Lidskoprávní festival Jeden svět vypukne na konci března

Lidskoprávní festival Jeden svět vypukne na konci března 

Festival Jeden svět každoročně přináší do kin desítky filmů, jejichž témata hýbou společností. Na současné dění okolo nás, kdy je třeba o stavu lidských práv informovat s ještě větším úsilím než dříve, reaguje ve svém programu i Jeden svět. Dvacátý šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět proběhne ve 48 městech po celém Česku od 20. března do 21. dubna. V Praze se divačky a diváci mohou na festival těšit od 20. do 28. března, kde bude následně pokračovat Pražskými ozvěnami.

Letošní Jeden svět pro divačky a diváky připravil zásadní novinky a rozšíření. Kromě toho, že do svého programu nově zařazuje lidskoprávní hrané filmy a změnil svůj název vizuální podobu, představuje nyní i nový festivalový spot. Stejně jako současný vizuál i ročníkový spot pracuje s kruhovým výřezem jako základním prvkem, který nápadně připomíná pátrání lupy nebo objektivu.

Zásadní aktuální témata spojená s lidskými právy a jejich porušováním ve světě okolo nás, ať už se dotýkají osobní svobody, svobody slova, médií, vztahů, nebo neproniknutelných vrstev moci, bude festival kromě tematických kategorií reflektovat i v soutěžních sekcích.

Snímky tradičně sdruží v Mezinárodní soutěži, České soutěži, sekci Máte právo vědět a podruhé v řadě také soutěžní sekci pro projekty ve virtuální realitě nově nazvané Soutěž imerzních filmů. Kromě filmového programu Jeden svět pro návštěvníky a návštěvnice chystá tak debatní program s hosty a hostkami z celého světa nebo krátké filmy pro děti. Festival letos může diváctvo navštívit v rekordních 48 městech včetně Prahy.

A na co se diváci mohou těšit?

Osobní výpověď o ekonomické nerovnosti a novodobých formách vykořisťování v západní Evropě přinese dokumentární svědectví Hranice Evropy uvedené v české premiéře. Režisérka Apolena Rychlíková v něm sleduje novinářku Sašu Uhlovou, která se se skrytou kamerou vydává pracovat do zahraničí, kde pro své zaměstnavatele představuje levnou pracovní sílu.

Jak složité může být hledání zázemí v destabilizovaném světě? Divačkám a divákům podá možnou odpověď časosběrný dokument Rodný kraj, ve kterém režisérka Širín Nafariehová zblízka sleduje cestu pěti mladých lidí z Ruska a Ukrajiny k začlenění do české společnosti. Festival snímek uvede ve světové premiéře.

Protagonisté a protagonistky dokumentu Tělo v mé hlavě režisérky Dagmar Smržové byli od dětství kvůli svému vzhledu vystavovaní kritice a ponižování. Nyní se setkávají v televizním studiu, kde otevřeně sdílejí emoce i zkušenosti spojené s body shamingem a jizvách na těle i na duši. Jeden svět dokument uvede ve světové premiéře. Intimní výpověď přinese i snímek Moje nová tvář, v němž se hlavní hrdinka zotavuje po kyselinovém útoku bývalého partnera, učí se žít se ztrátou zraku a hledá novou cestu životem.

Distribuční premiéry se dočkají hned čtyři snímky. Když se řekne pražské jaro, mnohým se jako jeho symbol vybaví Alexander Dubček. Filmová mozaika Všichni lidé budou bratři režiséra Roberta Kirchhoffa obraz obdivovaného státníka rozkládá a snaží se pochopit člověka schovaného za mýtem. Jaké vzpomínky mohou ukrývat stěny věznice? Možné odpovědi v dokumentu Vězení dějin nabídnou režiséři Jan Gogola ml. a Matěj Hrudička, kteří se paměť uherskohradišťské věznice rozhodli oživit setkáními se zástupci různých generací, do jejichž životů věznice zasáhla.

