Léto ve středních Čechách: výstava Libuše Jarcovjákové, Rusalka, Michal Prokop i pivní festival

Léto ve středních Čechách: výstava Libuše Jarcovjákové, Rusalka, Michal Prokop i pivní festival 

Pokud stále nemáte jasno, jak strávíte nadcházející léto, připravili jsme pro vás pár tipů na kulturní akce ze středních Čech, které rozhodně nesmíte minout. Je libo hudební festival Barvy léta s celou řadou kapel, nebo raději zvolíte první ročník Craft beer festu v Poděbradech? Doporučujeme také výstavu fotografky Libuše Jarcovjákové Jako když tygr spí a máme samozřejmě něco i pro divadelní fandy a rodiny s dětmi.

Fotografie Libuše Jarcovjákové

Jako když tygr spí. Právě tak se jmenuje nová výstava fotografky Libuše Jarcovjákové, která zahájí sezónu v galerii arto.to v Uhelném mlýně. Až do 26. září budou moci zájemci zhlédnout osobní a intimní fotografie ze života svérázné umělkyně zachycující každodenní okamžiky a sebe v nich.

 

Intimní autoportréty pořizované od sedmdesátých let až po současnost si bude možné projít také se samotnou autorkou a kurátorkou, a to v pěti letních termínech, na které je nutné se předem objednat. Zároveň je na 28. srpna přichystán křest knihy. Výstavu si můžete užít od středy do neděle, cena vstupenky, která je k zakoupení pouze v online předprodeji, je 150 Kč.

 

Malby Adama Kašpara

A doporučujeme ještě jednu výstavu, tentokrát ale zachycující realistickou přírodu v precizních malbách. Adam Kašpar absolvoval Ateliér Malířství IV profesora Martina Mainera na Akademii Výtvarných umění v Praze a v jeho tvorbě jde vidět inspirace krajinomalbou renesance i devatenáctého století. 

K přírodě přistupuje ne pouze jako k obecnému námětu, ale jde mu o konkrétní místo, jehož specifický charakter pak převtěluje do obrazu, ve kterém krajina znovu ožívá obohacena o malířovu uměleckou interpretaci. Výstava na vás bude čekat v Galerii Ludvíka Kuby v Poděbradech, a to od 7. srpna do konce října.

Foto: archiv Adama Kašpara, GALK

Hudební léto s Michalem Prokopem či speciálkami Let It Roll

Střední Čechy nabídnou na léto bohatý program také hudebním fanouškům. Červen můžete začít na Rožďalovických letních slavnostech 19. června s Davidem Kollerem, Poetikou a Perutěmi. Ve stejný den se uskuteční také Country festival na zámku v Králově Dvoře, kde vystoupí Věra Martinová.

I přes to, že klasický drum & bass festival Let It Roll se letos nemůže uskutečnit ve své klasické podobě, připravili jeho organizátoři od června do srpna hned čtyři akce, které potěší fanoušky tohoto žánru. První z nich se uskuteční poslední červnový víkend a na holešovickém výstavišti vystoupí například Camo & Krooked nebo Mefjus.

26. června pak v rámci letní tour zahrají Rybičky48 na letním parketě v Paběnicích, a to společně s kapelou Street69. Pod širým nebem v letním kině Beroun to rozpálí druhý červencový den skupina Chinaski a v Březnici se odehraje osmý ročník festivalu Deziluze s koncerty, výstavami i divadlem. 

17. července na vás pak čekají Barvy léta v Poděbradech, kde zahraje třeba skupina Wohnout, Tři sestry nebo Harlej. Do krásných prostor amfiteátru Konopiště zavítá 21. července jedna z neuznávanějších Queen tribute kapel Queenie.

A rozhodně si nenechte ujít 13. a 14. srpna festival Krásný ztráty Michala Prokopa na statku ve Všeticích, protože si pozval řadu zajímavých hostů včetně Pražského výběru a pokřtí také svoji novou desku Mohlo by to bejt nebe.

Tři sestry, Vypsaná fiXa, Kapitán Demo, PSH nebo třeba vzácný host Marie Rottrová nechybí v seznamu interpretů festivalu Brod 1995, který se v Českém Brodě odehraje 21. srpna. 

