Jeden svět, Planeta Praha a Noc divadel. Týdenní tipy od 18. do 24. března

Jeden svět, Planeta Praha a Noc divadel. Týdenní tipy od 18. do 24. března 

V tomto týdnu nás čeká nejen první jarní den, ale také několik kulturních akcí s jarem spojených. Těšit se můžete na výtvarnou dílnu v muzeu, koncerty, divadelní kvíz, výstavu o dvojici Praha a příroda, ale také na festival světla nebo oblíbený filmový festival Jeden svět.

Emil Brandquiz Trio

Motto „severská jazzová poesie“ si muzikanti vetkli do erbu i záhlaví webových stránek sami, takže nejde o prázdný reklamní slogan. O tom, jak k hudbě skandinávského klavírního tria sedí, se můžeme přesvědčit 18. března v sále pražské Novoměstské radnice v rámci turné k novému albu Layers Of Life.

Jeden svět

Jeden svět ve svém programu každoročně upozorňuje na desítky příběhů o lidských právech a jejich porušování i statečných činech lidí kolem nás. Ať už jde o změny klimatu, svobodu slova, nezávislou justici, identity, nebo vztahy, informovat o tématech promítaných filmů je v současnosti důležitější než kdy dříve. Festival letos představí 96 celovečerních filmů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty z celého světa nebo krátké filmy pro děti. Dvacátý šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se uskuteční od 20. března do 21. dubna ve 48 městech po celém Česku. V Praze festival proběhne od 20. do 28. března. Tipy na vybrané snímky najdete v našem článku.

Jarní akce na Novoměstaké radnici

V první jarní den 20. března se ze zimního spánku probudí radniční téměř sedmdesátimetrová vyhlídková věž a s ní i stálá expozice o historickém Novém Městě a panoramatické Praze a putovní výstava Stopy židovské přítomnosti v Praze 2. V tento den bude zahájena i fotografická výstava Photocontest. Seznámíte se taktéž s dílem členů Spolu pražských výtvarných umělců, kteří využívají tradiční i nové výtvarné techniky, a to na výstavě Magie umění.

Foto: archiv Novoměstká radnice

Na cestě s mámou

Jon je muž středního věku, který žije se svou starou matkou v odlehlé části Islandu. Jeho matka je žena, která má vždy ve všem jasno. Když matka zemře, syn zcela samozřejmě splní všechny pokyny, co má dělat po její smrti. Jon svou mrtvou matku učeše a oblékne, posadí ji na zadní sedadlo svého starého auta, vezme s sebou věrného psa Bresnefa a cesta na druhý konec země, na místo, kde mu matka řekla, že ji má pohřbít, začíná. Doprovázet zesnulého na poslední cestě je přirozeně většinou smutná věc. V této černé komedii je však veselo. Česká premiéra v českých kinech je připravena na 21. března.

Planeta Praha

Výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí. Snaží se pozorovat město „očima“ rostlin a živočichů: jak vnímají chodníky, pukliny v omítce, nádražní peróny, nebo pouliční lampy? Jak jim slouží prostředí, které si lidé vystavěli primárně pro sebe? Interaktivní výstava dává prostor nejen mnohdy přehlížené pražské přírodě, ale také lidem, kteří ji pozorují, zkoumají a také o ni pečují. Expozice vznikla ve spolupráci s tvůrci stejnojmenného dokumentárního filmu a populárně naučné knihy. Expozice bude přístupná návštěvníkům od 21. března do 1. září v CAMPu.

Foto: archiv CAMP

Struny dětem

Muzikálové písně, jazz, swing ale i beatbox nebo world music nabídne již příští víkend 22. až 24. března v divadle Minor rodinný festival Struny dětem, který v letošním roce slaví půlkulaté 15. narozeniny. Program šitý na míru dětským uším láká například na koncerty zpěvačky Radky Fišarové, vokálního sextetu Skety, hravé tátovské kapely Hm…, jemného jazzového kvarteta Invisible World či swingové zpěvačky Kateřiny Steinerové. Velkou událostí budou dvě festivalové premiéry – Nevýchovný koncert skladatele, dirigenta a pianisty Jana Kučery na texty básnířky Hany Kašákové interpretované zpěvačkou Markétou Šandovou.

