Tání, Sdílená blízkost, Future Gate. Týdenní tipy od 22. do 28. ledna

Tání, Sdílená blízkost, Future Gate. Týdenní tipy od 22. do 28. ledna 

Konec prvního měsíce nového roku se blíží. My ovšem s přínosem kulturních tipů napříč Českem nekončíme! Vyberte si i tento týden z pestré nabídky filmových, divadelních, hudebních a galerijních tipů.

ÍRÁN:CI

Filmový festival ÍRÁN:CI promítne pro veřejnost kolekci celovečerních, krátkých a dokumentárních filmových snímků, které vás ohromí svou exkluzivitou. Diváci se mohou těšit také na řadu vzácných hostů. Festival uvádí 12 celovečerních a 7 krátkých dokumentárních filmů v pražském kině Bio Oko a brněnském Kině Art. Promítané filmy se specifikují na území Íránu a jiné země regionu, které se podobají íránské kinematografii. Část pražského festivalu už uplynula, ale stále v nabídce ta brněnská od 23. ledna do 25 ledna.

Foto: Festival ÍRÁN:CI

Adolf Lachman: Lachland

Hyperrealistický malíř, kreslíř digitálních obrazů a počítačových her, tvůrce objektů a člen české herní vývojářské společnosti Amanita Design Adolf Lachman představuje od 24. ledna v pražské galerii Villa Pellé zemi Lachland: „svět post-apokalyptického romantika obydlený roboty, paroboty, alfadaňky a novými živočišně strojovými druhy“. Výstava potěší nejen znalce proslulých počítačových her Samorost 3 a Machinarium, za jejichž vizuální stránkou stojí tento šestačtyřicetiletý umělec, autor mrazivě detailních, působivě imaginativních kreseb, malíř, sochař a počítačový grafik. Od přízemí až po půdu se galerie promění v krajinu mechu, rzi a motorů, v níž se prolíná biologické s industriálním a kde vládne postapokalyptická příroda. V Galerii Villa Pellé potrvá až do 24. března. Na návštěvníky výstavy čeká i řada tematických doprovodných akcí.

Foto: Villa Pellé

Tání

Do kin vstupuje 25. ledna výbušný debut režisérky Veerle Baetens, natočený podle knižního bestselleru, upevňuje silnou pozici belgické kinematografie. Precizní práce s dětskými neherci odhaluje křehkost věku, v němž jsme zaslepeni láskou, prožíváme ničivé pocity osamění a toužíme po pozornosti druhých. Současně poukazuje na rozpínavost neléčeného traumatu, kvůli kterému se stáváme sami sobě největším nepřítelem. 

Sestra

V pátek 26. ledna bude v divadle DISK uvedena premiéra jevištní adaptace Sestra stejnojmenné románové prvotiny Jáchyma Topola. Syrově poetický ponor do hlubin zběsilých devadesátek, v němž spolu s Potokem (novodobým Everymanem) okusíte hranice poznaných i zatím spících vesmírů, a co víc, dohlédnete až k samým prazákladům dneška. V hlavních rolích se objeví Tomáš Dalecký, Jindřiška Hanušová, Lucie Tomášková, Filip Kohout a další.

Sdílená blízkost

Galerie arto.to v Uhelném mlýně v Libčicích nad Vltavou zahájí v pátek 26. ledna první výstavu letošního cyklu zabývajícího se tématem Vztahy. Výstava představí multimediální práce nejmladší generace českých umělkyň a umělců. Všichni vystavující aktuálně studují v ateliéru Intermédií 1 pod vedením Mileny Dopitové na pražské Akademii výtvarných umění.

Foto: Uhelný mlýn

Jedná se o témata, která jsou dodnes alespoň částečně tabuizovaná, přestože v posledních letech můžeme vidět, že právě mladá generace, chce o těžkých tématech, často vázaných na osobní identitu, veřejně hovořit. Všechna díla se určitým způsobem dotýkají tématu rodinných vztahů. Některé perspektivy jsou velmi drsné, jako například práce Magdalény Rajchlové Alela, tematizující duševní onemocnění v rodině, o kterém se nemluví ve slepé víře, že problém tak přestane existovat.

Future Gate: Kinomixer

Festival Kinomixer nadchne všechny milovníky hororu, fantasy a sci-fi filmů. Pražské kino Bio v termínu 26. až 28. ledna promítne několik filmů v rámci tohoto žánrového festivalu. Mezi promítané snímky patří například Generace Zombies, Robot a pes nebo Mars Express. Navíc si diváci mohou vychutnat filmy v původním znění v doprovodu českých nebo anglických titulek. Vstupenky na tento jedinečný zážitek lze zakoupit na pokladně kina Bio Oko nebo online.

Scandi

Festival Scandi představí řadu severských filmů několika pestrých žánrů. Desátý ročník festivalu nabízí program filmů pocházejících z Dánska, Finska, Islandu, Norska a Švédska, a jde napříč žánry - od historického dramatu po román či černou komedii. Scandi probíhá v Praze do 24. ledna a také v dalších městech České republiky, které naleznete na festivalových stránkách.

United Klubovna

Festival United Islands of Prague spojil síly s hudební médiem a movementem Klubovna. Přináší tak společný ojedinělý projekt United Klubovna! Od ledna do května se uskuteční série koncertů po různorodých pražských klubech. Tematické večery propojí interprety a fanoušky napříč několika žánry. První event série United Klubovna zavede hudební fanoušky 27. ledna do vršovického Bowl Baru, který kromě specifického hudebního sálu nabízí také unikátní rampu. Návštěvníci se mohou těšit na trojici kapel, které je spolehlivě strhnou k tanci, singalongům a moshpitu.

Ondřej Gregor Brzobohatý v doprovodu Matouše Kobylky

V sobotu 27. ledna se můžete vydat do Háje ve Slezsku na koncert brilantního hudebníka, skladatele, textaře a herce, Ondřeje Gregora Brzobohatého v doprovodu neméně brilantního saxofonisty Matouše Kobylky. Tato sehraná dvojice spolu koncertuje již řadu let. Těšit se můžete na repertoár z vlastní tvorby i na celosvětově známé covery.

TIP: Kleopatry v Brně

Monika Absolonová, Ilona Csáková a Bára Basiková se setkají na jednom pódiu v brněnském klubu Zoner Bobyhall. Jedinečný koncert všech původních Kleopater za doprovodu Boom bandu Jiřího Dvořáka potěší své příznivce 21. února. Nyní si můžete zakoupit svoji vstupenku! Nabízí se také Meet & Greet vstupenka, která obsahuje setkání se zpěvačkami po koncertu a catering v průběhu večera.

Foto: Adolf Lachman

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!