Mezi člověkem a přírodou, Nespoutaní, Caribe nebo pivní kurz. Týdenní tipy od 27. března do 2. dubna

 Mezi člověkem a přírodou, Nespoutaní, Caribe nebo pivní kurz. Týdenní tipy od 27. března do 2. dubna 

Poslední březnový týden se ponese na vlně mezi člověkem a přírodou a na vlně nočního běhu pro dobrou věc. Zavlnit se můžete na caribské rytmy Jazz Docku, nebo si vyšlapat schody nově otevřené kutnohorské věže a rozhlédnout se do širého okolí. Po náročném výšlapu se můžete odměnit jedním z pivních kurzů.

Festival Jeden svět Olomouc

Ruská invaze na Ukrajině, energetická krize, klimatické změny, ale i sociální nejistoty. To vše jsou situace, které podtrhují křehkost a hodnotu Ceny bezpečí, podtitulu letošního ročníku Jednoho světa, který odkazuje právě na jednu ze základních lidských potřeb. Festival Jeden svět odstartoval již 22. března. Od 27. března do 1. dubna bude v Olomouci. Detailní program naleznete v našem článku a nezapomeňte ani na bohaté doprovodné akce.

Melissa Aldana

Rozpad manželství, samotu, dočasnou ztrátu milované profese, existenční obavy přeměnila zpěvačka působící v New Yorku v inspiraci pro svoji desku 12 Stars. Virtuózní a temperamentní Melissa Aldana vystoupí se svým kvartetem 27. března ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice.

Mezi člověkem a přírodou: Po stopách organické architektury

Výstava Mezi přírodou a člověkem: Po stopách organické architektury je koncipována jako obsáhlý fotografický atlas rozmanitých forem a tendencí organické architektury. Představuje řadu příkladů staveb z různých období a zemí od začátku až do sedmdesátých let 20. století. Výstava si klade za cíl organickou architekturu kategorizovat a ukázat všechny její rozmanitosti. Oceňovaní designéři Matěj Činčera a Jan Kloss svojí originální instalací zcela přetvořili výstavní prostory Winternitzovy vily. Autorské fotografie i výběr staveb jsou dílem kurátora výstavy Adama Štěcha. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve středu 29. března. Expozici bude možné navštívit od 30. března do 9. července.

Foto: Adam Štěch

Běh pro Světlušku

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, kromě tradičních měst poprvé rozsvítí i České Budějovice. Tento týden Světluška nemine Plzeň, a to 30. března. Dále bude postupovat do Jihlavy, Prahy, Brna, Českých Budějovic a do cílové destinace v Olomouci. Tematicky běhy doplní hudební vystoupení. Běžce čeká rytmické rozproudění DJs a kapel – pražské běžce před startem rozehřeje zpěvačka Bára Poláková, Brno a Ostravu Michal Horák a Plzeň kapela The Shifters. Pro účastníky je domluven také doprovodný program ve spolupráci s Tomášem Bubákem – mistrem České republiky a Evropy v yoyování. Pokud si chcete zaběhnout a k tomu ještě podpořit Světlušku, registrace na jednotlivé běhy jsou spuštěny na jejich webových stránkách.

Čermák Staněk Comedy

Stand Up show ve které si nemůžete být jistí vůbec ničím. Miloš Čermák a Luděk Staněk zahájí ve čtvrtek 30. března ve Werichově vile svoji stand-up tour se skromným názvem Greatest Show on Earth. Kromě Prahy bohaté na pět termínů zavítají také do Litomyšle, Brna, Liberce a Ostravy. Vstupenky na vámi zvolené místo a termín k dostání v síti Ticketstream.

Nespoutaní

„Někdy se vlastně připravuju o svobodu já sám. Třeba tím, že odkládám nějaký rozhodnutí. Že se bojím toho, co bude.”  Nové téma, nové triky, nová show. Losers Cirque Company přichází s tanečně akrobatickou koláží o překonávání strachu, prolamování bariér a hledání vnitřní svobody. Na premiéru se můžeze těšit ve čtvrtek 30. března.

Caribe

Energický orchestr, který vás zvedne ze židlí, opět zahraje v Jazz Docku. Z repertoáru zazní kubánská a latinsko-americká hudba, zejména salsa, bachata a son. Skupina kolem zpěváka Felixe Aguirra hraje v obsazení s mnoha dechovými nástroji a baterií tradičních perkusivních instrumentů, které vás přemístí do ruchu taneční noci kdesi v Karibiku. A to vše s příchodem nového jarního měsíce, 1. dubna od 22.00.

Jižní věž a faksimile Kutnohorské iluminace

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře zpřístupní od 1. dubna jižní věž bývalé jezuitské koleje. Do věže byly v říjnu loňského roku navráceny svatobarborské zvony Michal a Ludvík, které byly pro svá rozsáhlá poškození na obnově v holandském Astenu. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout zvony zblízka a zažít Kutnou Horu z ptačí perspektivy.

Foto: archiv GASK

Ve stejný den, tedy 1. dubna, se v GASK zároveň otevře expozice faksimile Kutnohorské iluminace, jejíž originál je uložen v depozitáři galerie. Ve spolupráci s Českým muzeem stříbra a Vlašským dvorem se k výstavě váže společná vstupenka Spolu… za Kutnohorskou iluminací. Ta nabídne návštěvníkům vstup do galerijních i muzejních expozic, které se tematicky vztahují ke Kutnohorské iluminaci. Detailnější informace naleznete v našem článku.

Sommelierské kurzy

Dali jsme světu typický ležák, který je pro mnohé synonymem piva. Avšak kolik toho o našem „tekutém zlatě“ ve skutečnosti víte? Kombinace zážitkového, degustačního a vzdělávací programu je určena všem milovníkům piva i pivním znalcům. Kurzy vedou nezávislí odborníci, z vysokých škol či z praxe, a posouvají nadšené konzumenty směrem k pivním sommelierům. Jsou ideální pro každého, kdo si rád dopřeje kvalitní pivo, nebo si chce rozšířit své pivní znalosti. Stačí si vybrat z nabídky pražských kurzů jako jsou České pivo a pivovarnictvíRozmanitost chutí a pivních stylů či Senzorická analýza piva.

Foto: Sládkova akademie

Foto: archiv Adam Štěch

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!