Festival ÍRÁNCI již poosmé láká na to nejlepší z íránské kinematografie

Festival ÍRÁNCI již poosmé láká na to nejlepší z íránské kinematografie  

S počátkem roku se hlásí o slovo již osmý ročník festivalu ÍRÁNCI, který slibuje program pečlivě sestavený z vrcholné produkce současných íránských tvůrců. Akci odstartuje v Lucerně černá komedie s názvem Prase.

Prase (Pig) je jedním z nejúspěšnějších íránských filmů tohoto roku, proto byla volba organizátorů téměř jasná. Snímek festival ÍRÁNCI zahájí již 15. ledna, a to v kině Lucerna za osobní účasti režiséra Mani Haghighiho. Ten má na svém kontě i filmy O Elly nebo Příchod draka, které byly uvedeny při minulých ročnících.

Mnoho snímků, které letos festival nabídne, budou v České republice k vidění vůbec poprvé. A řadu z nich přijedou uvést jejich tvůrci. „Osmý ročník festivalu ÍRÁNCI se ponese ve znamení nesmrtelnosti skvělých filmů,“ vysvětluje umělecký ředitel festivalu Kaveh Daneshmand, „i v dnešní době, kdy na nás z médií proudí čím dál větší záplava bezobsažných pomíjivých obrazů, má dobrý film moc nás hluboce ovlivnit na celá léta, někdy i na celý život. ÍRÁNCI opět přinesou výběr silných snímků, které divákům zůstanou v paměti ještě dlouho poté, co opustí promítací sál.“

Festival pro diváky přichystal již zavedené sekce – Soutěž celovečerních filmů, Soutěž dokumentárních filmů a Soutěž krátkých filmů. Organizátoři ale lákají i na bohatý doprovodný program, v rámci něhož se uskuteční semináře, výstavy i ochutnávky gastronomie.

Pražská část festivalu se uskuteční v termínu od 15. do 20. ledna. Poté se ÍRÁNCI přesunou do Brna, kde proběhnou 22. a 23. ledna, a ve dnech od 24. do 26. ledna nabídnou to nejlepší z íránské kinematografie také v Bratislavě.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!