Ženská na vrcholu trapnosti a kýče aneb romantická komedie, u které netoužíte po lásce ani se nezasmějete

Ženská na vrcholu trapnosti a kýče aneb romantická komedie, u které netoužíte po lásce ani se nezasmějete20%

Další ze slibovaných "vánočních" komedií nepřináší do kin sváteční odpočinek. Reprezentuje bohužel jen bezobsažné podívané, které se snaží omotat si divačky kolem prstu kouskem romantiky a sklenkou šampaňského.

Při prvních záběrech Ženské na vrcholu máte trochu deja vu. Na plátně vidíte Annu Polívkovou, kterou někdo uvrtá do toho, aby jela na hory. Tentokrát sice bez kamarádek a s dítětem, ale i tak se člověk nemůže ubránit dojmu, že tuhle taškařici už někde viděl. Ženská na vrcholu se ostatně loňskému Špindlu nepodobá jen vzhledem, ale i kvalitou. Nebo spíš jejím nedostatkem.

Majitelka biokavárny Helena (Anna Polívková) přijede do Tater i se svým synem Kulíškem. Jako správná roztržitá žena, co si bez chlapa neumí poradit, si nechá odnést kufry místním záchranářem/farářem a zároveň zjistí, že hotel zabookovala na další rok.

A z nesnází ji nepomůže nikdo jiný, než další pohledný záchranář, který ji překvapově odveze k členovi horské služby Richardovi (Martin Dejdar). Zastánkyně zdravé stravy si tak dovolenou místo ve wellnesu užívá na horské chatě Samota na vrcholcích hor společně s nerudným majitelem a jeho svéráznou dcerou.

V nové "komedii" Lenky Kny jsou prostě genderové role jasně rozděleny. Ženské z města se zalíbí leda lišejník a navonění muži a správný chlap žijící na vrcholku Tater se zase meje jednou týdně a jí jedině maso z konzerv. A všechny scény míří pouze k tomu, aby tyto stereotypní role ukázaly. Režisérka ale zapomněla, že by scény měly tvořit dohromady i samonosný celek.

Pohádka pro dospělé bez kouzla

Od českých komedií už toho obecně diváci moc nečekají. Chtějí si u nich snad jen vyčistit hlavu, trochu se zasmát a možná i na chvilku zasnít. Ani to jim ale Ženská na vrcholu nepřinese. Nedokáže navodit ten správně klišovitý pocit, že zamilovat se člověk může každý den. A její humor se vtipností vyrovná hospodskému posezení po dvanáctém pivu, kdy největším důvodem pro smích je krknutí.

Romantiku se tak další z "vánočních" českých snímků snaží nahradit kýčovitým prostředím. Na to jim divák na moment opravdu skočí. Při pohledu na běloskvoucí sníh skutečně zapomene, jak absurdně jsou natočené záběry, při kterých Richard a jeho bratr sjíždějí svah, nebo jak nelogické je, aby přehnaně pečovatelská Helena najednou odjela na flám s pohledným mužem a Kulíška nechala svému osudu.

Téhle pohádce pro dospělé jednoduše nemůže uvěřit ani ta nejprostší duše a tak si radši potisící pusťme Bohouše. Hory jsou tam skoro stejně krásné a alespoň paní Metelkové můžeme s klidem věřit, že "pozdější sňatek není vyloučen."

Názor informuji.cz: 20%

Kdy a kde dávají film: Ženská na vrcholu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!