Mezipatra, Placebo, Ewa Farna nebo Halloween na zámku. Týdenní tipy od 31. října do 6. listopadu

Mezipatra, Placebo, Ewa Farna nebo Halloween na zámku. Týdenní tipy od 31. října do 6. listopadu 

Nový kulturní týden nebude jen o Halloweenu, i když o strašidla nouze rozhodně nebude. Čekají nás rockoví Placebo, turné Ewy Farné, filmový queer festival Mezipatra, poučný Týden vědy, nový film v kinech Hranice lásky i divadelní novinky. Takový bude kulturní týden od 31. října do 6. listopadu.

Placebo v Praze

Pražské O2 universum přivítá 31. října britskou kapelu Placebo. Tato ikona alternativního roku se do našich končin vrací až po dlouhých pěti letech. Brian Molko a Stefan Olsdal svým fanouškům tentokrát přivezou nové album Never Let Me Go, které vyšlo letos v březnu. Poslechněte si nyní malou ochutnávku, singl Surrounded By Spies.

Halloween na zámku Zbiroh

Duchové a strašidla patří k hradům a zámkům. Ovšem 31. října na některých z nich strašidla skutečně ožijí – třeba na zámku Zbiroh. Před zámeckou bránou je sraz všech hrůzostrašných bytostí a kdo se nebojí, nechť se k průvodu připojí. Návštěvníky čeká soutěž o nejkrásnější masku, lampionový průvod s doprovodným programem i dobroty a lektvary ze středověké krčmy.

Ewa Farna

Česko-polská zpěvačka a zlatá slavice Ewa Farna sklízí úspěch s novým albem Umami – kritici dokonce nešetří chválou a Umami označují za nejlepší desku zpěvaččiny kariéry. Kdo se chce přesvědčit naživo, má šanci – po Jablonci, Plzni a Ostravě zamíří Ewa do Prahy a Brna. Tento týden bude zastávka v pražském Foru Karlín, a to ve čtvrtek 3. listopadu.

Hranice lásky

Stereotyp ve vztahu může být ubíjející. Toho si začíná být vědoma Hana, která se se svým partnerem Petrem v poslední době pohybuje v příliš zajetých kolejích. Malé osvěžení tak rozhodně nemůže být na škodu… Hana s Petrem začnou sdílet své tajné představy a od slov pak vede jen krůček k činům – ke zkoumání vlastní intimity, zážitkům s jinými partnery, intenzivnímu hledání hranic v lásce a erotice. Experiment se svobodou se však může snadno vymknout z rukou… V hlavních rolích se představí Hana Vagnerová a Matyáš Řezníček.

Mezipatra Queer Film Festival

Je čas prolomit ledy! To je letošní téma festivalu Mezipatra, který proběhne v Praze od 3. do 10. listopadu. Téma odkazuje k vystoupení z komfortní zóny a k odvaze, která je nutná pro překonání vlastního stínu, ať už se jedná o coming out, první rande, konfrontaci s rodiči i zvednutí neznámého čísla.

A to se snad daří hrdinům a hrdinkám celkem 71 snímků, které se představí na 23. ročníku filmového festivalu. Mezi očekávané filmy patří izraelské sociální drama Slušný občan, francouzský surreálný hit z Cannes Pět ďáblů nebo blok krátkých filmů Ukraine Is Queer. Po Praze se festival přesouvá také do Brna, kde naplní svůj program od 11. do 18. listopadu.

Iokasté

Městská divadla pražská v koprodukci se Slovenským komorním divadlem v Martině uvedou v divadle Komedie inscenaci Iokasté, moderní verzi klasického mýtu o toxické maskulinitě od Sofokla po Donalda Trumpa. Inscenace propojuje současný básnický text s výraznou pohybovou a výtvarnou složkou.