Rusalka v parku

Výjimečná událost se uskuteční v zámeckém parku v Litni. Poblíž této velkolepé barokní stavby se odehraje koncertní provedení nejznámější opery Antonína Dvořáka. U příležitosti desátého výročí Festivalu Jarmily Novotné a neziskové organizace Zámek Liteň přijal pozvání do projektu také Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Pod taktovku si jej vezme Robert Jindra a hlavní roli ztvární Kateřina Kněžíková, jedna z našich nejžádanějších sopranistek. Open air Rusalka v parku se odehraje 28. srpna.

Divadelní Pánský klub i Jaroslav Dušek

Spoustu představení nazkoušelo Divadlo Na Jezerce, které je na zámku v Dobřichovicích zahraje na své letní scéně. Jako první přijde 7. července na řadu Manželské vraždění o střetu mužského a ženského principu s Natašou Burger a Jaroslavem Duškem v hlavních rolích. U komedie Pánský klub se pak budete moci pobavit 9. a 11. července, dojde totiž na terapii eroticky závislých mužů v hlavní roli s Milanem Šteindlerem. Pod širým nebem odehraje Divadlo Na Jezerce také představení Charleyova teta či Poslední aristokratka.

Se zmiňovaným Jaroslavem Duškem se můžete potkat také u řeky Sázavy v areálu klubu Lávka Chocerady, kde během pěti dní odehraje svá proslulá představení Čtyři dohody a Pátá dohoda. Ta doplní improvizací nazvanou Vizita host Dan Bárta.

Smíšenou podívanou nabídnou nabídne festival hudby a divadla Kahan. Na venkovní scéně v Novém Podlesí se můžete těšit na kapely jako MeziMěsto, Pětník či Trapas a zahraje také Jana Hejkrlíková či Víťa Troníček. Lesní divadlo obstará ochotnický divadelní soubor 263 01ka Dobříš.

Soundtrack Poděbrady

Jeden z bodů programu festivalu Soundtrack Poděbrady ocení také dětské publikum. 29. srpna totiž doplní filmovou projekci pohádky Lotrando a Zubejda živý písničkový soundtrack. Festival začne 26. srpna a otevře jej Miro Žbirka s Filharmonií Hradec Králové, přičemž další den bude patřit písničkovému retrofilmu Rebelové a 28. srpna vystoupí tanečníci v choreografiích Jana Ondera. Vrcholem dne bude Skyfall na velkém plátně s filharmonií. 

Gastrofesty v Poděbradech

Poděbradský lázeňský park přiláká milovníky jídla a piva. U Eliščina pramene rozbalí své stánky s luxusními pochoutkami prodejci na Street food pikniku 20. června. Ten přinese nejen skvělé jídlo a pití, ale také řízenou degustaci moravského vína a prémiových rumů.

První ročník Craft beer fest seskupí 24. července na poděbradské kolonádě malé pivovary z celé republiky a jejich nabídku doplní exkluzivní prodejci street foodu. A nebude chybět také hudební rockový doprovod.

Léto s dětmi

Na zámku ve Vlašimi je připravena pro rodiny s dětmi nejen zajímavá výstava řemesel Ta umí to a ten zas tohle, ale její součástí jsou také hrací stanoviště. Tématem je Blaník a blaničtí rytíři a drží se jej i pátrací hra. Užít si ji můžete až do konce srpna.

Na ty nejmenší nezapomněli ani v Berouně. 10. června odehraje Teátr Pavla Šmída Větrnou pohádku na zahradě Muzea berounské keramiky. Později děti uvidí také Zlatovlásku, Duhového prince v loutkovém podání či Kolotoč pohádek. A nudit se nebudou ani dospělí, pro které jsou připraveny v rámci Berounského kulturního léta nejrůznější koncerty.

Nezapomeňte dorazit také na Kouty fest, který se letos odehraje 24. července. Organizátoři kromě koncertů Davida Kollera či Buty slibují doprovodný program pro děti po celý festivalový den. Bližší informace zveřejní postupně.

Foto: arto.to

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!