Koruna: Netflix by měl upřesnit, že seriál je fiktivní, nabádá britský ministr kultury

Koruna: Netflix by měl upřesnit, že seriál je fiktivní, nabádá britský ministr kultury 

Seriál Koruna pojednávající nejen o velmocenských hrách za vlády královny Alžběty II. se stal terčem kritiky. Podle britského ministra kultury prezentuje fikci jako realitu.

Britský ministr kultury Oliver Dowden zmínil, že Netflix by měl jasně uvést, že úspěšný seriál Koruna (The Crown, 2016–), zaměřený na královskou rodinu i vysokou politiku za vlády Alžběty II., je pouhou fikcí. Podle listu Mail on Sunday Dowden požádal americkou streamovací a produkční společnost, aby na začátku každého dílu byla tato skutečnost připomenuta, a diváci tak nebyli zmatení.

„Je to hezky zpracovaná fikce, ale stejně jako u jiných televizních produkcí by měl Netflix velmi jasně na začátku sdělit, že se nejedná o nic víc,“ sdělil Dowden. „V opačném případě se obávám, že generace diváků, kteří události sami neprožili, budou považovat tuto fikci za realitu.“

Prince Charles a Lady Di

Čtvrtá řada seriálu Koruna, která je na platformě Netflix k dispozici jen několik týdnů, se věnuje hlavně seznámení a následnému manželství prince Charlese a princezny Diany. Dědic trůnu je zde vyobrazen jako chladný a nevěrný manžel, což v jistém ohledu odpovídá vyobrazení, jakému se Charlesovi dostalo v biografii spisovatelky Penny Junor. „Byl zřejmě občas trochu necitlivý, ale upřímně nemyslím, že byl někdy arogantní nebo lhostejný, věřím, že se snažil, aby jeho manželství fungovalo,“ dodala Junor v rozhovoru pro AFP.

Zpracování vztahu Charlese a Lady Di se setkalo s kritikou i ze strany Charlese Spencera, bratra zesnulé Diany. Podobně jako britský ministr kultury i on žádal, aby byl pořad označen za fikci. Americká společnost Netflix však na výzvy obou mužů ani na otázky novinářů z Mail on Sunday odmítla reagovat. Jediné varování, jež můžeme ve čtvrté řadě seriálu zahlédnout, se týká vyobrazení poruch příjmu potravy, s nimiž se princezna potýkala.

Terčem kritiky

Oliver Dowden a Charles Spencer nejsou prvními kritiky seriálu a jeho možných historických nepřesností. V loňském roce, kdy Netflix vypustil do světa třetí sérii, se proti ději ohradil Dicke Arbiter, bývalý mluvčí královny Alžběty II. Seriál podle něj nevhodně naznačil, že panovnice měla románek se cvičitelem koní, lordem Porchesterem. „Je to nevkusné a ničím nepodložené,“ sdělil Arbiter listu Sunday Times.

I navzdory četným kritikám se Koruně daří jak u diváků, tak u kritiky. Seriál, který dle Netflixu zhlédlo přes 70 milionů diváků, získal tři Zlaté Glóby a osm cen Emmy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!