Královnu, která si po vzoru antických tragédií užila utrpení na několik životů dopředu, hraje významná slovenská herečka Jana Oľhová. Ztvárňuje osud i úděl ženy, jež byla vždy na okraji zájmu mužů a v divadelním světě i zájmu autorů. Jejím hereckým partnerem a mužským protějškem v inscenaci, která je do jisté míry pokusem o feministickou odplatu na tomto mýtu, je člen souboru MDP Petr KonášIokasté je pro nás obsazením, ale i textem, malým vybočením z provozní i dramaturgické komfortní zóny,“ říká režisér Lukáš Brutovský. Českou premiéru mají možnost diváci vidět 5. listopadu. Slovenská premiéra proběhla 28. října v Martině.

Cesta předurčena osudem

V neděli 6. listopadu bude uvedena stěžejní výstava Galerie středočeského kraje, a to životní dílo sester Květy a Jitky Válových u příležitosti 100. výročí jejich narození. Klíčovou součástí expozice budou ukázky z pozůstalosti obou sester, která byla v roce 2021 darována do sbírek galerie. Od samého počátku vycházela tvůrčí výpověď obou sester z hlubokého soucítění s údělem člověka, nejdříve promítaného do konkrétních výjevů z průmyslového prostředí jejich rodného Kladna, posléze jako všelidská symbolika zobecněných figur.

Výstava pod názvem Cesta předurčena osudem je rozčleněna do dvanácti tematických okruhů, skrze něž mohou návštěvníci poznat na monumentálních plátnech i na drobných kresbách, skicách a grafikách procítěnou výpověď sester Válových o dramatu i intimitě lidského bytí. Kurátorem výstavy je Richard Durdy, šéfkurátor GASK.

Poslední kapitola dějin světa

Během prvních vln pandemie zůstala všechna divadla zavřená. Dělá právě lidská přítomnost divadlo divadlem? Co způsobuje, že vnímáme prostor jako divadelní, přestože v něm chybí herci? Inscenace Poslední kapitola dějin světa konfrontuje prázdný divadelní prostor s herci, kteří své místo v něm přehodnocují a tím získávají jeviště zpět.

Představení vychází ze série rozhovorů, které Katharina Schmitt vedla s herci v Berlíně a v Praze na podzim roku 2021. Druhým inspiračním zdrojem je také esej Heinricha von Kleista O loutkovém divadle, v němž autor již před dvou sty lety popsal utopii divadla, ve kterém loutka převezme hercovu práci. Poslední kapitola dějin světa bude mít premiéru 6. listopadu ve Studiu Hrdinů.

Štěstí

Svižná a vtipná komedie s Lucií Vondráčkovou a Hynkem Čermákem v hlavních rolích. Náhodné setkání svede Luisu a Alexandra dohromady – dva lidi, kteří se nesmírně přitahují, ovšem jejich světonázory jsou zcela, ale zcela neslučitelné.

Luisa je svobodná spisovatelka, Alexander je majitel restaurace uprostřed rozvodu. Luisa nemá žádné děti, Alexander má tři dcery. Luisa má mnoho zájmů, Alexander se kromě žen a své restaurace nezajímá v podstatě o nic. Snad strach ze stárnutí a ze samoty je nakonec ponoukne k tomu, aby společnému štěstí dali šanci. A tehdy se Alexander dozví to poslední, co by chtěl v počátcích nového života slyšet… Komedie Štěstí bude mít premiéru v Divadle Palace 2. listopadu.

Týden Akademie věd ČR

Největší vědecký festival v Česku představí to nejlepší ze světa výzkumu přístupnou – zábavnou i poučnou formou. Na kus řeči s mladými vědci, do laboratoří i chodeb badatelských institucí, na přednášky, workshopy i koncert či ochutnávku cizokrajných jídel – letošní ročník festivalu Týden Akademie věd ČR láká návštěvníky na opět plně prezenční program po celé republice. Začíná v pondělí 31. října a potrvá až do neděle 6. listopadu. Festival plynule navazuje na dřívější Týden vědy a techniky Akademie věd ČR.

Foto: Facebook @ewafarna

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!