Velmi očekávaná je také premiéra Pociť Pocit z hudební dílny oceňované Beaty Hlavenkové na motivy scénáře Ester Staré a v režii Ondřeje Nosálka. Koncerty ve festivalovém programu doplňují hudební i divadelní workshopy, které vedou profesionální umělci, například Leona Černá Stříbrná, Eliška Vidomus nebo divadelní sdružení Storytelling CZ.

Blik Blik

V Plzni proběhne již poosmé festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK, který připravuje kreativní zóna DEPO2015. Tématem letošního ročníku, který se uskuteční 22. a 23. března, jsou Prameny a to jak v doslovné rovině reprezentované plzeňskými řekami, tak v přeneseném významu s odkazem na naše předky. Historicky nejrozsáhlejší program festivalu nabídne zdarma 14 venkovních instalací od mezinárodně uznávaných světelných umělců z celého světa i místních talentů.

Letošní ročník je bohatý i na doprovodný program. Trasa s ohledem na zvolené téma povede z velké části podél plzeňských řek Mže a Radbuzy. Na dvě interiérové instalace v DEPO2015 a také na rozsáhlou výstavu Light Scapes japonského umělce Yasuhira Chida probíhá předprodej vstupenek na www.blikblik.cz.

Krásný nový svět

Městská divadla pražská uvedou první českou adaptaci románu Aldouse Huxleyho Krásný nový svět se slovinsko-českým tvůrčím týmem. Premiéra se uskuteční 23. března v divadle Komedie.

Foto: archiv MDP

Dramaturgyně Barbora Hančilová, spoluautorka překladu i dramatizace, říká: „Na začátku může Krásný nový svět působit jako utopie: spoustu dnešních problémů v něm vyřešili. Jenže za jakou cenu? Je to svět přetechnizovaný a neautentický. Snažili jsme se proto zapojit do naší vize budoucnosti současná témata jako umělá inteligence, řešení klimatické krize a genetické inženýrství. Skrze outsidera Johna v něm hledáme zapomenutou přirozenost a uvažujeme nad tím, v čem spočívá lidskost. Jak napsal Huxley: ‚Technologie byla vytvořena pro člověka, ne člověk pro technologii.‘“

Jaro v muzeu

Celodenní výtvarná dílna pro děti i dospělé spojená se zkoumáním stálé expozice ART. LIFE návštěvníky uvítá již 23. března v prostorách Uměleckoprůmyslového muzea. Kde všude je možné najít inspiraci přírodou? Napoví jarní hra, se kterou můžete prozkoumat exponáty stálé expozice, dozvíte se, že nejen věci, ale i květiny mají svou řeč, a poté si vyzkoušíte různé výtvarné techniky v edukačním zázemí muzea.

Foto: archiv UMP

Harlej v Hořovicích

Tato stálice české hard-rockové scény nechybí na žádném pořádném rockovém festivalu. Od svého vzniku roku 1995 prošla velkým vývojem, kromě zcela změněné sestavy se změnil i zvuk. V sobotu 23. března potěší své fanoušky koncertem v Hořovicích v rámci turné Zatím je to dobry II. V koncertním playlistu nebudou kromě novinkových skladeb chybět i tradiční hity.

Divadelní kvíz v Divadle Na zábradlí

Jaké divadlo poprvé uvedlo Čechovova Racka? Co je to „vrtík“? A kolik Hamletů se vejde do jednoho výtahu? Podobné otázky mohou čekat návštěvníci Divadla Na zábradlí v sobotu 23. března. V rámci letošní Noci divadel připravuje tato scéna týmovou vědomostní soutěž na způsob oblíbených hospodských kvízů. Ve foyer Divadla Na zábradlí si budou moci divadelní nadšenci během dne celkem třikrát ověřit své znalosti z divadelní historie, regionální divadelní tvorby i inscenační praxe. Na vítěze bude čekat merch či vstupenky do Divadla Na zábradlí i další speciální ceny.

Vstup na kvíz je zdarma, kapacita je však omezená – soutěžící mohou své týmy v počtu 4–6 hráčů registrovat prostřednictvím formuláře na webových stránkách divadla. Aby nepřišli zkrátka ani jednotlivci, chystá divadlo pro kvízové odvážlivce také samostatnou soutěžní kategorii.

Foto: archiv Struny dětem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!