s kapelou Selfish, která je inspirovala, na turné. Přání se jim splnilo a až do 13. prosince koncertují napříč Českem. Doprovod jim bude dělat také DJ Vláďa Švec. Dne 11. listopadu zavítají do Liberce.

Doktor Faust

Muzikál Doktor Faust autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty vykresluje příběh, který pojednává o středověkém německém učenci Faustovi, který vyměnil svou duši za slávu, bohatství a mládí. Ten si na začátku příběhu žalostně uvědomuje, že zestárl, aniž by dosáhl skutečného poznání, proslulosti, nebo nashromáždil majetek. Mefistofeles – ďábel nabízí, že za upsání jeho duše jej omladí a splní mu všechna přání. Uvědomuje si ale Faust skutečnou cenu obchodu? Divadlo na Maninách odehraje další reprízy oceňovaného muzikálu o víkendu 11. a 12. listopadu.

Foto: Jazz Dock

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!