Adina i kimči na divadle, John Williams nebo Lucie. Týdenní tipy od 26. září do 2. října

Adina i kimči na divadle, John Williams nebo Lucie. Týdenní tipy od 26. září do 2. října 

Na přelomu září a října nepřehlédněte další jevištní biografii Adély Stodolové – tentokrát o Adině Mandlové, divadelní politickou esej s příchutí kimči, soundtrackový výběr Johna Williamse v podání Filmové filharmonie nebo koncert Lucie plný aranžmá jejich hitů i novinek.

Podzimní sezóna ve Studiu DVA

Na pražskou scénu se se začátkem podzimu vrací plejáda osvědčených představení. Publikum může vybírat například ze hry Holky jako květ o zamotaných životech žen tří generací, komorní romantické komedie Vzpomínky zůstanou v čele se Zlatou Adamovskou a Petrem Štěpánkem, Gogolovy klasiky Revizor, tragikomedie z prostředí kosmetického obchodu Madame Rubinstein nebo třeba z komorní zkoušky letitého vztahu Sex pro pokročilé s Janou Krausovou a Karlem Rodenem. Vstupenky na jednotlivé termíny pořídíte v síti Ticketstream.

Pět let

Čerstvým vítězem v kategorii webových seriálů na brněnském festivalu Serial Killer je desetidílný počin z produkce České televize, zabývající se hranicemi sexuálního násilí. Nová filmová tvář Alžběta Malá hraje Terezu, která má po maturitním plese jednorázovou záležitost se spolužákem Davidem v podání Samuela Tomana. Po pěti letech se znovu nečekaně setkávají, kdy jej dívka konfrontuje s nestandardním průběhem dávné noci. Za minisérií, která je od pondělí 26. září volně k vidění v iVysílání, stojí mladý tvůrčí tandem, režisér Damián Vondrášek se scenáristkou Sárou Zeithammerovou.

Já, kimči

Literátka Petra Hůlová, která stojí za prózami Macocha nebo Zlodějka mýho táty, se vrací na divadelní prkna coby autorka inscenace odkazující svým názvem na v posledních letech globálně populární korejský pokrm. Trojice hrdinů ve hře užívá asijské fermentované zelí jako metaforu k fungování soudobé společnosti. Na půdě pražského jeviště Alfred ve dvoře bude mít premiéru v pondělí 26. a v úterý 27. září.

Lucie v opeře

Na halové turné vyráží nesmrtelná kapela, která své hity i nedávné nahrávky odehraje v atypických aranžích Kryštofa Marka, ověnčeného Českým lvem za písně k filmu Masaryk, za doprovodu Filharmonie Hradec Králové. Dvouhodinový výběr diskografií, který nemine songy jako Chci zas v tobě spát, Medvídek nebo Černí andělé, startuje ve středu 28. záříOstravar aréně ve slezské metropoli. V říjnu skupina vycestuje také do Prahy, Bratislavy a Pardubic, v listopadu potom do Brna.

1000 tváří Adiny

Prázdninové termíny na nádvoří pražského Musea Kampa ovládá během posledních sezón režisérka a choreografka Adéla Stodolová, která po muzikálních portrétech Medy Mládkové, Jana Wericha a Marty Kubišové přichází do Městského divadla Mladá Boleslav s inscenací o tamní rodačce, prvorepublikové herečce Adině Mandlové. Zvnějšku nepřehlédnutelná femme fatale byla v soukromí prý mnohdy nešťastná a osamělá. Hra míří do repertoáru v pátek 30. září.

Batch

Na klubovou hudbu v srdci Moravy zve dvoudenní přehlídka, která nabídne kompletní program za jednotné vstupné. V brněnských podnicích Fléda, Artbar Druhý pád, Ponava, Stará Pekárna nebo třeba Music Lab vystoupí mezi pátkem 30. září a sobotou 1. října kupříkladu argentinská raperka Catnapp, maďarský cimbalista Miklós Lukács s triem Cimbiosi nebo slovenská dvojice Longital. Z domácí scény se předvedou Acid Row nebo také Deaf Heart. V Sono Music Club se navíc odehraje představení The Prague Burlesque.

Bez hranic

Na pomezí Českého Těšína a polského Cieszyna startuje v sobotu 1. října mezinárodní divadelní festival Bez hranic. Highlighty letošního ročníku mají podle pořadatelů být inscenace 294 statečných z repertoáru pražského Divadla pod Palmovkou nebo hra Gadžové jdou do nebe z brněnské Husy na provázku. Diváky mimo jiné čekají také dvě Havlovy aktovky Audience a Vernisáž od pražského spolku Kašpar. Podrobnosti najdete v tomto článku.

Den architektury & Film a architektura

Prohlídky věhlasných architektonických počinů i pozapomenutých staveb nabídne od pátku 30. září celorepublikový festival, který se letos koná pod heslem Nebourej, transformuj! Odkazuje tím na pozoruhodná řešení rekonstrukcí a revitalizací. Leitmotivem tentokrát budou také díla Josipa Plečnika, podepsaného pod úpravou Pražského hradu i chrámem na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad, od jehož narození uběhlo sto padesát let. Souběžně se uskuteční spřízněná filmová přehlídka, jež do kin i jiných míst přinese přes třicet snímků tematizujících architekturu a urbanismus.

Koncert hudby Johna Williamse

Filmová filharmonie se v nejbližším koncertu opět vrátí k soundtrackovým osobnostem. Letos devadesátiletý John Williams stvořil nespočet hollywoodských melodií a posbíral stejně vysoké množství oscarových nominací – nakonec jich v sošku proměnil pět, a to třeba za hudbu k Schindlerově seznamu nebo E. T. – Mimozemšťanovi, které naživo zazní v sobotu 1. října v pražském Rudolfinu. Diváci uslyší i skladby z Čelistí, Jurského parku nebo třeba Star Wars.

Festival delikátních chutí

Během procházky historickým centrem podzimní Prahy bude v neděli 2. října patřičnou zastávkou food festival v prostorách Novoměstské radnice, kde si na své přijdou milovníci masa i vegetariáni nebo také ti, kteří rádi ochutnávají gastronomii z nejrůznějších koutů světa. Pořadatelé lákají kupříkladu na sladké hispánské churros, švýcarské raclette nebo tyrolské či sicilské delikatesy. Vstup je zdarma. 

Foto: O. Pýcha

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!