Informujeme z Varů: viděli jsme Ikarii, potkali Emu Suárez a vypili dost kafe

Informujeme z Varů: viděli jsme Ikarii, potkali Emu Suárez a vypili dost kafe

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Třetí festivalový den bývá ten nejnáročnější – únava se začíná projevovat a odolnost ještě není dostatečná. Přiznáváme, že dnes jsme polovinu filmu v kině zaspali (jednalo se o italský snímek „Krásná a ztracená“, který byl celý o buvolech – zápletku jsme zaspali, ale na konci to vypadlo, že minimálně jeden z těch buvolů umí mluvit). Statečně jsme potom do sebe naklopili životu nebezpečné množství kávy, abychom vám zase mohli přinést další várku festivalových novinek a tipů.

Co jsme viděli:

Restaurovanou verzi legendární české sci-fi „Ikarie XB1“. Pokud jste fanoušci sci-fi či české kinematografie, pravděpodobně jste tenhle majstrštyk režiséra Jindřicha Poláka viděli už několikrát – ale i tak stojí za to si ho zopakovat v digitalizované verzi a na velkém plátně (pokud to nestíháte ve Varech, Ikarie by měla být právě touto dobou k vidění i v kinech v distribuci Aerofilms). 

Černobílý snímek údajně inspiroval jak Stanleyho Kubricka a jeho Vesmírnou Odysseu, tak původní Star Trek. Příběh posádky lodi Ikarie, která se ve 22.století vydává hledat život v planetární soustavě Alfa Centauri je výjimečný nejenom svou výpravou a kongeniálními kostýmy Ester Krumbachové, ale i samotným námětem – jako jeden z prvních sci-fi snímků totiž tématizuje to, co se s děje s psychikou lidí ve vesmíru. Absolutní must see.

Hodnocení Informuji: 90%

Koho jsme potkali:

Španělskou herečku Emu Suárez, která přivezla jak Almodovarovu novinku Julieta tak soutěžní snímek „Nová kůže.“ Moc jí to na červeném koberci slušelo a naše zákulisní zdroje praví, že prý je hrozně milá a skromná a vypadá úžasně i v džínech a nenalíčená. Jinak ve Varech už je také Jean Reno – takže doufáme, že se nám brzo také poštěstí na něj někde narazit!

Kde si dát kávu:

Vzhledem k našemu dnešnímu stavu jsme zralí spíše na průzkum kaváren než stravovacích zařízení (po jídle se spí, znáte to). Takže přinášíme osobně ozkoušené tipy, kde si dáte hořké povzbuzení kvalitně připravené a chutné: jednoznačně vede kavárna Republica v dolní části třídy Jana Masaryka kousek od Tržnice.

Absolutně hipstr a trendy podnik otevřel ve Varech teprve před loni, během festivalu tu bývá narváno, ale v horním patře se dá i zašít s knížkou či počítačem a wifi je zde spolehlivá. A na kafe se vyplatí i si počkat frontu – i pokud jste fajnšmekři, tady by měly být vaše nároky zcela uspokojeny.

Číslem dva je Nespresso Lounge – ta je na festivalu poprvé, najdete jí hned vedle Thermalu u venkovních pokladen, což je velmi podstatné, vzhledem k tomu, že kafe z baru ani kavárny přímo v Thermalu se víceméně pít nedá. Pokud zkousnete kávu připravenou z kapsle, je Nespresso rozhodně dobrá volba a umí tu namíchat i různé alkoholicko-kávové drinky jako třeba espresso tonic. Pokud se vydáte na kolonádu a odmítáte vyhodit stovku za průměrné kafe v kavárně, kde na vás bude obsluha mluvit rusky, během festivalu můžete využít Vodafone pláž u Vřídelní kolonády – espresso zde mají obstojné a namixovat z něj umí také různé osvěžující, chladivé, případně alkoholické varianty.

Poznatek dne:

V sedačkách ve Velkém sále se spí parádně, dejte si pozor, ať nechrápete nahlas. Zato v Puppu a v lázních hrozí, že spadnete ze židle a je to tam nepohodlné i když jste zrovna úplně svěží – doporučujeme se tam vypravit jenom na opravdové trháky, kde faux-pas v podobě veřejného upadnutí do kómatu nehrozí (v Thermalu spí většinou víc lidí, takže tam je to většinou úplně v pohodě).

herečka Ema Suaréz na červeném koberci, foto Film Servis Karlovy Vary

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!