Ne/normální muzikál otevírá problematiku bipolární poruchy s humorem, nadhledem a horšími i lepšími výkony herců

Ne/normální muzikál otevírá problematiku bipolární poruchy s humorem, nadhledem a horšími i lepšími výkony herců70%

Obyčejně neobyčejný příběh jedné na první pohled normální rodiny. Jenže co je v dnešní době normální, a co naopak ne? Moderní společnost se jako na nenormální dívá na lidi trpící nejrůznějšími duševními chorobami, za ty normální pak považuje zdravé jedince. Oceňovaný muzikál Ne/normální se snaží na tuto problematiku upozornit a svým humorným, ale zároveň velice vážným zpracováním ukazuje, že ne vše je takové, jak se na první pohled zdá.

Diana, Dan, Natalie a Gabe – na první pohled obyčejná rodina řešící všední problémy a žijící poměrně normální život. V prvních minutách může mít divák dokonce pocit, že vše je naprosto perfektní. Někomu může rodinka připadat trochu bláznivá, ale kdo v dnešní době není trochu trhlý, že ano? Jakmile se však dostáváme v příběhu dále, otevírá se nám skutečný obraz této americké rodiny. Diana, žena v domácnosti a matka, se potýká s nemocí zvanou bipolární porucha. Jak se záhy ukazuje, ta ji brání žít „normální“ život. Zjevují se jí halucinace a žije ve mezi skutečností a blouzněním.

Cílem muzikálu je právě přiblížit problematiku duševních nemocí, zejména bipolární poruchy, vytvořit prostor pro osvětovou kampaň, která má na tento muzikál navázat. Význam hry a „message“, kterou se tvůrci muzikálu snaží poslat do společnosti, jsou bezpochyby velmi důležitými aspekty a ve výsledku je hra velmi povedeným kouskem, jak dosáhnout nějaké osvěty (ve spojení s kampaní, která bude zahájena v příštím roce).

Next To Normal poprvé v Česku

Muzikál Ne/normální je českou premiérou úspěšného broadwayského muzikálu Next To Normal, který získal Pulitzerovu cenu za drama a tři ceny Tony. Není se tedy čemu divit, že i české publikum bylo zvědavé, jak se s tímto břemenem naši tvůrci vypořádají. 

Daniela Šinkorová a Štěpán Komárek v muzikálu Ne/normální

Hra zanechá rozporuplné pocity, které se pravděpodobně budou muset ještě trochu usadit. Důvodem je zřejmě poměrně chaotický začátek, který však ve výsledku dává smysl – ve spojení s tématem, o kterém pojednává. Člověk s bipolárním poruchou obvykle nevede spořádaný život a v hlavě mu panuje chaos. Možná právě to byl záměr autorů. Divák je trochu vhozen do vody a musí se umět rychle zorientovat v tom, co se na jevišti odehrává. Jakmile tohle zvládnete, máte vyhráno a muzikál si můžete užít do sytosti. Ačkoliv první minuty prožijete ve stylu: "tohle nemůžou snad myslet vážně", po chvilce dojde ke zlepšení a vy si začnete představení konečně užívat.

Muzikál se zabývá vážným tématem velmi nevážně, a to je dobře. Nemyslete si však, že vás nedonutí se nad celou problematikou zamyslet. Právě naopak. Ona humorná místa a scény jsou spíše takovým pousmáním se nad celou situací. Pro někoho mohou mít dokonce symbolický význam.

Pěvecké i herecké výkony překvapily i zklamaly

V muzikálu se na jevišti potkáte s minimem herců, o to víc je dán prostor jejich hereckým a pěveckým výkonům. V hlavní roli Diany se představí Daniela Šinkorová, jejíž herecký výkon je naprosto famózní. Nicméně v pěveckých vystoupeních, kterými je muzikál doslova protkán – bohužel pro Danielu - herečka poměrně pokulhává a i „hudebně hluší“ diváci si mohou všimnout, že je to pro Danielu moc. Jednoduše řečeno, Daniela je na hranici svých pěveckých možností a je škoda, že to tvůrci nevzali v potaz. Aspoň, že pěvecké nedostatky Daniely Šinkorové muzikál dotahuje kvalitami mladších kolegů – Štěpána Komárka v roli syna Gaba a Kateřiny Herčíkové alias Natalie.

Zatímco Kateřina Herčíková exceluje zejména ve svém pěveckém projevu, který vám doslova vyrazí dech, a její herecký výkon zůstane spíše bez povšimnutí. V případě Štěpána Komárka je třeba vyzdvihnout všelicos. Ať už se jedná o zpěv, pohybové či výrazové vlastnosti, Štěpán Komárek byl velkým překvapením celého muzikálu a bez něj by celá inscenace ztratila mnoho svých kvalit. Jeho škodolibý úsměv a trochu záporácký výraz dodává muzikálu zcela jinou atmosféru.

Daniela Šinkorová a Tomáš Vaněk v muzikálu Ne/normální

Také ostatní herci se se svými rolemi poprali úctyhodně. V roli manžela Dana uvidíte Zbyňka Frice, kterému však občas chybí trochu energie a stejně jako Daniela místy nezvládá svá pěvecká čísla. Pak ale přijde část, která mu sedne perfektně a vše je najednou zapomenuto. Vedlejší roli Henryho si střihl Štěpán Klouček, který by si bez diskuzí zasloužil v muzikálu díky svým talentům více prostoru. Šestici účinkujících uzavírá Tomáš Vaněk, který se představí ve dvojroli doktora Maddena a Fine. Jde vidět, že si tuto sice malou, ale významnou roli velmi užívá, a proto to baví i diváky. Právě on rozehrává několik vtipných scén, kterými je vážnost tématu v muzikálu odlehčována, a díky čemuž se muzikál stává divácky atraktivnějším a přístupnějším.

Aplaus pro živý hudební doprovod, samotná hudba nijak nepřekvapí

Jak už je v Divadle Na Prádle  zvykem, inscenace je doprovázena živou kapelou, čímž celá hra získává absolutně jiný rozměr. Co se týče samotné hudby, jedná se o klasické muzikálové chytlavé „odrhovačky“ s několika známějšími hity. Pokud patříte mezi odpůrce muzikálů, asi si ve vašem srdci zalíbení nenajde, naopak muzikáloví nadšenci si jej užijí s radostí.

Muzikál Ne/normální sdílí důležitou myšlenku a dává prostor pro otevření diskuze o vážném tématu. Jedná se o atraktivní způsob, jak donutit společnost zamyslet se nad problematikou duševních onemocnění, a skvělý start pro následující osvětovou kampaň. Samotná inscenace je hudebně nabitá k prasknutí, může se pochlubit skvělými hereckými výkony a také několika pěveckými. Přes pár chyb si určitě najde své diváky, kteří těch pár much překousnou a celé dílo si užijí.

Foto: Petr Florián

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Prádle nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!