Mikulášský bazar, Hozier, Filmasia a Prodaná nevěsta. Týdenní tipy od 4. do 10. prosince

Mikulášský bazar, Hozier, Filmasia a Prodaná nevěsta. Týdenní tipy od 4. do 10. prosince 

První prosincový týden nabízí nejen pořádnou porci sněhu, ale také kultury! Vyrazit můžete na závěrečné koncerty Mezinárodního festivalu jazzového piana a na irského hudebníka Hoziera. Výjimkou nebudou akce jako Mikulášský bazar, Novoměstský Advent, adventní koncert na zámku Liteň. Nouze o výběr není ani v kategoriích film a divadlo. Inspirujte se a načerpejte energii skrze kulturu!

28. Mezinárodní festival jazzového piana

Třetí a předposlední večer 28. ročníku Mezinárodního festivalu jazzového piana proběhne ve znamení ženské muzikantské empatie. Německo-americká virtuózka Monika Herzig a její izraelská kolegyně Hila Kulik odehrají sólové klavírní recitály 4. prosince v sále Nuselské radnice.

Kouzlo sólových klavírních recitálů bude u konce 7. prosinceAtriu na Žižkově. Závěrečný koncert bude v rukou Elchina Shirinova, někdejšího dvorního pianisty projektů Avishaie Cohena, a Kamila Piotrowicze, jedné z hvězd vytříbeného polského jazzu.

Mikulášský bazar

Odpoledne 5. prosince se již po sedmnácté otevře Pražská křižovatka veřejnosti a představí charitativní akci Mikulášský bazar. Této dobročinné akce se zúčastní neziskové organizace, se kterými nadace spolupracuje. Na Mikulášském bazaru je možné zakoupit vánoční dárky a jejich koupí přispět na dobrou věc. Děti se mohou těšit na Mikuláše a jeho pomocníky. Na závěr odpoledne si budou moci zazpívat na podiu české koledy s paní Dagmar Havlovou a dalšími známými osobnostmi. Akce proběhne od 14.00 do 18.00. Vstup na akci je zdarma. Přijďte se naladit do vánoční atmosféry a k tomu přispět na dobrou věc.

Vánoce u Osmanyho

V Háji ve Slezsku se odehraje devadesát minut historek ze života populárního módního návrháře kubánského původu. Život Osmanyho je totiž velmi pestrý. Komický večer se uskuteční 6. prosince

Hozier

Andrew Hozier-Byrne, známý profesionálně jako Hozier, je jedním z nejvýraznějších hudebních umělců současnosti. Hozier se na mezinárodní scénu dostal po vydání svého průlomového singlu Take Me to Church v roce 2013.

Od té doby se Hozier zapsal do srdcí fanoušků po celém světě svým jedinečným hudebním stylem, který kombinuje prvky soulu, blues, folkové a indie rockové hudby. Hozier představí nové nabité album Unreal Unearth již 6. prosince ve Sportovní hale Fortuna.

Filmasia

Středobodem 19. ročníku festivalu asijských filmů Filmasia bude uznávaná hongkongská režisérka Ann Hui. Zásadní filmařka nesmazatelně spojená s hongkongskou novou vlnou navštíví Prahu poprvé a představí v rámci festivalu čtyři filmy. Filmasia uvede také dvě jihokorejské novinky, česko-čínskou koprodukci a oslaví výročí japonské Godzilly. Festival se uskuteční v rozemzí 7. až 11. prosince v Bio Oko.

Můj bratr mesiáš

Hra inspirovaná stejnojmenným románem Martina Vopěnky vydaným česky v roce 2017 a v roce 2021 mimo jiné i anglicky v Británii a USA. Hlavní otázka hry: Má někdo, kdo má nejnáročnější představitelné poslání – například zachránit svět, právo na osobní život? Hrají Kristýna Suchá, Lucie Zachovalová a Vít Macháček. Inscenace se odehraje v Divadle Kámen tento pátek 8. prosince.

Prodaná nevěsta

Inscenace Divadla pod Palmovkou se k původní podobě Prodané nevěsty v mnohém vrátí a zároveň se představí v novém hudebním kabátě, jehož autorem bude jeden z našich nejvýraznějších operních skladatelů Ivan Acher. Režie se tentokrát ujal Jakub Krofta, v hlavních rolích se představí Pavla Gajdošíková, Jaroslav Blažek, Barbora Kubátová, Jakub Albrecht, Radek Valenta, Hana Seidlová a další. Premiéra inscenace se uskuteční 9. prosince.

Foto: Divadlo pod Palmovkou

Novoměstský Advent

Letošní adventní jarmark, který se odehraje 9. prosince na Novoměstské radnici nabídne návštěvníkům opět nejen adventní zboží, ale i řemeslné výrobky, pochutiny, hračky a tvořivé dílny, které probudí vaši fantazii a ověří vaši zručnost. Součástí bohatého programu pro celou rodinu budou divadelní představení, vystoupení pěveckých sborů a závěr bude znovu patřit oblíbené bubnové show Petra Šušora, které se můžete aktivně účastnit a stát se její součástí.

Foto: Novoměstská radnice

Doktor Faust

Muzikál Doktor Faust autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty vykresluje příběh, který pojednává o středověkém německém učenci Faustovi, který vyměnil svou duši za slávu, bohatství a mládí. Ten si na začátku příběhu žalostně uvědomuje, že zestárl, aniž by dosáhl skutečného poznání, proslulosti, nebo nashromáždil majetek. Mefistofeles – ďábel nabízí, že za upsání jeho duše jej omladí a splní mu všechna přání. Uvědomuje si ale Faust skutečnou cenu obchodu? Další repríza oblíbeného muzikálu se bude konat 9. prosince v Divadle Na Maninách. V hlavních rolích excelují Tomáš Trapl, Zbyněk Fric, Elis Ochmanová, Markéta Pešková, Natálie Grossová a další.

Adventní koncert na zámku Liteň

Druhou adventní neděli 10. prosince můžete strávit na zámku Liteň, kde se rozezní dva adventní koncerty v časech 15.30 a 19.00. Sopranistky Simona Šaturová v doprovodu klavíristky Lenky Navrátilové a houslistky Terézie Hledíkové zahrají nejkrásnější koledy a skladby G. F. Händela, J. S. Bacha, J. D. Zelenky, W. A. Mozarta a dalších. Cena vstupenky je 390 Kč a rezervovat ji můžete na tickets@zamekliten.cz nebo na telefonním čísle 737 650 497.

Foto: Zámek Liteň

Foto: Facebook Hozier

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!