Newyorské padesátnice i design před Průmyslovým palácem. Přinášíme týdenní tipy od 6. do 12. prosince

Newyorské padesátnice i design před Průmyslovým palácem. Přinášíme týdenní tipy od 6. do 12. prosince 

Tento týden ovládnou obrazovky ikonické kamarádky z New Yorku i šedá eminence českého modelingu. Těšit se můžete také na designérský trh, pohádkovou operu nebo předvánoční trojitou dávku Monkey Business.

A jak to bylo dál…

Carrie (Sarah Jessica Parker), Miranda (Cynthia Nixon) a Charlotte (Kristin Davis) se vrací coby padesátnice. Ovšem bez Samanthy v podání Kim Cattrall, která se od pokračování legendárního seriálu Sex ve městě distancovala. Dlouho očekávaný sequel příběhu o čtveřici kamarádek z New Yorku, které osobitě řeší profesní a partnerské záležitosti, začíná ve čtvrtek 9. prosince dvěma epizodami, které budou dostupné na platformě HBO GO.

Krása na prodej

Kdo by neznal české topmodelky Simonu Krainovou, Terezu Maxovou nebo Evu Herzigovou. Za všemi těmito úspěšnými ženami však poněkud ve stínu stojí ta, díky níž se dostaly na výsluní přehlídkových mol. Už málokdo zná Miladu Karasovou, někdejší československou manekýnu, která koncem osmdesátých let začala francouzským agenturám lovit nové tváře. Dokument o neprávem pozapomenuté osobnosti, jež poodhaluje svět modelingu bez pozlátek a iluzí, odvysílá ČT 2 v úterý 7. prosince večer. Snímek bude dostupný také v iVysílání.

Jeníček a Mařenka

Rádi byste vzali za kulturou také své ratolesti? O pátečním večeru 10. prosince ve Státní opeře můžete zhlédnout pohádkovou operu plnou klaunů, akrobatů a loutkářů, v níž režisér Matěj Forman zpracovává věhlasnou předlohu z pera bratří Grimmů se skladbami Engelberta Humperdincka podle libreta tvůrcovy sestry Adelheid Wette. Původní hororový námět je s ohledem na dětské publikum lehce upraven – objevují se některé nové postavy, kupříkladu Uspávač nebo Denice, a nechybí šťastný konec, kdy se ztracení sourozenci opětovně shledají se svými rodiči.  

Sweet Home Malá Strana

Parafráze na slavnou píseň jižanské kapely Lynyrd Skynyrd je titulem polodokumentární inscenace, kterou pod leitmotivem sezóny Závislosti uvede pražské divadlo A Studio Rubín v premiéře v pátek 10. prosince večer. Novinářka Magdaléna Rejžková s režisérkou Olíviou Fantúrovou v představení otevírají značně palčivé téma dneška: nedostupnost bydlení. Při psaní vycházely z třicítky rozhovorů s obyvateli Malé Strany, kteří se rozpovídali o lokální komunitě, postoji k Airbnb či o žití v turisticky atraktivní lokalitě. První repríza bude následovat v sobotu 11. prosince.

Motýlí ú-křik

Divadlo Kámen staví svůj repertoár zejména na adaptacích současné domácí prózy. Tak tomu bude i v případě inscenace na motivy téměř stejnojmenného knižního thrilleru Jana Tománka o politické konspiraci, jíž je na stopě investigativní reportér. Karlínská scéna jej však obrátí do satirického módu. „Groteska a thriller jsou natolik protikladné žánry či postupy, že je nelze nezkombinovat. Setkávají a protínají se téměř nevyhnutelně. Uvidíme, zda některý z postupů převáží, nebo budou v nějaké vzájemné rovnováze,“ uvedl autor scénáře a režisér Petr Odo Macháček. Premiéra se uskuteční v pátek 10. prosince večer.

Nadějné vyhlídky v DOXu

Jak vnímají dnešní domácí výtvarníci zrození a počátek života? Tématem se zabývá aktuální výstava v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích, na níž jsou zastoupena zvučná tuzemská jména jako David Černý, Milan Knížák, Kateřina Šedá, Krištof Kintera či Josef Bolf, ale i nastupující, avšak neméně pozoruhodní umělci, kupříkladu Siegfried Herz. Detaily se dočtete v článku

Adventní Monkey Business

Pop funkové uskupení, které svými energickými výstupy vždy plně ovládá pódium, láká na trojkoncert v Lucerna Music Baru v metropoli. V úterý 7., ve středu 8. a ve čtvrtek 9. prosince se kromě hudební složky mohou návštěvníci těšit i na speciální besedu s kapelou. „Povoleny jsou i dotazy pěkně na tělo, třeba na barvu spodního prádla nebo počet zaplombovaných zubů,“ prozradili členové s nadsázkou.

Dyzajn Market

Dva víkendy a dvě takříkajíc poslední šance sehnat vánoční dárky. Od soboty 11. do neděle 12. prosince se pravidelný trh nabitý autorským designem dostaví na holešovické Výstaviště, o týden později zakotví na piazzettě Národního divadla. Příchozí tradičně čekají stánky více než dvou set lokálních tvůrců módy, doplňků do domácnosti, šperků, dekorací, hraček nebo papírenského zboží, občerstvit se budou moci výběrovou kávou a sladkými i slanými delikatesami.

Vánoční ArtBazaar

Tradiční událost Pragovka Gallery v hlavním městě se kvůli nejisté covidové situaci tentokrát přesouvá do online prostoru. Od neděle 12. do pondělí 20. prosince mohou zájemci z pohodlí domova nakupovat vybraná díla nejen tamních rezidentů, všechna z nich přitom nepřesáhnou prodejní částku čtyři tisíce korun. 

Foto: HBO Max

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!