Filmové přehlídky do konce roku napříč Českem. Od černobílých snímků po exotiku

Filmové přehlídky do konce roku napříč Českem. Od černobílých snímků po exotiku 

Filmoví nadšenci se mohou do konce roku těšit ještě na pestrou várku filmů v rámci filmových festivalů. V nabídce jsou jak známé filmové přehlídky, tak menší exotické festivaly. Výběr filmových přehlídek se nevztahuje pouze na Prahu, ale také na Brno, Ostravu a Olomouc.

Festival argentinského filmu

Argentinské velvyslanectví v České republice je velmi poctěno, že může, společně s Palácem Lucerna, uskutečnit osmý ročník Týdne argentinského filmu, kulturní událost, která se již stala zjevným symbolem spřízněnosti argentinské a české kultury. Filmy v rozmezí 26. až 30. října se odehrají ve španělském znění s českými titulky a anglickými titulky. Vstupné na festival je ve výši 139 Kč, ovšem se nevztahuje na film Argentina 1985, který bude promítán zdarma a pouze s českými titulky. Vstupenky jsou k vyzvednutí v pokladně kina.

Das Filmfest

V pořadí již sedmnáctý ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest v letošním roce nabízí opět výběr cenami ověnčených a divácky úspěšných snímků od renomovaných tvůrců i debutantů. Na aktuální filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska se mohou filmoví fanoušci těšit od 30. října do 5. listopadu v brněnském kině Art a od 1. do 9. listopadu v olomoucké sále Mozarteum Arcidiecézního muzea.

Pestrý program nabízí komedie, dramata i dokumentární filmy, které originálně nahlížejí na minulost i současnost. Diváci se mohou těšit na příběhy podle skutečných událostí líčící osudy slavných osobností i obyčejných lidí, filmové adaptace oceňovaných literárních děl, filmy rozplétající složité mezilidské vztahy i snímky dokazující, že nikdy není pozdě plnit si své sny nebo bojovat za svá práva.

Festival brazilského filmu

Za uplynulých devět ročníků Festival brazilského filmu představil již 58 celovečerních a 8 krátkometrážních filmů. Letošní jubilejní desátý ročník zahájí 1. listopadu v Bio Oko snímek Paloma, který vypráví nevšední příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Paloma se narodila jako muž, ale je žena. Žije se svým druhem a šestiletou dcerou na venkově, má tmavou pleť a díky tvrdé práci na papájové plantáži šetří na svůj největší sen – svatbu v kostele.

Následující festivalové dny máte možnost zhlédnout akčňák Mistr kouře, amazonské drama Řeka touhy, rodinný animák Perlimpové. Na závěr festivalu 5. listopadu se chystá promítání snímku Květ Burití s následnou debatou. Film sleduje posledních 80 let od masakru spáchaného na indiánech Krahô ze strany farmářů, mísí dokumentární pojetí s poetikou pralesního života a odhaluje bezpráví i vytrvalost, se kterou indiáni brání svá území.

3Kino FilmFest

S příchodem listopadu se Praha stane epicentrem evropského filmového světa. V pondělí 6. listopadu započne soutěžní část desátého ročníku středoevropského festivalu 3Kino FilmFest. Organizátoři prozrazují, že v porotě letos bude legendární polský režisér Krzysztof Zanussi. Jubilejní desátý ročník otevře film Jagna čerstvě nominovaný na Oskara. Jedná se o novinku režisérského dua Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana. Film je vytvořen jedinečnou technikou animované malby.

Do soutěže bylo nominováno více než 20 snímků z Polska, Slovenska, Maďarska a Česka. „Mám radost, že se nám letos podařilo do soutěže získat žhavé novinky napříč filmovými žánry. Diváci tak budou mít jedinečnou možnost poprvé vidět nejen cenami ověnčené filmy, ale i to nejzajímavější, co se letos ve střední Evropě natočilo” říká organizátor 3Kino FilmFest Vavřinec Menšl.  

