Špindl? Spíš švindl!

Špindl? Spíš švindl!20%

Kdo od nového filmu s Annou Polívkovou v hlavní roli očekává neotřelou horskou komedii, bude zklamán. Dočká se jen duchaprázdné pohádky pro dospělé, která navíc vykrádá žánrové klasiky.

Za námětem nového filmu Špindl stojí Karolína Vrbasová, moderátorka oblíbeného pořadu Fenomén internetové televize Stream.cz, v němž se často – stejně jako v tomto filmu – řeší sex. Podobně jako v Kotkově Padesátce to vyznívá tak, že je to snad jediný důvod, proč Češi jezdí na hory. Vždyť „co se stane na horách, zůstane na horách“. Režie se ujal Milan Cieslar, tvůrce nepříliš úspěšných komedií jako Život je život nebo Láska je láska. Názvy filmů rozhodně nejsou jediné, s čímž si nedal námahu.

Vzpomeňte si na české filmy odehrávající se na horách, které znáte. Základní balíček pro naši potřebu bude obsahovat: Homolku a tobolku, S tebou mě baví svět, Sněženky a machry, Snowboarďáky a Padesátku. A možná k tomu přihoďte i Anděla na horách. Kdybychom z nich použili nejpověstnější scény v lehce obměněné verzi a meziprostor vyplnili balastem, vznikne z toho bezduchá komedie. A to je ještě silné slovo.

Špindl se totiž za komedii v pravém slova smyslu považovat nedá – je spíše slepencem kdysi vtipných a dnes již fenomenálních hlášek, které takřka zlidověly. „To jsou panorámata!“ prohlásí Oldřich Navrátil při pohledu na vrcholky Krkonoš, přitom stejnou větu pronesla Marie Motlová už v roce 1972. A navíc na téměř stejném místě. Anna Polívková se svojí filmovou sestrou Anitou Krausovou si zase zkrátí cestu na běžkách sjezdem velmi prudkého kopce podobně jako machři, kdy si Václav Kopta alias Radek Převrátil zlomil lyži.

Zábava pro masy

Žánrově je Špindl spíše takovou naivní pohádkou pro dospělé. Pohádkou o třech sestrách – krásné Elišce (Kateřina Klausová), ošklivé Kateřině (Anna Polívková) a alternativní Magdě (Anita Krausová), která snad jako jediná z filmu projevila svůj charakter. Jinak jsou to vesměs postavy bez osobnosti, sloužící pouze jedinému účelu – bavit a zase bavit. Ale masového diváka. Takového, jenž od snímku neočekává žádnou hlubší stopu, kterou by v něm zanechal.

Vdavekchtivé sestry se vydávají na hory si trochu užít a hlavně najít lásku. Tikají jim přeci biologické hodiny a není času nazbyt. Především pro nejstarší Kateřinu, které už táhne na čtyřicet a vdala se za svou práci. Jak už to bývá, lovení prince na bílém koni není úplně snadné a doprovází ho spousta karambolů, jejichž motivy vykrádají filmy zmíněné výše. Nebyla by to pohádka, kdyby neměla happy end. A tak si všechny nakonec najdou svého „srdce šampióna“ – jeden z nich dokonce zastaví jedoucí autobus. Ó, jak sladké! A nerealistické.

Od tvůrců to byl vlastně docela chytrý nápad, vypustit takto hloupý a plytký film těsně před Vánoci. Lidé mají plno starostí se sháněním dárků na poslední chvíli a nemají chuť se dívat na něco, u čeho je potřeba zapojit mozek. Nejen díky tomu, ale i kvůli hvězdnému obsazení se lístky do kina prodávat budou. Že se diváci nechají napálit, to je už jiný příběh. Mnohem lepší ale bude o svátcích zapnout televizi a podívat se na některou z českých horských klasik. 

Foto: archiv Bontonfilm

Názor informuji.cz: 20%

Kdy a kde dávají film: Špindl

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv BontonfilmFoto: archiv BontonfilmFoto: archiv Bontonfilm
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!