Ruský válečný film, recepty ze všech koutů Itálie, online výstava a umělecká výzva NGP. Nabízíme kulturní tipy na středu 22. dubna

Ruský válečný film, recepty ze všech koutů Itálie, online výstava a umělecká výzva NGP. Nabízíme kulturní tipy na středu 22. dubna 

Ve středu se můžete podívat na nový ruský válečný film, uvařit si italskou specialitu podle nové kuchařky, seznámit se s novým Vieweghovým románem v audio formě nebo dát průchod své tvořivosti a zúčastnit se umělecké výzvy Národní galerie v Praze. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Bratrstvo: Válečný film na HBO GO

Ruský akční válečný film se ve středu 22. dubna přidá do seznamu filmů dostupných na HBO GO. Píše se rok 1989 a končí sovětsko-afghánská válka. Sovětský svaz začíná stahovat svá vojska z Afganistánu. Pilot Alexander, syn sovětského generála Vasiljeva, je však unesen mudžahedíny poté, co jeho letadlo havaruje. Návrat 108. motostřelecké divize do své domoviny je odložen kvůli poslednímu úkolu – přivést generálova syna zpět domů. Příběh této odvážné a tragické záchranné mise je založen na skutečných událostech a ukazuje hrůznost a spletitost lidské povahy během války. Udělejte si čas na nový ruský film Pavela Lungina.

Italská kuchařka: 130 tradičních receptů

Italská kuchařka je unikátem svého žánru. Nejenom že je plná krásných ilustrací, ale obsahuje speciality ze všech koutů Itálie. Recepty z moderní i tradiční italské kuchyně potěší každého, kdo si potrpí na poctivá jídla. Polévky, těstoviny na sto způsobů, dezerty i humr, dohromady sto třicet chutných pokrmů ze sedmnácti koutů Itálie. Jídla z jednotlivých regionů se mezi sebou dají vzájemně kombinovat a vy můžete při vaření zavzpomínat na všechny dovolené v Itálii. Knihu můžete objednat zde.

Převážně zdvořilý Leopold: Novinka od Viewegha v audio

Dlouho očekávaná knižní novinka Michala Viewegha vychází rovnou i v audio formě. Hlavním hrdinou románu je Leopold Krušina, znavený novinář středního věku, který setrvává v dlouholetém stereotypním manželství se svou ženou Nelou, povoláním učitelkou. Leopold má potřebu být za každé okolnosti zdvořilý a vyjadřovat se ve verších. Tyhle jeho podivnosti ho dostávají do nepříjemných i komických situací. Největší zkouška ho však čeká, až když se podvolí doprovodil Nelu, její dvě kolegyně a tchýni na Sázavafest. Co se na festivalu stalo se dozvíte z knihy nebo si můžete objednat audioknihu v předprodeji zde

Online výstava Galerie Jaroslava Fragnera

Galerie Jaroslava Fragnera k příležitosti stopadesátému výročí narození Adolfa Loose, jednoho z nejvýznamnějších světových architektů 20. století, zorganizovala virtuální výstavu Rumplan a současná architektura. „Moje architektura vůbec není koncipována v plánech, nýbrž v prostorech. Nenavrhuji žádné půdorysy, fasády, řezy. Navrhuji prostory. U mne jde pouze o související kontinuální prostory,“ řekl o své tvorbě klasik Adolf Loose. Výstava českého rodáka hledá motivy jeho tvorby, které přesahují do současnosti a interpretují jeho návrhy z jiného úhlu pohledu. Součástí online výstavy je celá řada videí, reportáží, procházek stavbami nebo amatérský film z roku 1931. Výstava je volně dostupná na stránkách galerie, na které se dostanete skrze tento odkaz.

Uhlí, nebo život: Online přednáška od Greenpeace

Greenpeace České republiky se rozhodli využít čas strávený doma k edukaci v oblasti environmentální problematiky. Jak moc se uhlí podílí na změnách klimatu? Má smysl zavírat uhelné elektrárny v České republice, když v Číně se staví nové? Je uhlí levné? Dokážeme uhlí při výrobě elektřiny a tepla nahradit? Je vůbec k něčemu dobrá vládní uhelná komise? Co už se v boji proti tuzemským dolům a elektrárnám povedlo a co máme ještě před sebou? Jak můžete k léčení závislosti české energetiky na uhlí přispět my osobně? Na tyto otázky odpoví během přednášky tým Greenpeace a člen vládní uhelné komise Jan Rovenský. Uhelná přednáška proběhne ve středu 22. dubna od 18:00 do 19:30. Odkaz na promítání naleznete před začátkem na této události.

Zpod roušek do oušek: Čtení pohádek souborem DiAj

Alternativní program pro děti si připravili i členové divadelního souboru Divadlo A jiné. Každé pondělí, středu i pátek herci ze souboru předčítají ze tří známých pohádkových příběhů osobitým způsobem Malého princePejska a kočičky a Haló, Jácíčku. Dnes ve středu 22. dubna bude čteno z knihy českého klasika Josefa ČapkaO pejskovi a kočičce. V pátek přijde na řadu kniha Haló, Jácíčku. V pondělí se posluchači mohou těšit na pokračování Malého princepohádkový příběh francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho. Příběh je plný chytrých metafor o životě, který z něj dělají univerzální pohádku, kde si na své přijdou děti i dospělí. Dnešní předčítání začíná v 19:30 na facebookovém profilu Divadelního souboru DiAj. Buďte u toho.

Tři muži a nemluvně na Nova Cinema

Rodinná komedie z 80. let Tři muži a nemluvně se ve středeční večer opět vrací na televizní obrazovky. Americký snímek z roku 1987 je adaptací stejnojmenné francouzské komedie z roku 1985. Tři úspěšní muži, kteří společně sdílí velký luxusní byt, zažijí skutečný šok.  Jednoho dne jim kdosi před dveře doručí nemluvně, skutečné a živé mimino bez možnosti vrácení. V přiloženém dopise jakási Sylvie prosí Jacka, aby se postaral o jejich malou dcerku. Malá osůbka přivádí zpočátku Jacka, Michaela a Petera k šílenství a mění jejich dosavadní způsob života plný radovánek, úspěšných kariér, večírků s přáteli. Přesto si začínají na malou Mary zvykat a když si pro dceru Sylvie vrátí, jejich životy jsou najednou prázdné a neuspokojivé. Rozhodnou se proto pro radikální řešení. O jaké řešení se jedná se dozvíte dnes 22. dubna ve 22:00 na Nova Cinema.

Umění (být) doma: Čtvrtá výzva NGP

Kurátoři Národní galerie v Praze si pro nás na doma vymysleli sérii uměleckých výzev. Každou středu v dubnu na události přibude nová výzva na podpoření kreativity, umělecké dílo z prostor NGP, které se doma můžete pokusit co nejlépe napodobit. Čtvrté veledílo, které poslouží jako předloha vašeho domácího tvoření naleznete po 10:00 na události NGP pod tímto odkazem. Svoji tvorbu potom můžete sdílet v komentářích příspěvku nebo pod aktuálním hashtagem.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na úterní tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!