Výběr filmových festivalů 2024: Cestujte za filmem po celé České republice

Výběr filmových festivalů 2024: Cestujte za filmem po celé České republice 

Kdy si v diáři udělat místo na kinematografické okénko? Připravili jsme pro vás výběr filmových festivalů po celé České republice v průběhu letošního roku! Díky tomuto přehledu vám žádný film z plátna neuteče.

Festival SCANDI 2024

17. – 24. ledna 2024

Festival Scandi představí řadu severských filmů několika pestrých žánrů. Na nahlédnutí do skandinávské kultury skrze filmová plátna se můžete těšit v termínu 17. – 24. ledna 2024. Desátý ročník festivalu nabídne program filmů pocházejících z Dánska, Finska, Islandu, Norska a Švédska. Na plátnech českých kin se objeví přesně deset snímků a tři speciální uvedení. Festival Scandi představí žánry od historického dramatu po román či černou komedii. Scandi probíhá v Praze a dalších městech České republiky, které naleznete na festivalových stránkách.

Festival ÍRÁN:CI 2024

17. – 21. ledna v Praze

23. – 25. ledna v Brně

Filmový festival ÍRÁN:CI promítne pro veřejnost kolekci celovečerních, krátkých a dokumentárních filmových snímků, které vás ohromí svou exkluzivitou. Diváci se mohou těšit také na řadu vzácných hostů. Festival uvádí 12 celovečerních a 7 krátkých dokumentárních filmů v pražském kině Bio Oko a brněnském Kině Art. Promítané filmy se specifikují na území Íránu a jiné země regionu, které se podobají íránské kinematografii.

Foto: Festival ÍRÁN:CI

Anishort: Nejlepší krátké Animované filmy

Od 15. ledna 2024

Filmový festival Anishort nabízí bohatou škálu krátkých animovaných filmů z celého světa, oceněných na mezinárodních festivalech. V České republice je umístěno hned několik kin, které festivalové filmy promítají. Těšit se můžete na kombinaci různých animačních technik, žánrů a nespočet příběhů.

Future Gate: Kinomixer

26. – 28. ledna 2024

Festival Kinomixer nadchne všechny milovníky hororu, fantasy a sci-fi filmů. Pražské kino Bio Oko v termínu 26. – 28. ledna promítne několik filmů v rámci tohoto žánrového festivalu. Mezi promítané snímky patří například Generace Zombies, Robot a pes nebo Mars Express. Navíc si diváci mohou vychutnat filmy v původním znění v doprovodu českých nebo anglických titulek. Vstupenky na tento jedinečný zážitek lze zakoupit na pokladně kina Bio Oko nebo online.

Tady Vary

10. ledna – 12. června 2024

Tady Vary je již probíhající koncept filmové sezóny s předplatným. V České republice se do konceptu Tady Vary zapojilo 56 kin, ve kterých můžete jednou měsíčně zhlédnout předpremiéry vybraných filmů. Jednotlivá kina také prodávají vstupenky a předplatné na svých pokladnách či webových stránkách. Zapojená kina i program filmů naleznete na stránkách Tady Vary.

Pragueshorts Film Festival

28. února – 3. března 2024

Pragueshorts Film Festival se řadí do kategorie soutěžních festivalů. Pořadatelem akce je MFF Karlovy Vary již od roku 2005. Představí krátké hrané, dokumentární a animované filmy, které můžete zhlédnout v pražských kinosálech. Projekce bude probíhat v Kině Světozor, Bio Oko, v kině Pilotů, kině Atlas a kině Aero. Online sledování bude také umožněno skrze KVIFF.TV již od 3. do 17. března.

Expediční kamera

1. března – 31. května 2024

Filmový festival Expediční kamera je určen zejména pro všechny cestovatele, dobrodruhy, sportovce a milovníky přírody. Nabízí cestovatelské a dobrodružné filmy z mezinárodní i domácí produkce. Filmy budou promítány nejen v České republice, ale také na Slovensku. V rámci festivalu je zapojeno hned několik kin. Filmový festival navazuje na Snow Film Festival, který v zimních měsících promítá filmy o lyžování, snowboardingu a dalších zimních sportech.

Jeden svět

20. – 30. března 2024

Jeden svět je mezinárodní filmový festival o lidských právech a je součástí působení neziskové organizace Člověk v tísni. Probíhá na území celé České republiky, a to v přesně ve 47 městech včetně hlavního města Prahy. My se na něj můžeme těšit už od 20. do 30. března letošního roku. Každoročně na festival zavítají také hosté z různých koutů světa, kteří na festivalu Jeden svět figurují jako filmoví tvůrci, protagonisté či obhájci lidských práv. Program filmových projekcí bude dostupný od 1. března. 

Foto: Archiv Jeden svět

AFO

23. – 28. dubna 2024

AFO (Academia Film Olomouc) je mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů. Bude probíhat od 23. do 28. dubna 2024 v Olomouci. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý program v podobě nejen filmových zážitků, ale také přednášek, workshopů, koncertů a vědy! Kromě toho festival také navštíví mnoho zajímavých hostů. Mezi ně patří například Ben Timlett, Chris Impey, Esther Elmholt, Eva Charlotte Nilsen a další.

Filmový festival Třeboň

18. – 25. května 2024

Třetí ročník filmového festivalu Třeboň se představí již od 18. do 25. května 2024. Převážně je zaměřený na české a slovenské filmové snímky a podporuje tak kinematografickou tvorbu na tomto území. V programu festivalu jsou zařazeny dokumentární i studentské filmy. Po skončení projekcí mohou sami diváci rozhodnout o vítězných filmech tohoto ročníku. Vstupenky na třeboňský festival je možno zakoupit přímo na místě.

Foto: Archiv Schwarzenberský seník

Zlín Film Festival

30. května – 5. června 2024

Jeden z nejstarších filmových festivalů svého druhu se opět navrací na přelomu května a června na Moravu. Mimo jiné také festival nabídne koncerty s doprovodným programem. Kromě města Zlín, kde se nachází jádro tohoto filmového festivalu, můžeme navštívit projekce i v dalších městech České republiky. Zlínský Filmový Festival má jasné poslání – konfrontovat běžnou audiovizuální nabídku pro děti a mládež a skrze kinematografii je vzdělávat, rozšiřovat jejich podvědomí o okolním světě a rozvíjet estetické, sociální a morální chování.

Marienbad Film Festival

11. – 14. července 2024

Devátý ročník mezinárodního filmového festivalu Marienbad proběhne již 11. – 14. července 2024 v Mariánských lázních. Festival se zaměřuje na filmové práce experimentální povahy, okrajové podoby kinematografie, současný pohyblivý obraz a umělecké a náročnější filmy. Návštěvníkům představuje současná i historická významná díla světové kinematografie.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (KVIFF)

28. června – 6. července 2024

Největší filmový festival v České republice již zná své datum. Od 28. června do 6. července 2024 můžeme čekat v Karlových Varech návrat festivalové sezóny, kterou naplní nejen mnoho filmů pomítaných v místních kinech, ale také koncerty, workshopy, soutěže, diskuze, recitály a setkání se známými českými i zahraničními osobnostmi. KVIFF je považován za nejdůležitější událost ve střední a východní Evropě. Můžeme zde tedy kromě domácích filmových snímků zhlédnout i ty zahraniční.

Foto: Fotogalerie KVIFF

Foto: Archiv Jeden svět

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!