"Vy jste se zase kochal, že jo, pane doktore?" Ve věku 73 let zemřel herec Marián Labuda

"Vy jste se zase kochal, že jo, pane doktore?" Ve věku 73 let zemřel herec Marián Labuda

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Do hereckého nebe odešel velikán československého filmu Marián Labuda. Slovenský herec známý jako řidič Pávek z veselohry Vesničko má středisková zkolaboval v obci Borinka nedaleko Bratislavy.

Rodák z Hontianských Nemců ztvárnil desítky filmových i televizních rolí. Do myslí českých a slovenských filmových fanoušků se ale zapsal právě jako zavalitý řidič náklaďáku a kolega závozníka Otíka Karel Pávek ve vesnické komedii Jiřího Menzela.

Já je radši trestám předem, protože potom by to už nebylo nic platné. - Sultán (Lotrando a Zubejda, 1996)

Labuda vystudoval divadelní fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Po jejím dokončení nastoupil do angažmá Slovenského národního divadla. Za svou kariéru hostoval i na českých prknech, které znamenají svět. Například v pražském Divadle na Vinohradech nebo Národním divadle v Brně.

Slovenská legenda dále excelovala například ve snímcích Obsluhoval jsem anglického krále (2006), Král Ubu (1996), v pohádkách Lotrando a Zubejda (1996) nebo Anděl Páně 2 (2016). Zahrál si také v seriálech Arabela se vrací (1993) a Kapitán Exner (2017).

Příznivci rozhlasových her na Slovensku ho znají také jako hlas Bilba Pytlíka z adaptace Tolkienova Pána prstenů. V roce 1995 Labuda získal i Českého lva za vedlejší roli ve snímku Zahrada (1995).

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!