Slza, jazz, Amerikánka a tanec domů s Divadlem Ponec. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 23. dubna

Slza, jazz, Amerikánka a tanec domů s Divadlem Ponec. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 23. dubna 

Odkrývejte tajemství Ruské panenky, nalaďte s mladými jazz, zazpívejte si se Slzou nebo Amerikánkou, tančete s Divadlem Ponec a hlavně čtěte - dnes je svátek knihy. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Ruská panenka na Netflixu

Excentrická Nadia (Natasha Lyonne) slaví 36. narozeniny v newyorském bytě svých hipsterských kamarádek. Oslava, zahrnující alkohol, drogy a sex, ovšem má nečekaný konec - Nadiu srazí taxík. Z konce se ovšem vydáváme znovu na začátek - do koupelny bytu, kde se teprve rozjíždí narozeninová party. Nadia se zamotala do časové smyčky a prožívá tak sérii náhlých úmrtí, které ji vždy vrací zpět do jednoho okamžiku a jednoho místa. Není ovšem sama, vězněm svého dne je i Alan (Charlie Barnett). Prožijte Na Hromnice o den více v moderním pojetí s ještě tajuplnější zápletkou. Netflix pro velký úspěch plánuje tento rok také druhou řadu seriálu.

Vašekino: Ženská na vrcholu

Svobodná matka Helena (Anna Polívková) odjíždí se svým osmiletým synem Mikulášem strávit advent na horách. Ocitá se tak souhrou okolností ve vysokohorské chatě Samota, kde potkává horala a milovníka adrenalinových sportů Richarda (Martin Dejdar) a jeho bratra (Marek Němec), váženého člena horské služby a milovníka žen a zábavy. Aby toho nebylo málo, Helenina starostlivá matka (Jana Preissová) donutí protestujícího manžela (Bolek Polívka), aby vyrazili na hory za nimi. Rodina má přece být na Vánoce pohromadě. Pohromadě se můžete na tento film Ženská na vrcholu dívat také vy, a to z pohodlí domova na vasekino.cz.

Mladí ladí jazz

Každý čtvrtek si mohou milovníci jazzu pustit streamovaná představení českých hudebníků na facebooku festivalu v rámci koncertní série online koncertů festivalu Mladí ladí jazz. 23. dubna od 18.00 hodin se můžete těšit na vystoupení Top Dream Company. Jedenáctičlenná parta špičkových muzikantů pod vedením trumpetisty Petra Harmáčka zavalí online prostor pozitivní energií funku, soulu a groove. Jako první vystoupil minulý týden Ondřej Pivec Organic Quartet, záznam koncertu je možné zhlédnout až do poloviny května. Zakoupením dobrovolného vstupného mohou zájemci přispět a podpořit tak umělce i festival v době, kdy nelze realizovat žádné kulturní akce.

Slza

Skupina Slza vydává třetí album s odpovídajícím názvem "3". Nové písničky si můžete poslechnout dřív než ostatní v dalším Živááááku Rádia Impuls ve čtvrtek 23. dubna od 18:00. Petr Lexa a Lukáš Bundil zahrají akusticky – vedle novinek i řadu prověřených hitů. Pod heslem "Pomáháme českou muzikou" se pokusí podpořit sbírku na nákup potravin pro rodiče samoživitele. Samotná deska vychází o den později, v pátek 24. dubna.

Divadlo Ponec | Pusťte si tanec domů – Generace X

Dětství poznamenané společností přijatými restrikcemi a vzápětí jejich náhlým uvolněním. Dospěl člověk, který ví, co chce, a ví, co nechce. Sociologický happening v podání Martina Buchtíka a taneční sólo Michala Záhory pro Helenu Arenbergerovou vyjadřující pocity generace, jejíž dětství zformoval přelom dvou epoch. 40 let od narození, 30 let od převratu. Reflexe vlastního života na pozadí velké společenské změny. Dílo vychází z životní zkušenosti a světonázoru 21 významných osobností narozených v letech 1979/80, které se v české společnosti úspěšně profilují v nejrůznějších oborech jako umění, věda a politika. Živý stream sledujte na Mall.tv.

Amerikánka: Koncert pro Medici

V pražské O2 areně dnes odstartuje série živých přenosů Amerikánka. Prvním z nich jsou písně ze stejnojmenného divadelního představení. Autorem většiny písní je Petr Ostrouchov, který je vedle Amerikánky skládal pro televizní minisérie Viktora Tauše Modré stíny, Vodník a Zrádci. V rámci prvního koncertu se můžete těšit také na Terezu Ramba a Elišku Křenkovou. Každé hudební či divadelní představení v rámci této série je unikátní neopakovatelnou událostí, přenosy budou k dispozici pouze v čase živého vysílání. Na divadelní představení Amerikánka se diváci ve svých domovech mohou těšit příští týden.

Národní divadlo Talks - Kultura je národ

Činohra Národního divadla se rozhodla pravidelně pořádat streamované debaty s názvem #kulturajenarod pod hlavičkou pravidelného cyklu ND Talks. V nich se budou setkávat dramaturgové Činohry ND s divadelními profesionály a spolu s nimi odpovídat na kritické otázky vyvstávající v souvislosti se současnou mimořádnou situací divadel a kulturní scény vůbec. První debata se odehraje již dnes, kdy se setkají ředitelka pražského Divadla X10 Lenka Havlíková, ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser a ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek. Tématem debaty bude pokaranténní restart divadel a moderovat ji bude Marta Ljubková, šéfdramaturgyně Činohry Národního divadla. 

Svátek knihy - online čtení z Muzea Brněnska

Organizace UNESCO vyhlásila 23. duben svátkem knihy přesně před 25 lety. Pobočky Muzea Brněnska na tento významný den připravily řetězové online čtení z knih, které se vážou k jejich sbírkám, expozicím, výstavám nebo připravovaným akcím. Pohádky, úryvky ze vzpomínkových knih i detektivního románu muzeum ve čtvrtek odpoledne zveřejní na Facebooku a YouTube. Podrobný program najdete zde. Těšit se můžete na pohádku pro děti od Barbory Markéty Eliášové, Lenky Žaliové, pro dospělé bude číst Alois Slovák, Sir Paul Dukes a také Josef František Karas.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na středeční tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!