Rudiš na divadle, obrácené HIMYM i Czech Press Photo. Přinášíme týdenní tipy od 17. do 23. ledna

Rudiš na divadle, obrácené HIMYM i Czech Press Photo. Přinášíme týdenní tipy od 17. do 23. ledna 

Leden se přehoupl do druhé poloviny, která nabízí řadu kulturních událostí. Nepřehlédněte bestseller Winterbergova poslední cesta na divadelních prknech, spin-off seriálu o partě přátel z New Yorku nebo tradiční přehlídku nejlepší novinářské fotografie.

How I Met Your Father

Spin-off ke slavnému sitcomu Jak jsem poznal vaši matku, který televizním obrazovkám kraloval po devět sezón, nabídne obdobný vzorec. Kým je, co chce od života a jak má najít toho pravého v záplavě seznamovacích aplikací a bezmezných možností bude zjišťovat Hilary Duff se svými kamarády v roce 2021. Její budoucí verzi, obdobně jako měl Ted Mosby v originálu, ztvární hvězda Sexu ve městě Kim Cattrall. Pilotní epizoda bude dostupná na platformě Hulu od úterý 18. ledna.

Scandi

Do hybridní varianty kombinující projekce v kamenných kinech po celé republice a festivalovou videotéku zamíří tradiční přehlídka severských filmů, jež do chladného severu pozve od středy 19. do úterý 25. ledna. V předpremiéře promítne kupříkladu temné historické drama Margrete – královna severu, animovaný snímek Utéct u afghánském uprchlíkovi, romanci Tove o proslulé autorce Mumínků či titul Tygři podle reálné fotbalové události. Diváky čekají i debaty nebo ochutnávka skandinávské kuchyně.

Bludný Holanďan

V knize Paměti pana Schnabelewopského z pera Heinricha Heineho nenápadně proplouvá postava takzvaného bludného Holanďana. Rouhající se námořník, který chtěl za každou cenu vzdorovat přírodě a proplout nebezpečnou bouří, upadá do prokletí, z něhož ho může vysvobodit jedině věrná láska ženy. Inscenaci s hudbou skladatele Richarda Wagnera nabídne Státní opera Praha poprvé ve čtvrtek 20. ledna.

Spencer

Princezna z Walesu znovu dostává filmovou tvář, kterou ji tentokrát propůjčila Kristen Stewart. Na rozdíl od časově širších zpracování jejího tragického osudu v seriálu Koruna či biografii Diana se snímek chilského režiséra Pabla Larraína věnuje pouze vánočním svátkům na počátku devadesátých let, kdy se manželka následníka britského trůnu rozhodla skomírající partnerský svazek opustit. Odložená premiéra se v kinosálech odehraje ve čtvrtek 20. ledna.

Koncert Très a Swimming Sloth

V někdejším armádním prostoru se v pátek 21. ledna představí pražské instrumentální trio Très hrající propracovaný prog rock, které na pódiu vystřídají moravskoslezští hudebníci ze Swimming Sloth, dunící hlasitým kraut-rockem a psychedelickým zvukem. Společně vystoupí v pražských Kasárnách Karlín.

Czech Press Photo 2021

Každoroční přehlídku toho nejlepšího, co za uplynulý rok vzniklo na poli reportážní a publicistické fotografie, bude opět hostit Národní muzeum v metropoli, a to od pátku 21. lednaHistorické budově na Václavském náměstí. Letos porota vybírala mezi dvěma sty padesáti autory, kteří zaslali více než čtyři tisíce prací.  

Nová deska Aurory

Norská popová zpěvačka vydává své třetí studiové album nazvané The Gods We Can Touch. „Duchovní brány mezi lidmi a bohy jsou velice komplikovanou záležitostí,“ prozradila k nahrávce, v níž se podle titulu pomyslně dotkne posvátných bytostí. Zároveň připomíná, že „ve správných rukou být může víra tou nejnádhernější věcí, ale v těch nesprávných se může stát zdrojem války a smrti“. Patnáct písní inspirovaných Prométheem a dalšími figurami antické mytologie spatří světlo světa v pátek 21. ledna.

Můj soused Totoro

Vezměte ratolesti o víkendu na poobědovou pohádku o sestrách Sacuki a Mel, které se svým tatínkem stěhují do strašidelného domu na venkově, kde se zanedlouho spřátelí s lesními duchy v čele s obrovským chlupáčem Totorem a prožijí neskutečné dobrodružství. Film bude na programu garážového kina v pražských Kasárnách Karlínsobotu 22. ledna od patnácti hodin.

Winterbergova poslední cesta

Nejrozsáhlejší román Jaroslava Rudiše psaný v němčině, který loni vyšel v českém překladu, míří na prkna brněnského Divadla Feste, jež už dříve zpracovalo autorovy prózy Národní třída i Český ráj. Příběh stoletého Winterberga brázdícího po železnici středoevropský region plný pohnuté historie, jehož doprovází více či méně trpělivý pečovatel Jan Kraus, uvede v premiéře v sobotu 22. ledna.

Myši patří do nebe ve výstavě

Animovaný počin režijní dvojice Jan Bubeníček a Denisa Grimmová, nominovaný na nejlepší evropský film roku, který může získat sošky Českého lva či Ceny české filmové kritiky, se rozšíří o muzejní formát. Chvalský zámekPraze vystaví od soboty 22. ledna kulisy, scenérie, rekvizity i loutky, které mnohdy podrobnému prohlédnutí diváckým okem unikly. Návštěvníky čeká také tematický fotokoutek ve středověkém sklepení nebo minikino. 

Foto: Patrick Wymore, Hulu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!