Dan Brown v Praze i dokument o Milanu Kunderovi. Přinášíme týdenní tipy od 18. do 24. října

Dan Brown v Praze i dokument o Milanu Kunderovi. Přinášíme týdenní tipy od 18. do 24. října 

Říjen se překlápí do druhé půle a přináší řadu poutavých kulturních událostí, z nichž ční první návštěva proslulého Dana Browna v Praze. Nepřehlédněte ani dokumentární portrét Milana Kundery nebo třeba velkou retrospektivu výtvarníka, jenž dal podobu Večerníčkovi.

Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti

Miloslav Šmídmajer v letošním roce uvádí už druhý snímek o věhlasné osobnosti tuzemské kultury. Po portrétu fenomenálního Jana Wericha uvádí biografii neméně významné persony, a to světoznámého autora románu Nesnesitelná lehkost bytí, jíž se snaží odpovědět na mnoho otázek o spisovateli vehementně se bránícímu publicitě. Do kin vstupuje ve čtvrtek 21. října.

Das Filmfest

Současnou kinematografickou produkci Německa, Rakouska a Švýcarska každoročně ukazuje pražská sedmidenní přehlídka, jež do kin Lucerna a Atlas tentokrát zamíří ve středu 20. října. O jedné z největších fake news afér novodobé historie vypovídá zahajovací titul Curveball. Kdo ve skutečnosti byl novovlnný německý filmař Rainer Werner Fassbinder, to odhalí hraný životopis Enfant Terrible a emigrantskou tematiku nabídnou snímky Exil či Berlin Alexanderplatz. Řada tvůrců uvede na festivalu díla osobně.

Radek Pilař 90

Kdo by neznal ikonickou trojici Rumcajs, Manka a Cipísek nebo Večerníčka s novinovou čepicí. Autorovi proslulých televizních postaviček je zasvěcena výstava v pražské Galerii Villa Pellé, jež ho představuje coby mnohovrstevnatého výtvarníka, pro něhož byly kreslené příběhy pouze částí z rozsáhlé tvorby. Radek Pilař, který by se letos dožil devadesáti let, byl také průkopníkem videoartu – s elektronickým obrazem začal pracovat už na počátku osmdesátých let. Obšírná přehlídka se otevírá ve středu 20. října.

Epos 257 & Mi(a)rek Čáslavka: Alter Ego

U výtvarného umění ještě zůstaneme. Na sklonku milénia českou veřejnost silně pobouřilo sexuálně otevřené drama o mužské prostituci Mandragora v režii Wiktora Grodeckého, v němž ústřední roli ztvárnil tehdy nezletilý Miroslav Čáslavka. Do syrového prostředí polistopadové metropole a dobových subkultur se v projektu zasazeném do pražského Experimentálního prostoru NoD vrací anonymní umělec Epos 257. Bezplatně si jej lze prohlédnout od čtvrtka 21. října.

Řemesla živě a pro život

Řemesla jsou v postdigitálním světě stále přítomná, jak potvrdí festival na Novoměstské radnici v Praze. Setkání se švadlenami, zedníky, instalatéry, truhláři nebo automechaniky se v historických prostorách na Karlově náměstí odehraje tuto středu a čtvrtek 20. a 21. října. Návštěvníci budou mít možnost si zdarma sami vyzkoušet ruční práci s jehlou, sklem nebo třeba s malým robotickým ramenem.

Konference Pěšky městem

Chodci představují element, díky němuž města žijí a prosperují. Taková je výchozí premisa dvoudenní konference s volným vstupem, kterou od čtvrtka 21. do pátku 22. října hostí pražské Centrum architektury a městského plánování. Diváci si poslechnou přednášku o konceptu takzvaného patnáctiminutového města nebo o dosažení bezpečnosti v ulicích a zejména v blízkosti škol.  

Caroline Shaw & Attacca Quartet

Multižánrovou přehlídku, jež během příštích týdnů rozezvučí řadu pražských scén, odstartuje v úterý 19. října skladatelka ověnčená cenou Grammy Caroline Shaw. Se svým etablovaným uskupením Attacca Quartet vystoupí v holešovickém sále DOX+. V hlavním městě se během festivalu objeví také jazzová zpěvačka Madeleine Peyroux nebo progresivní bubeník Makaya McCraven.

Dan Brown: Wild Symphony

Fanoušci slavného autora románu Šifra mistra Leonarda dostanou příležitost vidět svého favorita naživo. Mistr pera Dan Brown se vůbec poprvé představí pražskému publiku, a to ve čtvrtek 21. října na mimořádném koncertu ve Smetanově síni Obecního domu. Literát za doprovodu orchestru přečte úryvky ze své dětské knihy Divoká Symfonie.

Foto: archiv Mia Production

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!