Ralph Towner (USA)

Ralph Towner (USA)

Adresa:

Praha 2, Karlovo náměstí 23

Termín: 3.3.2020

3březen úterý 19:30

Žánr: koncertyhudba koncertyjazzJazz Meets World


Hudební inovace není nic snadného. Vyžaduje nejen vrozený talent, ale též lásku k umění, nezaslepenou komerčním pozlátkem populární kultury. Ralph Towner k takovým inovátorům na poli moderní hudby patří. Jeho nápady jsou vždy osvěžující, třebaže jeho kariéra zahrnuje již více než pět desetiletí.

Ralph Towner je známý především jako vůdčí skladatel, kytarista a klavírista akustického jazzového souboru „Oregon“, ale věnuje se rovněž bohaté a různorodé sólové kariéře, jež přináší plodnou a nezapomenutelnou spolupráci s mnoha skvělými současnými hudebníky, mezi něž patří například Gary Burton, John Abercrombie, Egberto Gismonti, Larry Coryell, Keith Jarrett, Jan Garbarek nebo Gary Peacock. V roce 1972 Towner navázal pracovní vztah s producentem Manfredem Eicherem z vydavatelství ECM Records a tato spolupráce mu umožnila další růst jako sólisty i spoluhráče s mnoha velkými jazzovými postavami, přičemž po celá léta nadále souběžně překračuje otevřené hudební hranice se svým souborem Oregon.

Tlumený, uměřený zvuk nahrávek ECM byl nepochybně přímým protikladem hlučné populární hudby své doby a Townerovi poskytl příležitost propojit se a tvořit s některými z nejvýznačnějších a nejinovativnějších umělců sedmdesátých let. Roky strávené u ECM daly vzniknout i Townerovým nejminimalističtějším a zřejmě nejodvážnějším počinům. „Solo Concert“ vydaný u ECM v roce 1980 byl koncepčně v podstatě živě nahraným sólovým kytarovým recitálem. Nicméně do té doby nikdo nedokázal zkombinovat klasickou kontrapunktickou skladbu s improvizací a zvláštními jazzovými metry, obzvlášť v tak riskantním provedení v podobě živého koncertu.

Podobné sólové práce se později staly Townerovým poznávacím znamením na nahrávkách jako „Ana“ nebo „Anthem“, případně za doprovodu kontrabasu Garyho Peacocka na albech „Oracle“ a „A Closer View“.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby - Praha 2 Akce v MČ Praha 2

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ralph Towner (USA)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (283 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (806 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 026 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (678 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (467 m)