Věhlasný houslista Daniel Hope se představí na Strunách podzimu

Věhlasný houslista Daniel Hope se představí na Strunách podzimu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Jeden z nejnadanějších světových hudebníků mladé generace, britský houslista Daniel Hope, nabídne 29. září ve Dvořákově síni Rudolfina mimořádný zážitek oslavující krásy přírody, soudobou i barokní hudbu a konfrontaci vzdálených staletí.

Publikum dostane v rámci jednoho večera příležitost porovnat originální Vivaldiho Čtvero ročních dob s ryze současnou verzí tohoto stále obdivovaného, leč přece jen příliš často hraného kusu. Autorem rekomponované skladby je Max Richter. „Devadesát procent hudby jsem složil nově, přesto k nám Vivaldiho duch a síla jeho díla stále promlouvá,“ říká přední britský skladatel, jehož tvorba vychází především z moderní klasiky, postmoderny a minimalismu. Daniel Hope představil jeho dílo s úspěchem v mnoha zemích Evropy a za album Vivaldi Recomposed získal letošní cenu Echo Klassik v kategorii Klasika bez hranic.

Hope získává své posluchače dominantním, svébytným stylem, ale také pronikavou inteligencí. Píše knihy, hudební glosy, scénáře, moderuje televizní i rozhlasové pořady a pořádá nejrůznější hudební projekty a festivaly s invenčním programem. Když ho skladatel Max Richter poprvé kontaktoval ohledně své vize překomponování Čtvero ročních dob, trochu neomaleně prý se ho zeptal, co že je špatného na Vivaldiho originálu. Hope vzpomíná: „Max mi tehdy řekl, že je tímto dílem už zcela přesycen, vždyť ho slyšíme až příliš často na koncertních podiích, ale také ve výtazích nebo při čekání na přepojení v telefonu. Chtěl tuto hudbu zcela nově uchopit a dát jí nový obrys, a to se mi líbilo. Když jsem si potom detailně prohlédl jeho skici, uvědomil jsem si, že mám před sebou neuvěřitelné hudební dobrodružství. Tímto projektem skutečně doslova žiji poslední rok a půl. Nahrával jsem ho, hrál na koncertech a hledal správné pojetí. A doslova ho začínám milovat,“ dodává nadšeně.

Britskou hvězdu v Praze doprovodí orchestr L’Arte del Mondo, který v roce 2004 založil vynikající dirigent a houslista Werner Ehrhardt. Toto všestranné těleso sídlí v bavorském Leverkusenu, jeho hráči ovládají hru na moderní i historické nástroje a mezi jeho mnoha známými sólisty najdeme tak významné umělce, jako je houslistka Viktorie Mullová, tenorista Christoph Prégardien, trumpetista Reinhold Friedrich nebo jazzový klavírista Uri Caine.

Další nabídka Strun podzimu

V dalších podzimních týdnech nabídnou Struny podzimu například osmdesátiletého jazzového guru Waynea Shortera. Hudební most mezi Východem a Západem postaví legendární Jordi Savall.

Během podzimních týdnů vystoupí i mistr bossa novy Vinicius Cantuária nebo rozervaný písničkář Rufus Wainwright. Struny podzimu každoročně překračují hranice žánrů, dobývají nejvyšší laťky hudebních kvalit a také iniciují vznik nových uměleckých děl. Tentokrát dává festival vzniknout netradičnímu nastudování Schubertova písňového cyklu Zimní cesta v režii Jiřího Heřmana. Na festival mohou vyrazit i ti nejmenší.

V druhé polovině října se opět uskuteční intenzivní tvůrčí víkend Struny dětem připravovaný pro rodinné publikum. Na závěr festivalu nebude chybět ani uvolněná afterparty Spotlight, kterou roztančí v klubu Roxy mimo jiné Andreya Triana.

Struny podzimu 2013 - přehled koncertů

23. září / Státní opera - BARBARA HANNIGAN & PKF – Prague Philharmonia
29. září / Rudolfinum - DANIEL HOPE & orchestr L’ARTE DEL MONDO
8. října / Divadlo Hybernia - MOŻDŻER – DANIELSSON – FRESCO
10. října / Pražská křižovatka - JORDI SAVALL
15. října / České muzeum hudby - ALBÁNSKÝ ISO-POLYFONICKÝ SBOR & HYSNI ZELA
18. – 20. října / divadlo Minor - Struny dětem     
21. října / Stavovské divadlo - RUFUS WAINWRIGHT
23. a 24. října / Barrandov Studio – ateliér č. 4 - ZIMNÍ CESTA / režie Jiří Heřman
30. října / Pražská křižovatka - VINICIUS CANTUÁRIA
6. listopadu / Lucerna - WAYNE SHORTER
9. listopadu / Roxy, NoD- Klubová noc SPOTLIGHT - Andreya Triana, Go Go Penguin a další

Více na: http://www.strunypodzimu.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Rudolfinum - Dvořákova síň nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!