Včera, dnes i zítra. Snímek Yesterday je komediální romance pro každý den v roce

Včera, dnes i zítra. Snímek Yesterday je komediální romance pro každý den v roce80%

V období, kdy kina dobývají životopisná díla jako Bohemian Rhapsody nebo Rocketman, přišla dvojice Danny Boyle - Richard Curtis s milým a odlehčeným filmem, který má nápad, vtip a nešetří na dialozích.

Co kdyby se obyčejný knihkupec zamiloval do filmové hvězdy? Co kdyby muži ve vaší rodině uměli cestovat časem nebo co by se stalo, kdyby záhadná anomálie vymazala ze světa skupinu Beatles? Richard Curtis se sice podle svých slov na nějaký čas vzdal režie, ale mistrovské romantické komedie s originálním nápadem stále píše, a to víc než dobře. Jeho další bravurní text zrežíroval Danny Boyle, a zvedl tím hozenou rukavici od filmového Eltona či Freddieho. Jenže úplně po svém.

Neúspěšný písničkář Jack (Himesh Patel) je připravený pověsit svou kariéru na hřebík i přes neutuchající podporu nejlepší kamarádky Ellie (Lily James). Pomůže mu až zásah shůry, kdy výpadek proudu po celém světě změní historii a jeho pošle do nemocnice po srážce s autobusem. Při rekonvalescenci zahraje svým přátelům hit Yesterday od skupiny Beatles, jenže ten nikdo nepoznává. Jack přichází na to, že Brouci nikdy neexistovali, a rozhodne se toho využít.

Yesterday je milou alternativou na svázané biografie hudebních hvězd. Jakoby si Richard Curtis řekl dobrá, ale já na to všechno půjdu jinak. Himesh Patel je v roli tápajícího muzikanta uvěřitelný a Lily James kouzelně naplňuje všechny potřebné škatulky. Snímek ocení nejen milovníci Beatles, ačkoliv film je především o jejich odkazu a polemice o tom, jak by svět bez nich vypadal. Curtis se tradičně neobejde bez filmových klišé, které však dokáže správně načasovat a balancovat. V Yesterday ale zároveň silně otiskuje svůj neomyslný rukopis, který vyniká především v reálných dialozích, natolik známých pro obyčejné smrtelníky mimo hollywoodské růžové brýle. A to v ohraných scénách působí jako živá voda.

Potěší cameo dvorního herce Dannyho Boyla Roberta Carlyla a popová superstar Ed Sheeran filmu nikterak neškodí a neodvádí pozornost. Boyle zároveň hudebního materiálu nezneužívá a netlačí muziku Johna, Paula, Ringa a George do každé minuty jen proto, aby tam byla. 

Na první pohled typická dějová linka má své výborné momenty. S prvními city se nečeká až do poslední čtvrthodinky a s dilematem písničkáře Jacka se diváci ztotožní. V závěru jde ale především o celkový obrázek díla, které ve vás zanechá stejné pocity jako About Time, Notting Hill a další romantické hity. Je to příjemně strávený čas s protagonisty, příběhem v originálním hávu, a pokud máte rádi Beatles, není nad čím váhat. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band už vás očekává.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Yesterday

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!