Festival Íránci rozdal ceny nejlepším snímkům. S výběrem středovýchodní kinematografie míří do Brna a Bratislavy

Festival Íránci rozdal ceny nejlepším snímkům. S výběrem středovýchodní kinematografie míří do Brna a Bratislavy 

Osmý ročník filmového festivalu Íránci zná své vítěze. Nejlepším celovečerním snímkem je debut Pooyi Badkoobeha Drezúra.

Celovečerní prvotina režiséra Pooyi Badkoobeha získala jednu z hlavních cen filmového festivalu Íránci. Drezúra vypráví dramatický příběh mladé dívky, která se z legrace zaplete do loupeže. Snímek je sondou do frustrujícího světa íránské mládeže a kritikou společnosti.

Nejlepším krátkým filmem porota vyhlásila Čas oběda a mezi dokumenty kralovaly Ženy s náušnicemi. Divákům se nejvíc líbil snímek zkušenného osmapadesátiletého autora Jafara Panahiho Tři tváře originálně mísící fikci a realitu.

Slavná herečka Behnaz Jafari se v něm za doprovodu samotného režiséra a scenáristy vydává na pomoc mladé dívce, které rodiče právě práci před kamerou zakázali. Oba umělci, kteří se za mladou ženou vydávají, ztvárnili na plátně sami sebe.

Už dnes se festival Íránci přesouvá do Brna na půdu Univerzitního kina Scala a kina Art! Svou filmovou pouť zakončí na Slovensku o čtyři dny později. Redakce Informuji vám brzy nabídne recenzi zahajovacího snímku Prase, který míří do české distribuce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!