Podvacáté do nitra filmového orientu. Festival indického filmu slaví kulaté narozeniny

Podvacáté do nitra filmového orientu. Festival indického filmu slaví kulaté narozeniny 

Festival indického filmu chystá jubilejní ročník. To nejlepší nejen z bollywoodské produkce uvede už podvacáté, od 12. do 14. října tradičně v pražském Světozoru.

Přehlídka indické kinematografie začínala v roce 2003 jako Festival bollywoodského filmu na pražské FAMU a v klubu NoD. O rok později se přestěhovala do kina Aero, aby v roce 2005 natrvalo zakotvila v centru Prahy. Domovem indických filmů se stal Světozor, který přehlídku hostí dodnes.

Organizátoři pro kulatý ročník znovu přichystali pestrou směs toho nejzajímavějšího, co za poslední rok dva vzniklo ve velkých i nezávislých studiích po celé Indii. Festival otevře Vadh, režijní debut paňdžábského filmaře Jaspala Singha Sandhua mísící šokující žánrovou podívanou se sociálním realismem. Chybět nebude ani Mrs. Chatterjee vs. Norway volně inspirovaný skutečným a hojně medializovaným případem expatky Sagariky Chakraborty nebo Tu Jhoothi Main Makkaar navazující na novodobý trend bollywoodských romantických komedií z prostředí opulentně bohatých rodin, v nichž se potkává okouzlení moderní západní kulturou a konzumerismem s tradičními rodinnými hodnotami.  

V rámci oslav je přichystána výstava filmových a festivalových plakátů z historie předchozích ročníků. A atmosféru Indie po dobu konání festivalu jako vždy doplní jídlo z indické restaurace, klasické nápoje nebo tradiční taneční bollywoodská párty. Ta letošní bude vyvrcholením oslav v sobotu 14. října. Příznivci festivalu se sejdou v klubu P.M. v Trojické ulici.

Festival sledujte také na facebookové události nebo na webových stránkách.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!