Noir Film Festival

Jako každý rok, i letos proběhnou v pražském kině Lucerna Ozvěny Noir Film Festivalu, a to ve dnech 9. až 11. listopadu. Noir Film Festival je každoroční přehlídkou filmu noir, specifického fenoménu světové kinematografie, který bývá rozličně označován za samostatný žánr, historický cyklus nebo vizuální styl. Program sestává jak ze zástupců tzv. klasického filmu noir, který vznikal v éře hollywoodských studií ve 40. a 50. letech, tak z pozdějších inkarnací, které je možné identifikovat napříč světovou kinematografií. Během tří večerů bude k vidění pětice filmů vybraná napříč programovými sekcemi – Cutterova cesta, Polnočná omša, Eso v rukávu, Bulvární plátek, Nebou mi věřit.

Festival Kamera Oko

Mezinárodní filmový festival Ostrava Kamera Oko letos proběhne již po patnácté, tentokrát v novém termínu 15. až 19. listopadu. Nabídne tradiční kurátorské výběry, krátkometrážní i celovečerní soutěžní filmy a také intenzivní audiovizuální program. Do přípravy festivalu se zapojí iniciativa Women Cinematographers Prague, která představuje české ženy-kameramanky a upozorňuje na specifika, se kterými se kameramanky při vykonávání své profese potýkají.

Patnácté Oko zahájí tuzemská premiéra rumunsko-českého filmu Zlý časy. Snímek bude součástí Oficiálního výběru, hlavní soutěžní sekce, která nabídne české premiéry filmů ze světových festivalů, například z Cannes. Letos zde bude silně zastoupena latinskoamerická kinematografie. Chybět nebude ani Industry program, do nějž spadá také nesoutěžní sekce Kameramanské debuty, přehlídka začínajících tvůrců.

Festival francouzského filmu

Dvacátý šestý ročník Festivalu francouzského filmu nabídne reprezentativní průřez francouzskou filmovou tvorbou a uvede třináct předpremiérových titulů, které letos soutěžily na prestižních festivalech v Cannes, v Benátkách, v Locarnu či v Torontu. Mezi novinkami z Cannes se představí film Malíř jejího těla režiséra Martina Provosta, který zachycuje životní příběh významného francouzského postimpresionistického malíře Pierra Bonnarda a jeho celoživotní lásky a múzy Marthy. Dalším předpremiérovým snímkem, který byl uveden na letošním festivalu v Cannes, je kanadsko-francouzská romantická komedie Povaha lásky režisérky Monii Chokri.

Festival nabídne v předpremiéře také nejnovější komedii režisérské dvojice Éric Toledano a Olivier Nakache, která je podepsaná pod úspěšným snímkem Nedotknutelní. V jejich nové komedii Těžký rok zazáří v hlavních rolích Pio Marmaï, Noémie Merlant, Jonathan Cohen a Mathieu Amalric.

V Praze se na francouzské filmy můžete vydat od 23. do 29. listopadu do Kina 35 Francouzského institutu, do Lucerny, Světozoru a Edison Filmhubu. Festival současně proběhne také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě od 23. do 26. listopadu.

Anishort

Anishort je mezinárodní festival krátkých animovaných filmů, kde soutěží pouze 18 nejlepších snímků z celého světa. Během listopadu se promítání uskuteční v Brně (27. listopadu), Ostravě (9. a 28. listopadu) a Olomouci (11. prosince). Do sedmého ročníku festivalu se celkem přihlásilo přes 1600 filmů z více než 100 zemí. Výběr soutěžních snímků má poměrně tvrdá kritéria, takže finálních 18 filmů je opravdu jen výběr toho nejzajímavějšího. V průměru pětiminutové snímky jsou tematicky i žánrově různorodé a představí divákům rozličné animační techniky a zpracování. Celková délka pásma je 115 min.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!