Hudební novinky, týden #10: písničkáři, voda v podání klasiků i James Blunt

Hudební novinky, týden #10: písničkáři, voda v podání klasiků i James Blunt 

V prvním březnovém týdnu se můžeme těšit na pořádnou dávku hudby v Praze i jinde po celé republice. Hlavní mezinárodní hvězdou tohoto týdne u nás bude nejspíš James Blunt, ale podívejte se i na ostatní tipy, kam za hudbou tentokrát zajít.

Jade Bird a The Score v Roxy

V pondělí se o pozornost poperou třeba Experimentální prostor NoD a klub Roxy. V NoDu vystoupí Jade Bird, úspěšná britská písničkářka, která i díky průlomovému singlu Lottery zaujala fanoušky po celém světě. Charakterizuje ji výrazný hlas, schopnost tvořit krásné melodie i tlumočit americký folk svým evropským vrstevníkům. Eponymní deska ji vyšla letos v dubnu a po prvním EP Something American je jejím prvním albem. 

V sousedním prostoru na Dlouhé ulici, v klubu Roxy, pak písničkářce bude konkurovat skupina The Score. Tito rockeři s pulzujícím hudebním stylem v Praze vystoupí vůbec poprvé. Fanoušci milují jejich popové refrény a motivační slogany. Však jejich průlomový hit Unstoppable má víc jak dvě miliardy streamů a objevil se ve filmu Power Rangers i v několika reklamách.  

Jazzový kytarista Ralph Towner

Na kvalitní jazzovou notu se přijďte naladit toto úterý do Novoměstské radnice v Praze. V rámci festivalu Jazz Meets World tam přijede významný skladatel, kytarista a klavírista Ralph Towner. Tento Američan je znám i jako člen akustického jazzového souboru Oregon. Jeho vrozený talent a láska k umění obohacuje ještě odvaha pouštět se do inovací, které na jeho sólovém koncertu v Praze nebudou chybět.

Pocta vodě v Obecním domě s Berlínskou filharmonií

Ve středu i ve čtvrtek se krásný sál Smetanovy síně rozezní tematickými skladbami významných autorů. Téma bude prosté: voda. Program bude však pestrý - zazní třeba Dvořákův Vodník jako předzvěst oslav 150. výročí úmrtí Karla Jaromíra Erbena. Nebude chybět ani Debussyho Moře a další díla dalších autorů. Šéfdirigent Pietari Inkinen přizval první hráče berlínské Filharmonie, tentokrát přijede klarinetista Wenzel Fuchs.

James Blunt s You’re Beautiful i melancholií

V pátek se do Prahy vrátí populární zpěvák James Blunt. Autor hitů jako You’re Beautiful, Goodbye My Lover a Wisemen zazpívá v Tipsport Areně během svého turné k novému albu Once Upon A Mind. To je plné ryzího, prostého písničkářství. Monsters, singl, který na něm najdeme, se upíná, a to i svým videem, k melancholii. Zpěvák se v něm vyrovnává s nemocí svého otce.

Role předskokana na pražském Bluntově koncertu se ujme mladá zpěvačka s anglicko-německými kořeny Emily Roberts.

Pokáč na turné

Český písničkář Pokáč se vrácí na intenzivní turné po naší republice. Tento týden ho uslyší návštěvníci koncertů v Karlových Varech, v Českých Budějovicích, v Protivíně a v Kutné Hoře

Pokáč si po vydání debutového alba Vlasy získal nominaci na Objev roku v anketách Český slavík i Ceny Anděl. S druhým albem Úplně Levej získal dokonce Zlatou desku. Představí ho na jarním turné, které pokračuje až do konce dubna.

Foto: Facebook Jamese Blunta

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!