Film Tady Havel, slyšíte mě? představí dosud nikdy nepublikované záběry z posledních tří let života Václava Havla. Režisér Petr Jančárek z unikátního materiálu skládá osobní portrét stárnoucího exprezidenta, který vždy nadřazoval zájmy obecné nad ty vlastní. Že se ve světě kolem nás dravým tempem vyvíjejí převratné technologie, a přesto čelíme vzestupu nedemokratických režimů nebo změnám klimatu, si všímá režisérka Viera Čákanyová ve filmu Poznámky z Eremocénu. Experimentálním filmem, kde současnost vnímá jako věk osamělosti, posílá vzkaz svému virtuálnímu budoucímu já i příštím generacím.

Na cestu s cílem zachránit planetu se v humorné globální home eseji vydá režisérka Marta Kovářová spolu se svým otcem, vědcem Jiřím Svobodou. V dokumentu Jiříkovo vidění společně objíždějí mezinárodní summity a snaží se si vzájemně porozumět.

Nejnovější dokumenty z celého světa publiku nabídne Mezinárodní soutěž. Mezi uvedenými snímky nebude chybět příběh o uznávaném dánském vědci, který se rozhodl opustit svoji kariéru i rodinu, aby strávil zbytek života buddhistickou meditací na vrcholku hory na Šrí Lance. Ve zdánlivě idylickém zavrhnutí západní společnosti však režisérské duo Mira Jargil a Christian Sønderby Jepsen postupně objeví nečekané trhliny. Dokument s názvem Mnich do Prahy oba autoři doprovodí.

Když se v roce 2021 v Afghánistánu znovu chopil moci Tálibán, podařilo se zahraničnímu korespondentovi Ibráhímu Naš'atovi přesvědčit jeho vedení k natáčení. Ve snímku Základna Hollywoodgate kamera sleduje muže z vedení radikálního hnutí, kteří se v zemi snaží nastolit vojenskou diktaturu, a vědomě balancuje na pomezí novinařiny a propagandy. Na festival dorazí režisér Ibráhím Naš'at i producent Talal Derki a film osobně představí.

Případy porušování lidských práv i příběhy, které by neměly zůstat bez povšimnutí, tradičně rozkrývají snímky ze sekce Máte právo vědět. Jedním z nich je i dokument z Tchaj-wanu režisérky Vanessy Hope sledující tamní prezidentku Cchaj Jing-wen. Ve filmu Neviditelný národ zblízka zachycuje nelehké úkoly, jimž hlava státu čelí – zatímco pečuje o demokracii v Tchaj-wanu, stojí proti hrozbě agrese ze strany Číny. Sondu do světa výhrůžek, propagandy a politické radikalizace nabídne režisér Caio Cavechini ve filmu extremisti.br, v němž mapuje prostředí brazilských pravicových extremistů. S režisérem budou moci návštěvníci a návštěvnice o filmu debatovat naživo v rámci pražských projekcí.

Imerzní filmy v podobě virtuální reality

Neodmyslitelnou součástí soutěžního programu je také sekce zaměřená na interaktivní
projekty ve virtuální realitě a 360° filmy nově nazvaná Soutěž imerzních filmů. Divačkám a divákům nabídne výběr projektů věnujících se lidskoprávní tematice v širokém slova smyslu, které je přenesou do dalekých i blízkých světů a umožní nahlédnout na realitu z jiného úhlu pohledu.

Jedním z imerzních filmů, které si budou moci návštěvnice a návštěvníci vyzkoušet, bude Texada dua kanadských autorek Claire Sanford a Josephine Anderson. Publikum vtáhne do těžebního prostředí stejnojmenného ostrova, kde pomalu mizí průmysl a ožívají nerosty.

Dá se na problematiku násilí na ženách upozornit skrze virtuální realitu? Tvůrkyně Mariana Cadenas v projektu Namaluj změnu: Žijeme, vzdorujeme spolu s mexickou queer umělkyní Maremoto umožňují zakusit náročné aspekty současné ženské zkušenosti v Mexiku. Prostředí poklidného studia střídají situace v ohrožení, v nichž autorky diváctvo motivují postavit se potenciálnímu násilí.

Foto: Jeden svět

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!