Jeden svět 2016: Téměř svatý90%

Jeden svět 2016: Téměř svatý

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pastor Genadij je stejně ušlechtilý dobroděj jako krokodýl Geňa z proslulé sovětské animované pohádky. Žije v Mariupolu, v Doněcké oblasti Ukrajiny, kde už mnoho let s vervou napravuje svět. Vyhledává děti, které žijí na ulici, a vrací je do života. Se ženou má děti tři, dvaatřicet dalších adoptovali.

"Ptají se mě - kdo vám dal právo tohle dělat? A já se ptám - copak potřebuji, aby mi někdo udělil právo dělat dobré věci?"

Bezdomovcům a narkomanům shání jídlo, léky, práci, bydlení. Zachraňuje oběti domácího násilí. Jeho snaha odkrývá nefungující sociální systém na Ukrajině, současně však šíří naději, že každý příběh může dobře dopadnout. Když ale na Ukrajinu vtrhne válka, i neochvějný Genadij pocítí záchvěv marnosti. Příběh odvážného pastora, který rozhodně nemá na starosti pouze nedělní bohoslužby, zaujal i slavného režiséra Terence Malicka, který je pod filmem podepsán jako jeden z producentů.

„Ten snímek natočili američtí filmaři. Hlavního hrdinu, pastora Genadije, sledují více než 10 let,“ řekla v rozhovoru pro Český rozhlas dramaturgyně programu Jednoho světa Eva Rybková.  

„Původní název filmu byl Krokodýl Genadij, což je postavička z ruského kresleného seriálu. Ten vypráví o krokodýlovi, který je superhrdinou a všem pomůže, všechno vyřeší. I pastor Genadij je takovým superhrdinou a snaží se napravit to, co nedělají státní a sociální instituce na Ukrajině, a to pomoci alkoholikům, narkomanům, bezdomovcům. Snaží se dostat tyto lidi z ulice a dát jim nový život. A má celou dobu takový pocit neohroženosti, až ho zlomí jedna jediná věc, a to je válka,“ řekla Rybková.

Snímek byl uveden v sekci Neklidná Ukrajina, která zahrnovala celkem devět festivalových filmů. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!