Feministický seriál, Terapie sdílením, prohlídka japonského umění a objevování Bavorska. Nabízíme kulturní tipy na středu 15. dubna

Feministický seriál, Terapie sdílením, prohlídka japonského umění a objevování Bavorska. Nabízíme kulturní tipy na středu 15. dubna 

Ve středu se můžete zabrat do nového politicky laděného seriálu Mrs. America, ponořit se do experimentálního severského thrilleru, zavřít o či a zaposlouchat se do audio tvorby na nové podcastové platformě Audionaut a dozvědět se víc o japonském umění od kurátorky NGP. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Mrs. America: Nový seriál na HBO GO

Politicky laděné drama Mrs. America se od středy stane součástí kinematografického repertoáru HBO GO. V seriálu je zvěčněn skutečný příběh boje za schválení dodatku k Ústavě Spojených států o rovnocennosti a stejných právech pro obě pohlaví. Proti tomuto dodatku se zformovalo neobyčejně silné hnutí pod vedením konzervativní aktivistky a někdejší královny krásy Phyllis Schlaflyové (Cate Blanchettová). Na druhé straně stojí feministické hnutí v čele s Glorií Stenemovou, Betty Friedanovou, Shirley Chrisholmovou, Belly Abzbugovou a Jill Ruckelhausovou. Seriál nahlíží na ženská práva a tvrdou bitvu za jejich uznání očima těchto žen z obou stran barikád. Tato ženská válka 70. let 20. století přispěla ke vzniku tzv. morální většiny a navždy změnila obraz politické scény. První devítidílná série feministického politického dramatu Mrs. America se ve středu 15. dubna objeví na HBO GO. Nenechte si ji ujít.

Antarktida lásky: severská novela podle skutečného případu vraždy

Literární fikce z pera Sary Stridsbergové je založená na skutečném případu vraždy, která šokovala celé Švédsko. Hlavní hrdinka je zavražděna, rozsekána a po kusech ukrytých v kufrech poházena po Stockholmu. Pouze hlava chybí. Ano správně, přesto je hlavní hrdinkou knihy. Shora sleduje pátrání svých rodičů, dokud se neprokáže identita kousků v kufru, životy svých dětí i hledání vraha. Vidí každý detail až do doby, dokud někdo na zemi nevyřkne její jméno naposledy. Strhující experimentální drama o zranitelnosti, samotě na světě i mateřské lásce naleznete zde.

Audionaut: Startuje nová podcastová platforma

Dubnovou novinkou je nová podcastová platforma Audionaut, která se soustřeďuje na silné příběhy a renomované české tvůrce. Svoji existenci platforma odstartovala premiérou krimi série Pohřešovaná. Celou sérii o jednom z nejzáhadnějším případů novodobé kriminalistiky, Ivaně Koškové, která je pohřešována od léta roku 1997, naleznete už celou na webu Audionaut pod tímto odkazem. Jako další je připravována vztahová Terapie sdílením Ester Geislerové a Josefiny Bakošové pod režií Johany Ožvold. V současnosti se pracuje i na jednom z dalších projektů platformy – biografickém podcastu Goťák od hudebního publicisty Pavla Klusáka. Máte se na co těšit. 

NGP livestream: Japonské umění

Obohaťte své znalosti umění o japonská díla a artefakty. Národní galerie Praha si na středu 15. dubna od 14:00 připravila půlhodinovou komentovanou prohlídku Otevřeného depozitáře Umění Asie. Prohlídkou diváky provede kurátorka Jana Ryndová. Livestream proběhne na hlavním facebookovém profilu Národní galerie Praha, na který se dostanete skrze tento odkaz. Instituci můžete podpořit i zakoupením dobrovolného vstupného.

Seriál Divadla v Dlouhé: Čtení z knihy O líné babičce

Divadlo v Dlouhé si po uzavření pro své diváky připravila alternativní program – čtení z knihy O líné babičce. Právě tato kniha se před lety stala předlohou pro populární stejnojmenné představení Divadla v Dlouhé, která se už od roku 2013 těší přízní publika. Balon, Co se stalo v Himalájích, Počítač a internet, Až na dno oceánů!, Lyžování, Hra na honěnou a další - každou neděli od 15:00 přibude jedna z deseti kapitol knihy, které zpracují a namluví herci a herečky z jevištních prken Divadla v Dlouhé. Speciálním bonusem je závěrečná kapitola Moře v podání Miroslava Hanuše, který inscenaci spolu s Janem Bornou režíroval. Dvě kapitoly z knihy jsou již uveřejněné na Facebooku a YouTube divadla. Třetí očekávejte tuto neděli.

Kamera na cestách: Bavorsko, země hor a jezer na ČT2

Hory, jezera, pivo a barokní umění. Středeční Kamera na cestách bude objevovat známé i zapadlé kouty Bavorsky, největší spolkové zemi Německa. Bavorsko se leží na jihovýchodě státu, nachází se zde malebná příroda, bohaté místní tradice a památky, které se staly jakousi oslavou barokního umění. Tvůrci diváky zavedou k jezeru Königssee i na prohlídku Garmisch Partenkirchenu, kde se v roce 1936 konaly čtvrté zimní olympijské hry. Putování bude zakončeno na mnichovském Oktoberfestu. Taje a krásy Bavorska můžete vstřebávat ve středu 15. dubna od 20:00 na ČT2

Dominion: Strategická karetní hra

Do detailů promyšlená karetní hra Dominion, která si hráče získala zejména svou originalitou, nutností strategického uvažování, lehce pochopitelným pravidlům a krátkému trvání jedné hry. Ve hře pro 2 až 4 hráče jsou všichni vládcem svého panství, které rozšiřují a zvelebuj pomocí karet. S malým počtem karet na začátku se hráči snaží taktizovat, nakupovat, útočit a sbírat co nejvíc vítězných bodů. Na konci hry se podle počtu provincií, vévodství a majetku pozná, kdo byl nejlepším vládcem své říše.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na úterní tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!